Dimitrov: Evropska perspektiva Zapadnog Balkana nedovoljno opipljiva

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 05.Dec.2022, 04:31

Dimitrov: Evropska perspektiva Zapadnog Balkana nedovoljno opipljiva

Bivši potpredsednik vlade severne Makedonije Nikola Dimitrov rekao je danas na 22. Beogradskom ekonomskom forumu da se regionu mora dati opipljiva perspektiva članstva u EU.

On je na panelu o uticaju rata u Ukrajini na Zapadni Balkan upozorio da se tokom krize povećava ekonomska razlika između zemalja članica EU i zemalja Zapadnog Balkana, jer je region ranjiviji od ostatka kontinenta, budući da ima više ljudi koji žive ispod granice siromaštva.

Dodao je da će >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << to dovesti do nezadovoljstva građana u regionu evrointegracijama i ocenio da će sledeća godina biti izuzetno teška.

Svi smo u evropskom ekonomskom brodu, jer najčešće investicije dolaze iz zemalja članica EU, ali se ekonomska razlika povećava, jer je spoljnotrgovinski deficit regiona oko devet milijardi evra, a region dobija isti izonos od EU, ali u periodu od sedam godina. Deset puta više Gračka dobija od zemalja Zapadnog Balkana i zato se razlika povećava, istakao je Dimitrov govoreći na skupu koji je organizovao Delfi ekonomski forum.

On je ocenio kako EU ništa opipljivo nije uradila od pridruživanja Hrvatske 2013. godine i naglasio kako rat u Ukrajini pokazuje da, ukoliko EU želi da ima ulogu i težinu u novom svetu koji nastaje, ovaj region mora da postane deo nje.

Dimitrov je zaključio kako bi EU morala da kreira situaciju gde je članstvo moguće i opipljivo na horizontu i uz određivanje datuma kada će države ući u EU.

Podsetio je da Srbija pregovara osam godina, ali da nema mnogo zatvorenih pregovaračkih poglavlja i istakao kako to znači da nešto nije u redu sa samim procesom pridruživanja.

Generalni sekretar Bledskog ekonomskog foruma Peter Grk izneo je slična zapažanja o tome kako je proces pridruživanja zemalja Zapadnog Balkana neefikasan i naveo kako su mnogi pomislili da će posle 24. februara biti ubrzan.

Neki su mislili da će proces pridruživanja biti ubrzan nakon početka rata u Ukrajini i da će EU odlučiti da je geostrateški bitnije imati Zapadni Balkan unutar EU nego van nje. Došlo je do otrežnjenja u EU, jer smo razumeli da smo ranjivi ukoliko ne ujedinimo kontinent, rekao je Grk.

On je, međutim, procenio da se to neće desiti brzo, nego da će ići malo brže.

Grk je naglasio da EU prolazi kroz seriju kriza od kojih je jedna način odlučivanja i naveo da je slučaj Severne Makedonije pokazao da jedna zemlja može da blokira početak pregovora.

On je ocenio da ekonomska saradnja ne može da reši sve, jer nije samo ona u pitanju, već i zajedničke vrednosti.

Organizator 22. Beogradskog ekonomskog foruma je kompanija TGI Group International, osnovana 2000. godine u Srbiji, koja pruža usluge u oblasti korporativnih komunikacija.

Partner foruma, koji će danas i u utorak biti održan u hotelu ''Metropol palas'', je kompanija ''Visa'', a održava se pod pokroviteljstvom Saveta stranih investitora, Helenskog poslovnog udruženja i Udruženja poslovnih žena Srbije, saopštili su organizatori.

Forum će, kako su naveli, i ove godine okupiti veliki broj govornika - najuticajnije predstavnike Srbije, država regiona i međunarodne zajednice iz oblasti politike, poslovanja, nauke, obrazovanja, medicine i drugih oblasti, a među potvrđenim učesnicima su Goran Vesić, ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, Dubravka Negre, ministarka rudarstva i energetike, Jelena Begović, ministarka nauke, tehnološkog razvoja i inovacija, Rade Basta, ministar poljoprivrede, kao i Martin Dvorak, zamenik ministra spoljnih poslova Češke.

Uvodnu reč prvog dana Foruma, pored potpredsednika Vlade Srbije Ivice Dačića, održaće Majk Mišel, predsednik Saveta stranih investitora i Vladimir Đorđević, generalni direktor kompanije ''Visa''.

Na temu "Šta možemo očekivati od Samita u Tirani" govoriće šef Delegacije EU u Srbiji Emenuel Žiofre, Anika Ben David, ambasadorka Švedske, Anke Konrad, ambasadorka Nemačke, Luka Gori, ambasador Italije i Urs Šmid, ambasador Švajcarske.

Vesić će učestvovati u panelu prvog dana, a ministri Đedović, Basta i Beogović drugog dana skupa.

Među panelistima biće viceguverner Ana Ivković, Nikola Antiparmakov, član Fiskalnog saveta Srbije, Nikola Dimitrov, bivši ministar spoljnih poslova Severne Makedonije.

Takođe, najavljeni su i Dejan Šoškić, profesor beogradskog Ekonomskog fakulteta, Dragan Đuričin, redovni član Svetske akademije umetnosti i nauke, Peter Grk, generalni sekretar Bled stratedžik foruma, Jelica Minić, predsednica Evropskog pokreta u Srbiji, Milan Vićentić, član izvršnog odbora Eurobanke, Dejan Janjatović, član izvršnog odbora NLB banke, Vladimir Vasić, generalni sekretar Udruženja banaka Srbije, Julija Ustjugova, predstavnica MMF-a za Srbiju, Jovan Kovačić, osnivač i predsednik EWB, Gordana Delić, direktorka Balkanskog fonda za demokratiju.

Tokom dva dana o aktuelnim temama govoriće i Nikola Pontara, direktor kancelarije Svetske banke u Srbiji, Alesandro Bragonzi, šef regionalnog predsedništva EIB, Goran Stojilković, predsednik Naftnog komiteta Srbije, Ari Naim, regionalni menadžer Međunarodne finansijske korporacije IFC, Milan Gospić, direktor kompanije Majkrosoft, Dejan Cupać, direktor za IT tehnologiju MK Grupe, Nebojša Bjelotomić, direktor inicijative ''Digitalna Srbija'', kao i mnogi drugi.
Pogledaj vesti o: Ivica Dačić

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.