Dačić sa Boreljom

Izvor: RTS, 31.Jan.2020, 20:12   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dačić sa Boreljom

Tokom svoje prve posete Beogradu, u kapacitetu visokog predstavnika Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost i potpredsednika Evropske komisije, Žozep Borelj Fonteles, sastao se sa prvim potpredsednikom Vlade i ministrom spoljnih poslova Republike Srbije Ivicom Dačićem.
>> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Ivica Dačić je izrazio nadu da će uspešna saradnja koju je Srbija imala sa ranijim visokim predstavnicima Evropske unije biti nastavljena i tokom mandata Žozepa Borelja Fontelesa.
Skrenuo je pažnju da poseban značaj u tom smislu za Srbiju svakako ima nastavak dijaloga o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine.
Podsetio je da je isključivi krivac za blokadu dijaloga Priština, koju interesuje samo jednostrano postizanje svojih iracionalnih ciljeva.
S druge strane, Srbija želi da razgovara i spremna je da nastavi dijalog čim se za to stvore uslovi, odnosno kada Priština povuče odluku o taksama.
Žozep Borelj Fonteles potvrdio je spremnost za dalje unapređenje saradnje u cilju nastavka dijaloga o normalizaciji odnosa između Beograda i Prištine, kao i na zajedničkom suočavanju sa spoljnopolitičkim i bezbednosnim izazovima pred kojima se nalazi EU i Republika Srbija.
Posebno je pohvalio učešće Srbije u mirovnim misijama EU u Somaliji, Maliju, Centralnoafričkoj Republici, a u kojima srpski vojnici sarađuju sa evropskim kolegama. 
Sagovornici su se složili da u vrednosnom, geografskom, političkom i bezbednosnom smislu Republika Srbija pripada Evropi.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.