Dačić sa predsednikom parlamenta Izraela o Hanuki, Kosovu i Metohiji

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 30.Nov.2021, 20:47

Dačić sa predsednikom parlamenta Izraela o Hanuki, Kosovu i Metohiji

Parlamenti Srbije i Izraela danas su zajedno obeležili veliki jevrejski praznik Hanuku, a predsednik Skupštine Srbije Ivica Dačić svim Jevrejima je poželeo da ga proslave okruženi mirom i ljubavlju, posvećeni jedni drugima, onako kako nalaže duga tradicija.

Dačić i predsednik izraelskog parlamenta Miki Levi razgovarali su video linkom, a Dačić je priliku iskoristio da naglasi da Srbija želi da Izrael bude još prisutniji u našoj zemlji u brojnim oblastima, ali >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << i da se saradnja dve zemlje produbi i pored toga što su priznali nezavisnost Kosova, a kako bi se za ovo za nas najvažnije državno pitanje pronašlo kompromisno rešenje.

Podsetio je da su Beograd i drugi gradovi u Srbiji poslednjih godina promenili izgled zahvaljujući baš izraelskim ulaganjima i dodao da su svi zainteresovani da se takav trend nastavi.

Pozvao je investiture da dođu jer, kako je rekao, u Srbiji imaju ne samo dobre prijatelje, već i najbolje poslovne uslove koje mogu da pronađu u ovom delu Evrope.

"Želimo da Izrael bude još više prisutan u oblasti energetike, visokih tehnologija, u turizmu u poljoprivredi", naveo je on i naglasio da dve zemlje treba da rade na daljem razvoju političkih odosa.

"Nažalost, Izrael je ove godine priznao jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova i ova odluka nas je duboko pogodila, jer je ona došla od države koja je naš prijatelj i koja je godinama odolevala pritiscima da donese takvu odluku", rekao je Dačić.

Naglasio je da saradnja ipak mora da se nastavi.

"Moramo i oko ovog za nas najvažnijeg državnog pitanja da pronađemo kompromisno rešenje koje će na dugi rok obezbediti mir, stabilnost i zajednički život i saradnju", naveo je Dačić I naglasio da Beograd zna da u Izraelu ima iskrenog i važnog partnera da ostvari ovaj cilj kojem Srbija teži.

Ponovio je da su Srbija i srpski narod i Izrael i jevrejski narod prijatelji, da im je istorija zajednička i kada su bili žrtve i kada su bili pobednici.

"Srbija ponosno baštini sećanje na velike predvodnike jevrejskog naroda, kao što su Jehuda Alkalaj i Teodor Hercl, i smatra ih delom sopstvene istorije. Obojici velikana dali smo imena ulicama u Zemunu, da bi očuvali sponu između dva naša velika naroda", kazao je Dačić.

Naveo je da je Srbija poslednja zemlja na svetu kojoj može da se pripiše antisemitizam i dodao da koristi priliku da najoštrije osudi lomljenje prozora na zgradi na Jevrejskom groblju u Beogradu i da kaže da je to usamljen incident iza kojeg stoji neko ko je protiv i Srba i Jevreja.

Preneo je na kraju još jednom prijateljska i bratska osećanja srpskog naroda jevrejskom narodu i iskazao svoje uverenje da će "naša slavna, zajednička istorija biti i dalje naša obaveza da i danas i sutra budemo okrenuti jedni drugima i da zajedno gradimo dobru budućnost".
Pogledaj vesti o: Ivica Dačić,   Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.