Dačić (možda) na čelu pregovaračkog tima

Izvor: Mondo, 13.Okt.2012, 14:27   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dačić (možda) na čelu pregovaračkog tima

Premijer Ivica Dačić biće glavni pregovarač u ime Srbije tokom razgovora o konačnom rešenju za Kosovo, potvrđeno je za "Blic" iz kabineta Ketrin Ešton. Dačić kaže da tim još nije određen.

Međutim, iako je nezvanična potvrda stigla iz kabineta Ketrin Ešton, premijer Srbije Ivica Dačić izjavio je danas da još nije određen >> Pročitaj celu vest na sajtu Mondo << pregovarački tim Beograda u dijalogu sa Prištinom, niti ko će biti na njegovom čelu.

Dačić je rekao da on ne beži od odgovornosti i da niko ne bi smeo da beži od odgovornosti, jer ih nije narod birao da bi na druge prebacivali odgovornost.

Prema njegovim rečima, ako je visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Ketrin Ešton, određena da sa jedne strane učestvuje u pregovorima, onda se sigurno ne može očekivati da ispred Beograda učestvuje neki zamenik ministra ili činovnik koji nije član Vlade Srbije.

Savetnik predsednika Srbije za spoljnu politiku Marko Đurić preksinoć je najavio da će upregovorima jasno biti istaknut krajnji cilj Srbije, kao i da su razmotrili nekoliko opcija konačnog rešenja za Kosovo. On je dodao da će, kada otpočnu pregovori, "čitava javnost znati šta je tačno pozicija Srbije".

U pregovaračkom timu Srbije biće i neki od ministara čiji se resori tiču glavnih pitanja o kojima će se pregovarati.Ministarka energetike, razvoja i životne sredine Zorana Mihajlović otkrila je da će biti uključena jer je "pitanje energetike jedna od najvažnijih tema u dijalogu".

Izvori "Blica" iz diplomatskih krugova u Briselu kažu da su kabineti Eštonove, Nikolića, Dačića i Tačija u intenzivnim kontaktima i da se usaglašavaju teme, kao i da je Nikolić dao do znanja da želi da se kosovsko pitanje reši već u prvoj godini mandata ove vlade.

(MONDO/Foto: Sava Radovanović, Tanjug)

Nastavak na Mondo...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Mondo. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Mondo. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.