Izvor: NoviMagazin.rs, 18.Apr.2018, 10:33   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dačić: Podržavamo borbu protiv krijumčarenja malokalibarskog i lakog oružja

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić rekao je danas u Beogradu da Srbija podržava nemačko-francusku inicijativu za unapređenje kontrole i pojača napore u regionu u borbi protiv nelegalnih tokova i krijumčarenja malokalibarskog i lakog oružja.

"Srbija je od samog početka snažno podržala ovu nemačko-francusku inicijativu i iskazala nedvosmislenu spremnost da pruži svoju punu podršku u realizaciji >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << zajednički zacrtanih ciljeva", rekao je Dačić pre prvog sastanka koordinacione grupe za borbu protiv ilegalne trgovine lakim oružjem.

On je reao da današnji skup pokazuje interes Francuske i Nemačke da podrže projekte u oblasti kontrole lakog oružja u Srbiji.

Dačić je rekao da inicijativa ima za cilj jačanje transparentnosti, jačanje regionalnog dijaloga i jačanjr institucionalnih i zakonodavnih kapaciteta u toj oblasti, što je važno u kontekstu puta ka EU.

"Srbija je standarde EU u toj oblasti u najvećoj meri već ispunila. Zakoni iz te oblasti su u potunosti harmonizovani s propisima EU", naveo je Dačić.

On je rekao da uspešnost primene zakona pokazuje podatak da je Srbija treća u svetu po transparentnosti izvoza malokabarskog i lakog naoružanja, posle Nemačke i Švajcarske.

Dačić je izjavio da je Srbija na strani svih međunarodnih instrumenata borbi protiv ilegalne trgovine lakim oružjem i da je kao predsedavajući OEBS-a ulagala napore da tu borbu održava u fokusu.

On je dodao da Srbija očekuje podršku ne samo EU već i šire međunarodne zajednice.

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Stefanović: Potrebno definisati aspekte kontrole lakog naoružanja

Izvor: NoviMagazin.rs, 18.Apr.2018

Ministar unutrašnjih poslova Srbije Nebojša Stefanović rekao je danas u Beogradu da je potrebno na svim nivoima definisati aspekte kontrole lakog naoružanja da bi se sprečilo da ono padne u ruke kriminalaca ili terorista...On je pre sastanka u francuskoj ambasadi pozdravio francusko-nemačku inicijativu...

Nastavak na NoviMagazin.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.