Dačić: Veliki problemi su na vidiku

Izvor: B92, 27.Feb.2013, 17:14   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dačić: Veliki problemi su na vidiku

Beograd -- Ivica Dačić je izjavio da su u diijalogu s Prištinom na vidiku veliki problemi, da nema novih dogovora i da ne zna o čemu bi trebalo da informiše parlament.

On je precizirao da postoji dubok i težak problem, jer prištinske vlasti apsolutno ne žele da prihvate ništa što ne moraju i na šta ih niko ne tera.

"Nema dogovora, jer prištinska strana ne prihvata i ne želi da razgovara da Zajednica ima bilo koji instrument vlasti, izbore, organe, izvršna >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << ovlašćenja...", rekao je Dačić novinarima u Palati Srbija.

Upitan da li će predstaviti izveštaj o dijalogu pred Odborom za Kosovo i Metohiju Dačić je rekao da je, prema rezoluciji o Kosovu i Metohiji, dužan da informiše parlament a ne odbor, ali da nije problem ni da govori pred odborom, kada bude imalo o čemu da se razgovara.

"Ništa novo se nije desilo, nikakav novi dogovor ili sporazum nisu na vidiku, naprotiv, na vidiku su veliki problemi. O čemu da se informiše parlament - da smo se saglasili da treba da se formira Zajednica srpskih opština, ali ni oko čega drugog?", rekao je Dačić.

Za Srbiju je, istakao je on, neprihvatljivo da Zajednica nema nadležnosti i da je sve što ona može da izvršava - objavljivanje časopisa i organizovanje okruglih stolova.

Kako je dodao, prištinska strana misli da će vlada Srbije prihvatiti sve samo da dobije datum.

"Pa nećemo, jer mi ovo ne radimo zbog datuma, već hoćemo da rešimo problem kompromisom", rekao je Dačić i dodao da je kompromis kada "svako dobije pomalo onoga što nije želeo".

Prema njegovim rečima, datum treba ostaviti po strani i mada bi bilo dobro da ga dobijemo, kako je poručio, i EU treba da bude svesna da je nedobijanje datuma "put za ubijanje dijaloga".

On je ponovio da sve to ukazuje da nema ničega novog u dijalogu.

"O čemu da informišem ja parlament da bi sada držali političke tirade? Nemam ništa protiv, učestvovaću svuda, ali vas, ipak, molim da znate da svaki organ ima svoje nadležnosti. Vlada će informisati parlament kada se zakaže sednica na tu temu, a to će biti kada bude razloga za zakazivanje sednice, koji sada ne vidim da postoji, jer nismo nigde odmakli u pregovorima", poručio je Dačić.
Pogledaj vesti o: Ivica Dačić

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.