Vesti

0

Dačić: Podržavamo borbu protiv krijumčarenja malokalibarskog i lakog oružja

Autor: MIM

Izvor: Beta

Dačić: Podržavamo borbu protiv krijumčarenja malokalibarskog i lakog oružja

Izvor: Foto: Beta / AP / Darko Vojinović

"Srbija je od samog početka snažno podržala ovu nemačko-francusku inicijativu i iskazala nedvosmislenu spremnost da pruži svoju punu podršku u realizaciji zajednički zacrtanih ciljeva", rekao je Dačić pre prvog sastanka koordinacione grupe za borbu protiv ilegalne trgovine lakim oružjem.

On je reao da današnji skup pokazuje interes Francuske i Nemačke da podrže projekte u oblasti kontrole lakog oružja u Srbiji.

Dačić je rekao da inicijativa ima za cilj jačanje transparentnosti, jačanje regionalnog dijaloga i jačanjr institucionalnih i zakonodavnih kapaciteta u toj oblasti, što je važno u kontekstu puta ka EU.

"Srbija je standarde EU u toj oblasti u najvećoj meri već ispunila. Zakoni iz te oblasti su u potunosti harmonizovani s propisima EU", naveo je Dačić.

On je rekao da uspešnost primene zakona pokazuje podatak da je Srbija treća u svetu po transparentnosti izvoza malokabarskog i lakog naoružanja, posle Nemačke i Švajcarske.

Dačić je izjavio da je Srbija na strani svih međunarodnih instrumenata borbi protiv ilegalne trgovine lakim oružjem i da je kao predsedavajući OEBS-a ulagala napore da tu borbu održava u fokusu.

On je dodao da Srbija očekuje podršku ne samo EU već i šire međunarodne zajednice.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR