Dačić: Svi će na izbore, saradnja SNS-a i SPS-a nesporna

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 25.Okt.2021, 11:12

Dačić: Svi će na izbore, saradnja SNS-a i SPS-a nesporna

Predsednik Skupštine Srbije Ivica Dačić ubeđen je da će sve stranke izaći na izbore, dodajući da bez obzira na to da li neko pripada vladajućoj strukturi ili opoziciji ne postoji dilema kada je izlazak na izbor u pitanju.

Dačić je na TV Prva rekao da očekuje da će na izbore izaći čak i stranke koje kritikuju evroparlamentarce da nisu ispunili njihove, kako kaže, neosnovane zahteve, kao što >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << su ministarstvo za izbore i leteći uređivački timovi na javnim servisima.

Sa druge strane, govoreći o SPS-u, Dačić kaže da su dijalozi sa vladajućom strankom završeni, ali da nije još uvek ništa nije potpisano, jer je sastanak u kome je učestvovao Aleksandar Vučić bio u subotu.

"Uspeli smo da se u tom dijalogu iskristališu neke stvari koje su realne, održive i ostvarive. Tako da će u tom dogovoru biti sintetizovano i ono što smo se dogovorili sa evroparlamentarcima - formiranje privremenog nadzornog tela za medije i ubacivanje ljudi u republičku izbornu komisije iz opozicije koja se nalazi u parlamentu", kazao je Dačić i dodao da će biti 17 članova izborne komisije od čega će šest članova biti iz opozicije.

Dačić je istakao da je da je međustranački dijalog pomogao u spuštanju tenzije i dodao da su se nakon razgovora iskristalisali odnosi među nekim opozicionim strankama.

Takođe, dodao je da predstavnici opozicije Đilas i Jeremić nisu prihvatili kako uslove Evroparlamentaraca, tako ni međustranačkih dijaloga, jer je, kako kaže, njihov politički pristup da nema dogovora.

Đilas i Jeremić, kaže predsednik Skupštine, neće dati predstavnika ni za privremeno nadzorno telo i optužujući vlast i Evroparlamentarce da nisu konstruktivni.

Dačić kaže da za razliku od njih, neke druge stranke su prihvatile ono što je ponuđeno, kao što je stranka Borisa Tadića, koja je poslala svoje predloge Parlamentu.

"Ovakvo ponašanje opozicionih stranaka neće imati posledica, već se samo vrši pritisak na vlast sa ciljem da se ukalja ugled ostalih kandidata", objasnio je Dačić i istakao da je siguran da će se Đilas i Jeremić pojaviti na izborima te da je ovo način njihove kampanje.

Dačić je najavio da će u toku naredne nedelje biti potpisano sve ono što je dogovoreno u subotu na dijalogu i rekao da je najvažnija odluka koja se tiče privremeno nadzornog tela ta što će predstavnici opozicije kontrolisati sve kako bi se sprečila sumnja u validnost izbora i krađa.

Što se tiče medija Dačić ističe da se o ovoj temi govorilo na drugom dijalogu sa Evroparlamentarcima i da je odlučeno da se uvedu obavezujući pravilnici za javne i državne servise.

Međutim, poručuje Dačić, svi ostali mediji mogu da imaju preporuke da se poštuju demokratski principi, ali se program ne može kontrolisati, jer su privatni.

Govoreći o političkim strankama i izborima građana, Dačić kaže, da je za svaku stranku važno da se bave životnim temama - ekonomijom, zdravstvom, obrazovanjem i socijalnim temama.

"Višepartijski sistem srušio je socijalizam zbog demokratije. Mi danas imamo situaciju da je stepen poverenja građana na veoma niskom nivou te se postavlja se pitanja da li građani veruju u demokratiju", rekao je Dačić.

Istakao je da je boja njegove stranke crvena čija je osnova tradicija i istorijski pokret čija će ideja trajati dokle god bude nepravde i poručio da se SPS neće stopiti sa SNS-om kao sto se nije stopila ni sa ranijim strankama sa kojima je bila u koaliciji.

Dačić je objasnio da je podrška koju pruža Aleksandru Vučiću u interesu Srbije te da se zato neće kandidovati za predsednika i dodao da je cilj SPS-a da na izborima pređe 10 odsto.

U poslednjih devet godina koliko ove dve stranke sarađuju, kaže Dačić, nije bilo situacije u kojoj su on i predsednik imali različita mišljenja, jer se politički razumeju, dodajući da je Aleksandar Vučić jedini zajednički kandidat za predsedničke izbore.

"Moja podrška njemu je u interesu Srbije i zato bi bilo nekorektno da se ja kandidujem za predsednika, čime bih ugrozio naš zajednički odnos, rezultat i potrebu da nastupimo kao jedan blok u odnosu na ujedinjavanje nekih opozicionih stranaka", rekao je Dačić.

Najavio je da se radi na pripremi određenog dokumenta koji će biti potvrda saradnje dve stranke.

Dačić tvrdi da je jedini mogući zajednički kandidat Aleksandar Vučić, a da je na predsedniku odluka da li će se ponovo kandidovati ili ne.

"Sutra će se razgovori nastaviti razgovori. Sastanak je ovoga puta u SNS-u gde ćemo pričati o modelima naše saradnje, a naša saradnja je nesporna", rekao je Dačić.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.