Dačić sa kolegama iz UAE, Katara, Kambodže, Gvatemale, Kolumbije, Moldavije i Libana

Prvi potpredsednik Vlade i ministar spoljnih poslova Republike Srbije Ivica Dačić sastao se sa šefovima spoljnih poslova Ujedinjenih Arapskih Emirata, Katara, Kambodže, Kolumbije i Gvatemale, Moldavije, Libana, Grenade...

Ivica Dačić se na marginama 73. zasedanja Generalne skupštine Ujedinjenih nacija, sastao sa ministrom inostranih poslova Ujedinjenih Arapskih Emirata, šeikom Abdulahom bin Zajedom.

Šef srpske diplomatije zahvalio je na kontinuiranoj podršci Emirata naporima Srbije u sprovođenju zahtevnih ekonomskih reformi. Dva ministra su potpisala i Sporazum o međusobnom ukidanju viza za putovanja između dve države.

Šeik bin Zajed je istakao da je međudržavna ekonomska aktivnost na uzlaznoj putanji i da se očekuju nova ulaganja.

Dačić se sastao i sa katarskim šefom diplomatije šeikom Muhamedom bin Abdulrahman el Tanijem.

Ministri su razmenili mišljenja o tekućim pitanjima na međunarodnoj sceni, a posebnu pažnju posvetili su političkoj i bezbednosnoj situaciji na Zapadnom Balkanu i u Persijskom zalivu, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova Srbije.

Dačić je posebno je ukazao na važnost unapređenja privredne saradnje. El Tani je predložio uspostavljanje direktne komunikacije srpskih i katarskih firmi preko Mešovitog komiteta.

U razgovoru sa kolegom iz Kambodže Prakom Sakhanom potvrđeni su tradicionalno dobri i prijateljski odnosi dve države. Dačić je zahvalio na principijelnoj poziciji Kambodže i nepriznavanju jednostranih akta koje su protivne međunarodnom pravnom sistemu.

Ministar spoljnih poslova Srbije održao je i sastanke sa kolegama iz Gvatemale i Kolumbije.

Dačić i ministarka inostranih poslova Gvatemale Sandra Erika Hovel Polanko saglasili su se da su bilateralni odnosi bez otvorenih pitanja.

Razgovarali su o međusobnoj podršci u međunarodnim forumima. Šef srpske diplomatije posebno je zahvalio na principijelnom stavu Gvatemale u vezi sa pitanjem Kosova i Metohije.

U razgovoru sa ministrom inostranih poslova Kolumbije Karlos Olmes Truhiljo Garsijom obostrano je izražena spremnost za intenziviranje političkog dijaloga i razvoj bilateralne saradnje u brojnim oblastima, posebno u ekonomiji, i obrazovanju.

Ministar iz Kolumbije informisao je o unutrašnjoj situaciji u svojoj zemlji, i interesovao se za napredak u dijalogu između Beograda i Prištine.

Prvi potpredsednik Vlade i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić razgovarao je, na marginama 73. zasedanja Generalne skupštine Ujedinjenih nacija i sa ministrima inostranih poslova Moldavije i Libana Tudorom Ujilanovkim i Žibranom Basilom i šefom diplomatije Grenade Piterom Dejvidom.

Šefovi diplomatija Srbije i Moldavije razgovarali su o nastavku rada na unapređenju bilateralne saradnje i međusobnoj podršci na međunarodnom planu u cilju zaštite principa poštovanja teritorijalnog integriteta i međunarodnog prava.

Ministri su razmenili mišljenja o najvažnijim pitanjima političkih i ekonomskih reformi u Srbiji i Moldaviji, a dogovorili su i razmenu poseta na visokom nivou.

Prvi potpredsednik Vlade i ministar spoljnih poslova razgovarao je u Njujorku  i sa ministrom inostranih poslova Libana Žibranom Basilom.

Šefovi diplomatija Srbije i Libana razmenili su mišljenja o najvažnijim političkim, ekonomskim i bezbednosnim pitanjima regiona Zapadnog Balkana i Bliskog istoka.

Dačić je upoznao kolegu iz Libana sa tokom dijaloga za rešavanje statusa KiM, kao i sa procesom evrointegracija. Dva ministra posebnu su pažnju posvetili temama vezanim za razvoj ekonomske saradnje između dve države, kao i potencijalu za unapređenje razvoja turizma. 

Ivica Dačić, sastao se i sa ministrom inostranih poslova Grenade Piterom Dejvidom.

Ministri su razgovarali o tekućim događajima na međunarodnoj političkoj i privrednoj sceni.

Ministar Dačić je upoznao sagovornika i sa tokom dijaloga za rešenje statusa KiM i evropskim integracijama, kao i sa reformama koje sprovodi Vlada Srbije.

Dačić je izneo je stav Republike Srbije za snažnije angažovanje u političkom i privrednom smislu u zemljama u razvoju.

Ministar Piter Dejvid je detaljno upoznao šefa srpske diplomatije o potencijalima za razvoj Granade, ali i o potrebama koje imaju za razvoj u oblastima obrazovanja i poljoprivrede.

Dva ministra su zaključili da između Srbije je i Grenade postoji potencijal za unapređenje saradnje u brojnim oblastima od obostranog interesa. 

Ivica Dačić i šef diplomatije Dominikanske Republike Migel Vargas Maldonado, potpisali su Memorandum o saradnji između dva ministarstva spoljnih poslova.

Dva ministra zaključili su da je ovo tek početak razvoja saradnje između dve države, a u cilju sveobuhvatne strategije što boljeg pozicioniranja Srbije na međunarodnom planu.

U kratkom i sadržžajnom razgovoru ministra su istakli volju dve držžave za unapređenje saradnje u svim oblastima od obostranog interesa, i u tom cilju, dogovorena je skorašnja razmena poseta na visokom nivou.

Dačić je razgovarao je i sa ministrom inostranih poslova Kirgiske Republike Erlanom Abdildajevim. U izuzetno srdačnom razgovoru ocenjeno je da su bilateralni odnosi između dve držžave na izuzetno visokom nivou i da je međusobna podrška u međunarodnim organizacijama potpuna, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova Srbije.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 05. јун 2024.
25° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије