Dačić odbrusio Amerima: Mi da okrenemo leđa Rusiji, a vi i dalje podržavate Kosovo?!

Izvor: Vesti-online.com, 27.Okt.2017, 20:49   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dačić odbrusio Amerima: Mi da okrenemo leđa Rusiji, a vi i dalje podržavate Kosovo?!

Ministar inostranih poslova Ivica Dačić rekao je večeras, komentarišući izjavu američkog zvaničnika Brajana Hojta Lija da se ne može sedeti na dve stolice, da Srbija treba vodi računa isključivo o sopstvenim interesima, kao što to rade i drugi.

- Sigurno da nisu SAD više zainteresovane za Kosovo nego Srbija. Kako da okrenemo leđa >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << Rusiji? Ne traže od nas da okrenemo leđa Rusiji, nego da vodimo antirusku politiku. Mi treba da vodimo takvu politiku, a ko će onda da zastupa naše stavove vezano za Kosovo i Metohiju? Od nas se traži da izvršimo samoubistvo, da ne bi bilo političkog ubistva - kaže Dačić.

Smatra i da je Hojt Ji, što mu je i lično rekao, previše gledao naučno-fantastične filmove i "Rat svetova" Orsona Velsa.

Danas se sve gleda kroz odnos Rusije i SAD, a ta konstatacija nije tačna i Srbija nema potrebe da se izjašnjava da li sedi na stolici na kojoj piše Rusija ilI EU, kaže Dačić.

- Mi treba da sedimo na stolici na kojoj piše Srbija i treba da vodimo računa samo o svom interesu, kao što svaka zemlja vodi - rekao je on.

- Nema nikakve dileme bar što se mene tiče, a ubeđen sam i da je to stav predsednika Vučića - da mi gledamo naša posla. Kada se slonovi tuku nastrada trava. Mi treba da vodimo računa o sebi - poručuje Dačić.

Izrazio je uverenje da će Amerika i Rusija ići u pravcu pomirenja, a da je naše da sačuvamo interese Srbije.

- Mi u ovom trenutku imamo jasnu poziciju da idemo u EU, ali štitimo naše interese. Nije u interesu Srbije da ide u EU ako time neće odbraniti državne i nacionalne interese - smatra Dačić.

Nije, međutim, naš interes ni da vodimo politiku protiv EU, već da tražimo da postupno usaglašavamo našu spoljnu politiku sa politikom Unije, dodao je šef diplomatije. SAD, kako je podvukao, nije članica EU, a i kada pitate u Briselu za Ameriku ne kažu dobre stvari, kao ni oni u Vašingtonu o Uniji.

* Šta će biti sa Srbijom ako dođe do velikog rata?

* SAD poručile Srbiji: Nema sedenja na dve stolice

* Otkud Hojt Ji iznenada u Srbiji? Da nije zbog Šojgua?

Dačić je rekao da ga zaprepastila bahatost i smelost da neko usred Beograda dođe i kaže tako nešto.

- Mi se ne izjašnjavamo o tome kakvu će politiku voditi SAD. Najgore od svega toga je da to nije stav SAD, već jednog odeljenja u Stejt departmentu. Taj stav treba da imamo u vidu - rekao je Dačić, dodajući da Srbiji nije cilj da narušava odnose sa SAD.

- Hoćete da okrenemo leđa Rusiji, a vi da dalje podržavate nezavisnost KiM. Na koga da se oslanjamo? Dođite onda i recite: "Vi Srbi morate da vodite antisrspku politiku i priznate Kosovo, ne antirusku". Ne znam ko će to u Srbiji da prihvati. Možda ima i takvih, ali sam siguran da ne mogu da prođu na izborima - uveren je Dačić.

Smatra i da zapadne države neće promeniti mišljenje o Kosovu, niti pomeniti istoriju koju su krojili.

Nastavak na Vesti-online.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.