Dačić i Vučić 4h sa Srbima sa KiM

Izvor: B92, 25.Apr.2013, 00:09   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dačić i Vučić 4h sa Srbima sa KiM

Beograd -- Predstavnici Srba sa severa KiM razgovarali su skoro 4 sata s premijerom Dačićem i prvim potpredsednikom Vlade Vučićem o briselskom sporazumu.

Nakon tog sastanka, koji je počeo u 12, u 16.30, Vučić će održati konferenciju za novinare.

Predstavnici Srba s Kosova su prethodnih dana izražavali nezadovoljstvo zbog potpisivanja sporazuma i navodili da ga neće prihvatiti, već će tražiti referendum u Srbiji da bi se građani izjasnili o tom dokumentu. Oni su >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << nezadovoljstvo istakli i u razgovoru s patrijarhom Irinejom.

"Državnom vrhu ćemo reći isto ono što smo rekli patrijarhu - sporazum je katastrofalan. On predstavlja vešala za Srbe i srpski narod i egzekuciju, zbog čega ćemo tražiti da se od njega odstupi. Ako ga ne odbaci Skupština, tražićemo referendum", kaže predsednik opštine Zubin Potok Slaviša Ristić.

On je rekao i da su SPC i patrijarh Irinej "sto odsto uz srpski narod na Kosovu i Metohiji", da će podržati svaku njihovu mirnu borbu i miran otpor kako bi opstali i ostali na Kosovu i Metohiji.

Ristić je istakao da će Srbi sa severa Kosova nastaviti da se bore na miran način protiv sporazuma i najavio protestni skup u Beogradu.

"Taj skup biće nestranački, to će biti skup Srba sa Kosova", rekao je on.

Sastanku u Patrijaršiji, koji je počeo oko 10 sati, prisustvovali su načelnik Kosovsko-mitrovačkog okruga Radenko Nedeljković, zamenik direktora vladine Kancelarije za Kosovo i Metohiju Krstimir Pantić, kao i predsednici četiri opštine sa severa Kosova - Dragiša Vasić (Leposavić), Dragiša Milović (Zvečan), Slaviša Ristić (Zubin Potok) i Dragiša Vlašković (Kosovska Mitrovica). Oni uoči početka sastanka nisu davali izjave predstavnicima medija.

Predstavnici Srba sa severa Kosova su potom započeli razgovor sa čelnim ljudima Vlade Srbije - premijerom Ivicom Dačićem i prvim potpredsednikom Vlade Srbije Aleksandrom Vučićem.

Svi učesnici današnjeg sastanka tokom prethodnih dana izjavljivali su da očekuju međusobno razumevanje i dogovor o briselskom sporazumu. Sa jedne strane sedeće Srbi sa severa Kosova koji nisu prihvatili predlog Briselskog sporazuma, a sa druge predstavnici Vlade Srbije koji su taj sporazum potpisali i izjavljivali da očekuju dogovor sa Srbima sa severa Kosova.

"Očekujem da probamo i da pokušamo da pronađemo rešenje koje bi bilo zadovoljavajuće za narod severa Kosova. Briselski sporazum u svakom slučaju nije zadovoljavajući za sever Kosova. Međutim, ako se nađu neka alternativna rešenja i bilo šta se dogovorimo sad sa gospodinom Vučićem, mi ćemo to probati da implementiramo. S tim da ukoliko se to našem narodu ne bi svidelo, odnosno ako ne bude odgovaralo, mi zaista ne možemo da prihvatimo nešto što vodi naš narod u albansku državu", rekao je Dragiša Vasić, predsednik opštine Leposavić.

I Srbi koji žive južno od reke Ibar budno prate dešavanja u primeni briselskog sporazuma.

"Bez obzira koliko je ovaj sporazum nepovoljan koliko dolazi u pogrešno vreme on ipak daje određenu šansu i u ovoj situaciji je najbolje rešenje koje je moguće. Zapravo daje šansu da se podjednako brane Srbi na celom prostoru Kosova i Metohije, bez obzira gde oni žive, da li severno ili južno od reke Ibar", rekao je Ranđel Nojkić iz SPO.

O briselskom sporazumu najviši državni zvaničnici razgovaraće i sa komesarom EU za proširenje Štefanom Fileom, koji danas dolazi u Beograd.

U 11 sati u Briselu, na sastanku kod Ketrin Ešton, sastali su se timovi iz Beograda i Prištine koji će izneti svoje planove za primenu sporazuma.

Prvi potpredsednik Vlade Aleksandar Vučić održaće potom u 16.30 sati u Beogradu konferenciju za novinare o aktuelnoj političkoj situaciji i Kosovu i Metohiji.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.