Izvor: RTS, 30.Nov.2022, 14:52

Dačić: Zbog mogućih terorističkih napada izbegavati putovanje u Tursku, posebno u Ankaru

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić upozorio je građane Srbije da u narednim sedmicama izbegavaju putovanje u Tursku, a posebno u glavni grad te države Ankaru, zbog mogućih terorističkih napada.
"Želim da upozorim građane da se po informacijama bezbednosnih službi u narednih nekoliko nedelja mogu očekivati teroristički napadi, a u ovom slučaju se ta informacija odnosi na glavni grad Turske Ankaru", rekao je Dačić u izjavi Tanjugu.
>> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << />
Dodao je da treba imati u vidu da se to može odnositi i na druge krajeve Turske i zamolio građane Srbije da, ukoliko nemaju preku potrebu, u narednim nedeljama izbegavaju putovanje u tu zemlju.
"Ukoliko se već naši građani nalaze tamo, trebalo bi da izbegavaju mesta sa puno ljudi na javnom prostoru, kao što su pešačke zone, metro, autobuske i železničke stanice i ostala slična mesta. Ovo govorim isključivo iz razloga bezbednosti, jer imamo obavezu da kao što to rade i druge zemlje, upozorimo naše građane da se ne bi desilo da dođe do terorističkog napada, a da mi to nismo podelili sa građanima", rekao je Dačić.
Dodao je da su Srbija i Turska u dobrim odnosima, da razvijaju saradnju na svim nivoima.
"Međutim, iako nam je Turska prijateljska zemlja, moram da podelim sa građanima informacije koje smo dobili od bezbednosnih službi. Znači, savet je i preporuka da se u narednih nekoliko nedelja izbegavaju putovanja u Ankaru, a ukoliko putuju u neke druge gradove ili moraju da budu tamo, građani bi trebalo da izbegavaju mesta na kojima su mogući teroristički napadi", poručio je Dačić.
"Nagrađivati Prištinu je kontraproduktivno, EU pokazuje dvostruke standarde"
Govoreći o KiM, ministar spoljnih poslova ocenio je da je kontraproduktivno nagrađivati privremene institucije u Prištini odlukom o početku vizne liberalizacije, jer, kako kaže, upravo vlast u Prištini predstavlja smetnju za nastavak dijaloga i opasnost po regionalni mir i stabilnost jer vuče jednostrane poteze.
"To nije dobro ni za Evropsku uniju, jer ona pokazuje da nema autoritet, pokazuje da ima dvostruke standarde. Ne znam kakva bi to tek bila poruka za Srbiju, koja je svih ovih godina bila korektna, koja je bila predvidiv partner, a koja se stalno suočava sa pretnjama, pritiscima i uslovljavanjima, za razliku od predstavnika Prištine, koji bivaju praktično nagrađivani za svoju nekorektnost i neispunjavanje međunarodno preuzetih obaveza", rekao je Dačić u izjavi Tanjugu.
Dodao je da to nije dobra poruka koja se šalje, podsetivši da je objavljena vest da su ministri spoljnih poslova zemalja članica EU postigli načelnu saglasnost o tome da se pokrene prvi korak u proceduri ka donošenju zajedničke odluke o početku vizne liberalizacije za pasoše izdate od privremenih institucija u Prištini.
"Republika Srbija nikada nije bila protiv da građani iz našeg regiona imaju pravo da putuju bez viza u zemlje članice EU. Ovde je u pitanju nešto drugo. Pre nekoliko dana bili smo svedoci da privremene institucije iz Prištine predstavljaju glavni problem u sprovođenju Briselskog sporazuma, da predstavljaju pretnju regionalnom miru i stabilnosti", rekao je Dačić.
Dodao je da se čulo i od najviših predstavnika i EU i SAD i drugih velikih zemalja da su potezi Prištine apsolutno neprihvatljivi i naglasio da je kontraproduktivno da za to privremene institucije budu nagrađene.
Pogledaj vesti o: Ivica Dačić

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Upozorenje građanima: Izbegavajte putovanja u Ankaru zbog mogućih terorističkih napada

Izvor: 24sedam.rs, 30.Nov.2022

Ministar spoljnih poslova precizirao i kako da se ponašaju građani koji se nalaze u Turskoj

Nastavak na 24sedam.rs...

"MOGU SE OČEKIVATI TERORISTIČKI NAPADI" Dačić upozorava građane Srbije: U narednim nedeljama IZBEGAVAJTE PUTOVANJE u ovu zemlju

Izvor: Blic, 30.Nov.2022

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić upozorio je danas građane Srbije da u narednim sedmicama izbegavaju putovanje u Tursku, a posebno u glavni grad ove države -Ankaru, zbog mogućih terorističkih napada.

Nastavak na Blic...

Dačić: Izbegavajte putovanja u Ankaru zbog mogućih terorističkih napada

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 30.Nov.2022

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić upozorio je danas građane Srbije da u narednim sedmicama izbegavaju putovanje u Tursku, a posebno u glavni grad ove države -Ankaru, zbog mogućih terorističkih napada. "Želim da upozorim građane da se po informacijama bezbednosnih službi u narednih...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.