Dačić u Tirani:Nepromenjen cilj SRB

Izvor: B92, 22.Maj.2015, 18:17   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dačić u Tirani:Nepromenjen cilj SRB

Potpredsednik Vlade Srbije Ivica Dačić rekao je u Tirani da glavni spoljnopolitički cilj Srbije ostaje nepromenjen, a to je, kao i do sada, članstvo u EU.

"Na putu ka ostvarenju ovog cilja, Srbija je demonstrirala doslednost, kako kroz ostvarivanje ambiciozne reformske agende, tako i konstruktivnim pristupom u dijalogu sa Prištinom", istakao je Dačić u govoru na sastanku ministara spoljnih poslova Procesa saradnje u jugoistočnoj Evropi (PSuJIE) u Tirani. >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 <<

On je podsetio da je Srbija "završila proces skrininga sa najvišim ocenama, tako da, godinu i po dana nakon otvaranja pregovora o pristupanju, smatra da je došlo vreme da se pređe na novu, zahtevniju fazu u odnosu sa EU i da otvorimo prva pregovaračka poglavlja".

Vlada Srbije je u prethodnih godinu dana, prema njegovim rečima, "uspela da stabilizuje javne finansije, smanji fiskalni deficit, donese niz reformskih zakona u gotovo svim oblastima, a mere fiskalne konsolidacije stvorile su osnove za završetak pregovora sa Međunarodnim monetarnim fondom i potpisivanje aranžmana iz predostrožnosti. Ovim je dat dodatni kredibilitet naporima koje Vlada ulaže, što je posebno važan signal svim potencijalnim investitorima".

Dačić je izrazio uverenje da su sastanci koji su u prethodnom periodu održani u Beogradu i Prištini, u formatu „Zapadnobalkanske šestorke“, doprineli daljem jačanju stabilnosti regiona i potvrdili da regionalna saradnja i ekonomska stabilnost predstavljaju zajedničko sredstvo za postizanje evropskih standarda i ispunjavanje kriterijuma za članstvo u EU.

Dačić je rekao da je sa partnerima u zapadnobalkanskom formatu razgovarano "o brojnim infrastrukturnim projektima kao što su izgradnja auto-puta Niš-Priština-Drač, na Ruti 7, Koridoru XI i delu Rute 4 koji se kroz Srbiju proteže od granice sa Rumunijom do granice sa Crnom Gorom, tj. o auto-putu Beograd-Južni Jadran. Izdvojili smo i potrebu rekonstrukcije železničkih pravaca, pri čemu je naš prioritet svakako pruga Beograd-Vrbnica-Podgorica-Drač-Vlora".

"Posebno bih želeo da istaknem i značaj prošlogodišnje posete albanskog predsednika Vlade Edija Rame Beogradu, za koju čvrsto verujem da je imala veliki uticaj ne samo na naše bilateralne odnose, već i na ceo region jugoistočne Evrope. Već naredne nedelje", podsetio je Dačić, "trebalo bi da usledi uzvratna poseta srpskog predsednika Vlade Aleksandra Vučića, što predstavlja samo još jedan dokaz uzlazne linije u međusobnim odnosima i opredeljenosti Srbije za dalji razvoj dobrosusedskih odnosa i regionalne saradnje".

U narednom periodu Srbija će, kao i do sada, nastavio je Dačić, u potpunosti biti posvećena evro-integracionim procesima, "kao najboljem putu za ostvarivanje bezbednosti, prosperiteta i trajnog mira našeg regiona. Upravo Neformalni sastanak ministara spoljnih poslova PSuJIE održan u februaru ovde u Tirani i Zajednička izjava o terorizmu koja je tada usvojena, pokazali su da u regionu postoji svest o potrebi jačanja saradnje na polju borbe protiv terorizma i suzbijanja fenomena stranih plaćenika".

Dačić je istakao da politika proširenja svakako predstavlja jedan od najznačajnijih instrumenata EU, i to ne samo za obezbeđivanje stabilnosti regiona i njegov dalji ekonomski prosperitet, već i za obezbeđivanje stabilnosti i bezbednosti čitave EU.

"Upravo zbog toga od posebnog značaja je zajedničko angažovanje učesnica PSuJIE, u svetlu pozicioniranja prema institucijama EU, radi formiranja pozitivnog imidža regiona u celini kao i održavanja pitanja od interesa za region u fokusu EU. U tom kontekstu, veoma je važna uloga država koje su članice EU, jer one mogu dati značajan doprinos procesu približavanja i priključenja čitavog regiona EU", rekao je Dačić.

On je rekao i da Srbija veoma ceni ulogu Regionalnog saveta za saradnju, kao produžene ruke PSuJIE, "u promovisanju interesa i prioriteta, kao i sprovođenju projektno-orijentisane saradnje u oblastima od zajedničkog, regionalnog interesa. Prema našem mišljenju, regionalna saradnja, orijentisana ka konkretnim projektima, predstavlja najbolji put za ostvarivanje naših ekonomskih i političkih prioriteta".

Dačić je poželio Bugarskoj mnogo uspeha povodom preuzimanja mesta predsedavajućeg PSuJIE.

On je na kraju istakao da je Srbija otvorena za saradnju s novim predsedavajućim PSuJIE, posebno imajući u vidu to da u ovom važnom periodu ima čast da predsedava OEBS-u.

"Takođe, spremni smo da pružimo svaku vrstu pomoći i da podelimo iskustva koja smo stekli tokom našeg predsedavanja PSuJIE 2012. godine", istakao je Dačić u govoru na sastanku ministara spoljnih poslova Procesa saradnje u jugoistočnoj Evropi (PSuJIE) Tirani.
Pogledaj vesti o: Ivica Dačić,   Kandidatura Srbije

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.