Dačić i južnokorejski zvaničnik: Dobri odnosi dve zemlje

Izvor: NoviMagazin.rs, 05.Dec.2017, 17:19   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dačić i južnokorejski zvaničnik: Dobri odnosi dve zemlje

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić i visoki zvaničnik južnokorejskog Ministarstva spoljnih poslova Ćo Hjun izrazili su danas zadovoljstvo povodom dobrih odnosa dve zemlje i potvrdili spremnost za njihovo dalje unapređenje, posebno u oblasti ekonomije.

Dačić je južnokorejsku delegaciju koju predvodi Ćo upoznao s aktuelnom situacijom u Srbiji, posebno na Kosovu i toku dijaloga Beograda i Prištine.

Državni sekretar Južne Koreje, koja je 2008. >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << priznala nazavisnost Kosova, izrazio je, kako se navodi u saopštenju srpskog ministarstva, razumevanje i podršku stavovima Srbije u pogledu rešavanja pitanja Kosova dijalogom i konsenzusom.

Ćo je detaljnije informisao šefa srpske diplomatije o aktuelnoj situaciji na Korejskom poluostrvu.

Dačić i Ćo su ocenili da trebu unaprediti dijalog na visokom nivou i ponovili pozive za posete najviših zvaničnika dve zemlje, naročito u svetlu obeležavanja 30. godišnjice od uspostavljanja diplomatskih odnosa Srbije i Južne Koreje 2019. godine.

Na sastanku su pozitivno ocenjene dosadašnje korejske investicije u Srbiju, posebno kompanije Jura, a južnokorejska strana je najavila nove investicije i dalje intenziviranje ekonomske saradnje dve zemlje, navodi se u saopštenju.

Dačić: Saradnja sa BiH prioritet Srbije

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić izjavio je danas da je prioritet Srbije saradnja s Bosnom i Hercegovinom, a da će poseta članova Predsedništva BiH Beogradu biti jedan korak napred.

"Treba otvoreno razgovarati o svemu i tragati za rešenjima problema", rekao je Dačić na konferenciji za štampu posle sastanka u Beogradu sa šefom diplomatije Kirgistana Erlanom Abdildajevim.

Članovi Predsedništva BiH - Dragan Čović, Bakir Izetbegović i Mladen Ivanić, boraviće 6. decembra u zvaničnoj poseti Beogradu, na poziv predsednika Srbije Aleksandra Vučića.

Dačić i Abdildajev potpisali sporazum o ukidanju viza

Ministri spoljnih poslovа Srbije i Kirgizije, Ivica Dačić i Erlan Abdildajev, potpisali su danas u Beogradu sporazum vlada dve države o ukidanju viza.

Dačić je na konferenciji za novinare nakon potpisivanja rekao da je Kirgizija veliki prijatelj Srbije i da je u skladu s tim neophodno da se saradnja dalje razvija.

"Dogovorili smo moju posetu sledeće godine Kirgiziji, gde će 25. juna biti obeleženo 20 godina od uspostavljanja diplomatskih odnosa", rekao je Dačić.

Šef srpske diplomatije je rekao da je sporazum o ukidanju viza za sve pasoše jedan od najboljih načina za iskazivanje prijateljstva.

On je dodao da će Srbija podržati kandidatutu Krizije za nestalnu članicu Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija.

Abdildajev je rekao da su razgovori bili veoma konstruktivni i u prijateljskoj atmosferi, kao i da je razmotren "širok krug pitanja".

"Srbija je prijateljska zemlja i pouzdan partner u međunarodnoj areni", rekao je ministar spoljnih poslova Kirgizije.

On je ponovio podršku Kirgizije suverenitetu i teritorijalnom integritetu Srbije.

"Teritorijalni integritet i suverenitet najviše su vrednosti koju rukovodioci i narod treba da štite", rekao je Abdildajev.

Dačić: Saradnja sa BiH prioritet Srbije

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić izjavio je danas da je prioritet Srbije saradnja s Bosnom i Hercegovinom, a da će poseta članova Predsedništva BiH Beogradu biti "jedan korak napred".

"Treba otvoreno razgovarati o svemu i tragati za rešenjima problema", rekao je Dačić na konferenciji za štampu posle sastanka u Beogradu sa šefom diplomatije Kirgizije Erlanom Abdildajevim.

Članovi Predsedništva BiH - Dragan Čović, Bakir Izetbegović i Mladen Ivanić, boraviće 6. decembra u zvaničnoj poseti Beogradu, na poziv predsednika Srbije Aleksandra Vučića.
Pogledaj vesti o: Ivica Dačić

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.