Dan pobede uz poruku da se moramo odupreti reviziji istorije

Izvor: RTS, 09.Maj.2020, 12:38

Dan pobede uz poruku da se moramo odupreti reviziji istorije

Generalni sekretar predsednika Republike Nikola Selaković, ministri Ivica Dačić i Nenad Popović i ambasador Rusije u Beogradu Aleksandar Bocan-Harčenko položili su cveće na Spomen-ploču poginulim vojnicima Crvene armije u Beogradu povodom obeležavanja Dana pobede nad fašizmom, uz poruku da se moramo odupreti pokušajima revizije istorije. >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS <<
Nikola Selaković je ocenio da je ovo jedan od najsvetlijih i najsjajnijih datuma u istoriji čovečanstva, kada je srušeno zlo i fašističko-nacistička ideologija koja je od 1939. godine do 1945. godine sejala smrt širom Evrope i sveta.

Tog dana su, kaže, srpski vojnici u okviru jedinica Narodne oslobodilačke vojske Jugoslavije i ruski vojnici u okviru Crvene armije zajedno oslobađali našu otadžbinu, a Crvena armija dalje ka Berlinu oslobađala ostatak Evrope.
Navodeći da smo svedoci pokušaja revizije istorije, Selaković je poručio da se tome moramo odupreti na svaki mogući način.
Jedan od načina je i izložba na Trgu republike posvećena oslobađanju Istočne Evrope od nacizma u periodu od 1944. do 1945. godine, Marš besmurnog puka, kao i podsećanje na pretke koji su položili život ili učestvovali u borbama protiv najvećeg zla u istoriji sveta.
Prema njegovim rečima, pokušajima revizije negira se da su u nacističkim "kvazi državama" i državama postojali koncentracioni logori od Aušvica do Jasenovca, da su u NDH postojali čak i koncetracioni logori za decu koji nisu postojali nigde u svetu i da su stotine naših sunarodnika besmoučno u borbi protiv fašizma ubijani samo zato što su bili Srbi.
"To je bila najgora ideologija zato što je pravila razliku među ljudima po njihovom poreklu, boji kože, rasi, nacionalnoj i verskoj pripadnosti. Zato ovo jeste najsjajnija pobeda i najslavniji dan u istoriji našeg čovečanstva", istakao je Selaković.
Kako je rekao, čuvajući sećanje čuvamo istinu i ne dozvoljavamo prekrajanje istorije, lošu interpretaciju istorijskih činjenica i događaja što, kako kaže, jeste plan određenih političkih struktura i što se neko svojski trudi da nam nametne.
Ivica Dačić je ukazao da je ovo veliki dan za Evropu i Srbiju koja je u okviru bivše Jugoslavije podnela veliki teret, podsetivši da je Jugoslavija bila treća, odmah posle Poljske i Sovjetskog Saveza po broju žrtava u odnosu na broj stanovnika.

"Najveći deo žrtava su nažalost činili Srbi koji su bili izloženi, ne samo stradanjima od strane fašističkih sila već i od strane raznih kolaboracionističkih režima koji su uspostavljeni na prostoru tadašnje Jugoslavije", naveo je Dačić.
Takođe, ukazao je da je u svetu vidljiv pokušaj relativizcije i uloge pojedinih zemalja i naroda, ali i pojedinih događaja, pa čak i negiranje zločina koji su počinjeni.
"Zato je naša obaveza da poštujemo sećanje na ove dane, na Dan pobede nad fašizmom", poručio je šef srpske diplomatije.
Ministar je ukazao da je Srbija na svojim plećima osetila kršenje međunarodnog prava, ukazujući da je bombradovanje 1999. godine bilo obavljeno bez odluke SB UN.
"Naša obaveza je da čuvamo, ne samo tradiciju antifašizma i sećanje na ljude koji su dali živote, već da izgradimo takav sistem vrednosti koji će se bazirati na antifašizmu i društvo u kojem neće biti moguće rušenje demokratije i nasilje kojeg smo svesni da i danas postoji na političkoj sceni Srbije", istakao je Dačić.
Ambasador Rusije u Beogradu čestitao je 75. godišnjicu od Dana pobede navodeći da je danas veličanstven dan u kojem ima i ponosa, sreće, ali i velike tuge.
Bocan-Harčenko kaže da je cilj falsifikovanja istorije da se oduzme suverenitet i nezavisnost zemalja.
"Ovo je teška politička borba, ali izborićemo pobedu i na ovom terenu", poručio je Bocan-Harčenko.
Cveće su položili i zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić i predsednik Skupštine grada Beograda Nikola Nikodijević.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.