Dačić: Uslov za EU je priznanje Kosova

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 13.Dec.2011, 13:51   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dačić: Uslov za EU je priznanje Kosova

BEOGRAD -

Zamenik premijera Srbije Ivica Dačić ocenio je danas da Srbija ni u martu neće učiniti značajan iskorak ka dobijanju kandidature za članstvo u EU, jer je, kako je ocenio, uslov za to priznavanje nezavisnosti Kosova. On je dodao da bi Kforu bolje bilo da nađe način da sarađuje sa Srbima na severu Kosova i da Srbija zna za planove koji se prave da se vojno osvoji sever.

"Više da se >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << ne lažemo i da ne pričamo bajke. To se traži", rekao je Dačić novinarima, nakon skupa o ljudskoj bezbednosti, u organizaciji Centra za bezbednosne studije.

"Međunarodna zajednica izneverila očekivanja"

On je optužio međunarodnu zajednicu da je izneverila očekivanja građana i ocenio da je 2000. godine od njih samo traženo da se sa vlasti skloni Slobodan Milošević i da tada niko nije pominjao nezavisnost Kosova.

"Tada niko nije spominjao pitanje nezavisnosti Kosova, a 11 godina kasnije mi ne možemo da dobijemo ni kandidaturu. Koga sada treba da smenimo ili da pošaljemo u Hag", rekao je Dačić i dodao da nije fer da Srbija ne dobije kandidaturu i pored svega što je uradila.

Zamenik premijera je podsetio da je Srbija smenila Slobodana Miloševića, završila saradnju s Haškim tribunalom, usvojila Rezoluciju o Srebrenici, Statut Vojvodine i uputila izvinjenje svim narodima u okruženju, te da nije realno da posle svega toga ne može da dobije čak ni status kandidata za EU.

"Ako EU ne želi dalje proširenje, neka onda tako kaže", rekao je Dačić i dodao da je za nastavak evropskih integracija, ali je isto tako i za očuvanje nacionalnih interesa i dostojanstva.

Zamenik premijera je ocenio da je predsednik Srbije Boris Tadić mogao sada da dobije kandidaturu samo da je prihvatio da se Kosovo na regionalnim skupovima ne predstavlja u skladu sa Rezolucijom 1244 Saveta bezbednosti UN, ali da je dobro što to nije prihvatio.

"Ako je to uslov za ulazak u Evropsku uniju, onda međunarodna zajednica to mora jasno i da kaže, Srbi moraju da se opredele. Mi na rešavanje kosovskog problema ne možemo uticati, jer nas niko ništa i ne pita", rekao je Dačić novinarima u Aero klubu posle Međunarodne konferencije "Ljudska bezbednost".

"Ne ulazi se u EU pljujući samog sebe"

Dačić je Tadićevu odluku ocenio kao dobru, jer, kako je naglasio, ništa ne treba činiti po svaku cenu.

"Status kandidata će jednom da dođe, ali mi sebi ne smemo dozvoliti da pokleknemo", naglasio je Dačić.

Zamenik premijera je podvukao da nije evroskeptik, već realista i da jeste za EU, ali samo ukoliko Srbija uspe da sačuva svoje nacionalne interese.

"Ako ćemo da uđemo u Evropsku uniju pljujući sami sebe, čemu onda to vodi", zapitao je Dačić i poručio da se mora raditi na jačanju dostojanstva, a ne samo da se misli o izborima.

"Opšta propast 5. oktobra"

Dačić, koji je i lider socijalista, upitao je: "Da li ste, kada ste glasali za (lidera DSS Vojislava) Koštunicu, mogli da pretpostavite da će SPS biti za Evropsku uniju, a Koštunica protiv".

"To je opšta propast 5. oktobra", smatra Dačić.

On je ponovio da je i ranije upozoravao na namere kosovskog premijera Hašima Tačija, kako je rekao, da vojno napadne sever Kosova.

Dačić je pozvao Kfor da ga u tome spreči i naglasio da na barikadama nisu kriminalci, već građani koji brane svoje političko pravo.

"Bolje što su na barikadama, nego da su uzeli puške", smatra Dačić.

"Zar je Veselinović najveći problem?"

On je dodao da tužilaštvo niti Euleks nisu srpskoj policiji dostavili nikakve informacije o navodnom učešću Zvonka Veselinovića u nasilju na administrativnim prelazima.

Dačić je rekao da MUP, od ranije, "ima određena saznanja" o drugim aktivnostima osoba koje je komandant Kfora Erhard Drevs označio kao vođe nasilja, ali da nije pokrenuta istraga.

Odgovarajući na pitanje da li bi srpska policija uhapsila Veselinovića ukoliko joj se ukaže prilika, Dačić je rekao da je to hipotetičko pitanje i dodao da, čak i da se to desi, ne bi moglo da bude govora o izručenju bilo kome u Prištini, jer Srbija Kosovo smatra svojom teritorijom.

"Da li vi zaista mislite da je problem na Kosovu Zvonko Veselinović? Ne mogu da verujem da tako pojednostavljeno posmatrate taj problem. To što se sumnjiči za incidente je jedno, a drugo je pitanje ono što Srbi na Kosovu traže. Svođenjem toga na kriminalne aktivnosti, idemo na ruku onima koji kažu da su Srbi sa Kosova kriminalci", ocenio je ministar.

Dačić je istakao da Srbi imaju pravo da iznesu svoje političke zahteve, kao što su to imali pravo da urade i Albanci, i ukazao da već dve godine sluša od međunarodne zajednice da je centar kriminala na severu Kosova, ali da to nije tačno.

"To je laž! Centar kriminala je u Prištini i u Albaniji. Albanska mafija je najjača na svetu. To nisu moje reči, nego reči ruskih, nemačkih i američkih službi. A mi pričamo o Zvonku Veselinoviću. Ne mogu da verujem na koji smo nivo došli", rekao je Dačić.

"Znamo za planove da se vojno osvoji sever Kosova"

Ministar je poručio Kforu da je bolje da nađe način da sarađuje sa Srbima na severu i spreči jednostrane akcije na Kosovu.

"Da li neko zaista misli da mi ne znamo šta oni tamo rade? Da li deo međunarodne zajednice stvarno misli da mi ne znamo za planove koji se prave da se vojno osvoji sever Kosova?", rekao je Dačić, ali nije izneo više o tome.

Komandant Kfora Erhard Drevs juče je kazao da su Zvonko Veselinović i njegov brat odgovorni za napade na vojnike Kfora na Jarinju i u Jagnjenici. Drevs je kazao da postoje snimci oba događaja i da su dokazi dostavljeni Euleksu koji sarađuje sa vlastima u Beogradu.

Veselinović je ranije odbacio tvrdnje da je on organizovao nerede na Jarinju, i da su Srbi koristili vatreno oružje.
Pogledaj vesti o: Evropska Unija,   Kandidatura Srbije

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.