Dačić preti prekidom pregovora

Izvor: B92, 02.Okt.2013, 17:46   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dačić preti prekidom pregovora

Beograd -- Premijer Ivica Dačić upozorio je Brisel da će prekinuti učešće u pregovorima ako Priština ne dozvoli srpskim zvaničnicima da posećuju KiM u izbornoj kampanji.

"Upozorio sam Brisel i ambasadore Kvinte da je odluka vlasti u Prištini skandalozna i da predstavlja udarac mirovnom procesu", rekao je Dačić u izjavi za Politiku. Priština je danas odlučila da od sutra, kada počinje kampanja za lokalne izbore zakazane za 3. novembar, zabrani ulazak na Kosovo zvaničnicima >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Srbije. Dačić je planirao da u petak ode u Štrpce.

On je najavio da će srpske vlasti sutra razgovarati o daljim koracima i zatražiti stav Evropske unije o ovom pitanju.

"Ako ja, kao potpisnik Briselskog sporazuma, i predstavnici Vlade, koji su ga podržali i radili na njegovoj implementaciji, ne možemo na Kosovo da odemo i pozovemo Srbe da izađu na lokalne izbore, onda se postavlja pitanje svrsishodnosti mog daljeg učešća u dijalogu" , naglasio je Dačić, koji je u petak planirao da poseti Štrpce, ali su ga prištinske vlasti obavestile da ta poseta nije odobrena.

EU bez komentara

U sedištu EU nisu želeli da komentarišu mogućnost povlačenja premijera Ivice Dačića iz dijaloga Beograda i Priština.

"Pratimo situaciju i u kontaktu smo sa obe strane", rekla je za Tanjug Maja Kocijančič, portparolka visoke predstavnice EU za spoljnu politiku i bezbednost Ketrin Ešton. U Evropskoj komisiji kažu da još nisu zvanično obavešteni o Dačićevoj odluci.

Dačić je ocenio da je ovim potezom Prištine doveden u pitanje kredibilitet Brisela, pod čijim okriljem se dijalog odvija.

Vlada Kosova odbila je da dozvoli premijeru Srbije Ivici Dačiću da u petak poseti opštinu Štrpce na jugu Kosova i Metohije.

Za B92 je u Vladi Srbije rečeno da odluka Prištine da Dačiću zabrani odlazak na Kosovo predstavlja brutalno kršenje Briselskog sporazuma i da će u pismu Eštonovoj navesti da bi to moglo da dovede do prekida pregovora Beograda sa Prištinom.

Zamenik kosovskog premijera Hajredin Kuči izjavio je da od sutra, kada počinje kampanja za lokalne izbore na Kosovu, pa do kraja kampanje 1. novembra nijednom zvaničniku Srbije neće biti dozvoljen dolazak na Kosovo.

Kosovski ministar spoljnih poslova Enver Hodžaj izjavio je da je odluka vlade Kosova da se srpskim zvaničnicima ne dozvoli ulazak na Kosovo i Metohiju dok traje kampanja za lokalne izbore definitivna i da se nikako ne može promeniti.

"Nemamo više šta da dodajemo onome što je rekao zamenik premijera Hajredin Kuči. Nijedan zvaničnik Srbije ne može doći na Kosovo dok se ne završi izborna kampanja", rekao je Hodžaj.

Dačićeva poseta trebalo je da bude druga poseta Kosovu premijera Srbije od rata 1999. godine i bila je zakazana za dan posle zvaničnog

početka kampanje za kosovske lokalne izbore, zakazane za 3. novembar.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Mediji: Dačić prekida učešće u pregovorima s Prištinom

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 02.Okt.2013

Premijer Srbije Ivica Dačić prekinuće učešće u pregovorima s Prištinom, preneo je danas list Politika na svom sajtu.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.