Dačić sa  kolegama iz UAE, Katara, Kambodže, Gvatemale, Kolumbije, Moldavije i Libana

Izvor: RTS, 27.Sep.2018, 10:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dačić sa kolegama iz UAE, Katara, Kambodže, Gvatemale, Kolumbije, Moldavije i Libana

Prvi potpredsednik Vlade i ministar spoljnih poslova Republike Srbije Ivica Dačić sastao se sa šefovima spoljnih poslova Ujedinjenih Arapskih Emirata, Katara, Kambodže, Kolumbije i Gvatemale, Moldavije, Libana, Grenade...
Ivica Dačić se na marginama 73. zasedanja Generalne skupštine Ujedinjenih nacija, sastao sa ministrom >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << inostranih poslova Ujedinjenih Arapskih Emirata, šeikom Abdulahom bin Zajedom.

Šef srpske diplomatije zahvalio je na kontinuiranoj podršci Emirata naporima Srbije u sprovođenju zahtevnih ekonomskih reformi. Dva ministra su potpisala i Sporazum o međusobnom ukidanju viza za putovanja između dve države.
Šeik bin Zajed je istakao da je međudržavna ekonomska aktivnost na uzlaznoj putanji i da se očekuju nova ulaganja.
Dačić se sastao i sa katarskim šefom diplomatije šeikom Muhamedom bin Abdulrahman el Tanijem.
Ministri su razmenili mišljenja o tekućim pitanjima na međunarodnoj sceni, a posebnu pažnju posvetili su političkoj i bezbednosnoj situaciji na Zapadnom Balkanu i u Persijskom zalivu, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova Srbije.
Dačić je posebno je ukazao na važnost unapređenja privredne saradnje. El Tani je predložio uspostavljanje direktne komunikacije srpskih i katarskih firmi preko Mešovitog komiteta.
U razgovoru sa kolegom iz Kambodže Prakom Sakhanom potvrđeni su tradicionalno dobri i prijateljski odnosi dve države. Dačić je zahvalio na principijelnoj poziciji Kambodže i nepriznavanju jednostranih akta koje su protivne međunarodnom pravnom sistemu.

Ministar spoljnih poslova Srbije održao je i sastanke sa kolegama iz Gvatemale i Kolumbije.
Dačić i ministarka inostranih poslova Gvatemale Sandra Erika Hovel Polanko saglasili su se da su bilateralni odnosi bez otvorenih pitanja.
Razgovarali su o međusobnoj podršci u međunarodnim forumima. Šef srpske diplomatije posebno je zahvalio na principijelnom stavu Gvatemale u vezi sa pitanjem Kosova i Metohije.
U razgovoru sa ministrom inostranih poslova Kolumbije Karlos Olmes Truhiljo Garsijom obostrano je izražena spremnost za intenziviranje političkog dijaloga i razvoj bilateralne saradnje u brojnim oblastima, posebno u ekonomiji, i obrazovanju.
Ministar iz Kolumbije informisao je o unutrašnjoj situaciji u svojoj zemlji, i interesovao se za napredak u dijalogu između Beograda i Prištine.
Prvi potpredsednik Vlade i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić razgovarao je, na marginama 73. zasedanja Generalne skupštine Ujedinjenih nacija i sa ministrima inostranih poslova Moldavije i Libana Tudorom Ujilanovkim i Žibranom Basilom i šefom diplomatije Grenade Piterom Dejvidom.
Šefovi diplomatija Srbije i Moldavije razgovarali su o nastavku rada na unapređenju bilateralne saradnje i međusobnoj podršci na međunarodnom planu u cilju zaštite principa poštovanja teritorijalnog integriteta i međunarodnog prava.
Ministri su razmenili mišljenja o najvažnijim pitanjima političkih i ekonomskih reformi u Srbiji i Moldaviji, a dogovorili su i razmenu poseta na visokom nivou.
Prvi potpredsednik Vlade i ministar spoljnih poslova razgovarao je u Njujorku  i sa ministrom inostranih poslova Libana Žibranom Basilom.

Šefovi diplomatija Srbije i Libana razmenili su mišljenja o najvažnijim političkim, ekonomskim i bezbednosnim pitanjima regiona Zapadnog Balkana i Bliskog istoka.
Dačić je upoznao kolegu iz Libana sa tokom dijaloga za rešavanje statusa KiM, kao i sa procesom evrointegracija. Dva ministra posebnu su pažnju posvetili temama vezanim za razvoj ekonomske saradnje između dve države, kao i potencijalu za unapređenje razvoja turizma. 
Ivica Dačić, sastao se i sa ministrom inostranih poslova Grenade Piterom Dejvidom.
Ministri su razgovarali o tekućim događajima na međunarodnoj političkoj i privrednoj sceni.

Ministar Dačić je upoznao sagovornika i sa tokom dijaloga za rešenje statusa KiM i evropskim integracijama, kao i sa reformama koje sprovodi Vlada Srbije.
Dačić je izneo je stav Republike Srbije za snažnije angažovanje u političkom i privrednom smislu u zemljama u razvoju.
Ministar Piter Dejvid je detaljno upoznao šefa srpske diplomatije o potencijalima za razvoj Granade, ali i o potrebama koje imaju za razvoj u oblastima obrazovanja i poljoprivrede.
Dva ministra su zaključili da između Srbije je i Grenade postoji potencijal za unapređenje saradnje u brojnim oblastima od obostranog interesa. 
Ivica Dačić i šef diplomatije Dominikanske Republike Migel Vargas Maldonado, potpisali su Memorandum o saradnji između dva ministarstva spoljnih poslova.
Dva ministra zaključili su da je ovo tek početak razvoja saradnje između dve države, a u cilju sveobuhvatne strategije što boljeg pozicioniranja Srbije na međunarodnom planu.
U kratkom i sadržžajnom razgovoru ministra su istakli volju dve držžave za unapređenje saradnje u svim oblastima od obostranog interesa, i u tom cilju, dogovorena je skorašnja razmena poseta na visokom nivou.
Dačić je razgovarao je i sa ministrom inostranih poslova Kirgiske Republike Erlanom Abdildajevim. U izuzetno srdačnom razgovoru ocenjeno je da su bilateralni odnosi između dve držžave na izuzetno visokom nivou i da je međusobna podrška u međunarodnim organizacijama potpuna, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova Srbije.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Nastavak ofanzive u UN: Dačić razgovarao sa kolegama iz Gvatemale i Kolumbije

Izvor: SrbijaDanas.com, 27.Sep.2018

Prvi potpredsednik Vlade i ministar spoljnih poslova Srbije, Ivica Dačić, sastao se u Njujorku sa ministarkom inostranih poslova Gvatemale, Sandrom Erikom Hovel Polanko, i tom prilikom je istaknuta duga tradicija prijateljskih odnosa dve države i naroda..Dačić i Polanko su se sastala na marginama...

Nastavak na SrbijaDanas.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.