Dačić: Utvrđene preventivne mere

Izvor: B92, 14.Sep.2011, 13:50   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dačić: Utvrđene preventivne mere

Beograd -- Državni vrh, sa Borisom Tadićem na čelu, dogovorio je niz mera koje bi trebalo da spreče nametanja rešenja silom na Kosovu i Metohiji, rekao je Ivica Dačić.

Ministar policije je rekao da su na sinoćnjem sastanku dogovorene pre svega diplomatske i političke mere.

Dačić kaže da je pogrešna pretpostavka da je >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Srbija spremna da učini sve kako bi dobila kandidaturu za članstvo u EU i da je sada pravi trenutak da se izvrši pritisak na nju kako bi se prihvatilo zaokruživanje kosovske nezavisnosti.

Takav odnos prema Srbiji pogrešan je i nepravedan, i povlačenje jednostranih poteza vezanih za sever Kosova i Metohije može izazvati teške posledice i lavinu sukoba u regionu, rekao je Dačić.

Dačić je kazao da je svestan toga da Srbija ne može da ide protiv čitavog sveta i da su joj vezane ruke, ali da ne treba reći kako ništa nije moguće učiniti, jer je to onda signal Hašimu Tačiju da on sme da uradi sve.

Ministar policije je rekao da i Srbija ima administrativne prelaze gde i sa jedne i sa druge strane žive Albanci, koje može da hermetički zatvori.

"Da li treba tako da se igramo?", upitao je Dačić i dodao da bi moglo da se porazgovara i o paralelnim institucijama koje Albanci imaju na jugu centralne Srbije.

Prema njegovim rečima, Albanci na jugu centralne Srbije obeležavaju 28. novembar - Dan albanske zastave, i pri tom ne ističu nijednu državnu zastavu Srbije, što je potez zbog koga bi ih u svakoj drugoj državi na svetu "rasterali vodenim topovima".

Odgovarajući na pitanje o najavljenom protestu malinara i blokadi puteva, Dačić je rekao da Srbiji "samo još to fali".

"Malo imamo svojih problema i samo nam još fali gej parada i malinari. U situaciji u kojoj je pitanje sata i dana kada bi mogla da krene agresija na sever Kosova, mi sada treba da raspravljamo o putevima", rekao je Dačić.

Dačić je ponovio da je pravo pitanje da li još važi bilo koji sporazum vezan za Kosovo koji je Srbija sklopila sa međunarodnom zajednicom i ocenio da ako druga strana želi saradnju, mora da poštuje dogovore.

On je podsetio da je Srbija povukla predlog rezolucije iz Generalne skupštine UN i pristala na dijalog, uz obećanje da neće biti menjanja faktičkog stanja na terenu.

"Postavlja se pitanje da li se mi nešto dogovaramo ili samo moramo da nešto sprovodimo", rekao je Dačić.
Pogledaj vesti o: Evropska Unija

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Dačić: Diplomatske akcije za Kosovo

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 14.Sep.2011

"Državni vrh Srbije , na čelu sa predsjednikom  Borisom Tadićem, dogovorio je niz mjera koje bi trebalo da spriječe nametanja rješenja silom na Kosovu i Metohiji", rekao je ministar unutrašnjih poslova i potpredsjednik Vlade Ivica Dačić. Dačić je rekao da su na sinoćnjem sastanku dogovorene...

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...

Paket mera za sever Kosova

Izvor: VOA, 14.Sep.2011

Državni vrh Srbije, na čelu sa predsednikom Borisom Tadićem, dogovorio je mera koje preventivno treba da spreče eventualne probleme

Nastavak na VOA...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.