Dačić:Sve za kompromis sa Prištinom

Izvor: B92, 01.Mar.2013, 10:55   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dačić:Sve za kompromis sa Prištinom

Frankfurt -- Predsednik Vlade Srbije Ivica Dačić kaže da bi bilo loše za Srbiju da ne dobije datum za početak pregovora za članstvo u EU, al da nije "smak sveta".

Dačić je u intervjuu za frankfurtske "Vesti" poručio da će Beograd učiniti sve da dođe do kompromisa s Prištinom, a kao najoptimalnije rešenje naveo je formiranje zajednice srpskih opština.

"Ako ne dobijemo datum, svakako bi bilo loše za Srbiju i ne mogu da kažem da nam je svejedno da >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << li ćemo biti članica EU ili ne, ali takva vest neće biti smak sveta. Ako ne budemo uspeli da postignemo dogovor sa Prištinom, to će značiti da nije bilo razumevanja sa druge strane", rekao je on.

Upitan da li je 4. mart, za kada je zakazana sledeća runda dijaloga s Prištinom, "dan D" za Srbiju, Dačić je istakao da to ne bi mogao da kaže, mada je nastavak dijaloga zaista važan za Srbiju.

On je istakao da je ipak u pitanju viševekovni problem koji mora da se rešava postepeno, uz traženje kompromisa između dva stava koja su trenutno suprotstavljena.

Prevazilaženje paralelizma institucija na severu Kosova moguće je, prema njegovim rečima, kroz formiranje zajednice srpskih opština, sa čime se saglasila i prištinska strana, ali postoji nesaglasje u shvatanju toga šta bi ta zajednica zapravo bila.

"Nije u pitanju ko bi imao kontrolu, već da li bi to bila regionalna vlast ili srpska samouprava, te kako bi se organi te uprave birali i kakve bi joj bile nadležnosti, ali i veze sa Prištinom i Beogradom. Stav Prištine je da bi ta zajednica trebalo da ima samo koordinacionu funkciju bez izvršnih ovlašćenja", ukazao je predsednik srpske vlade.

Dodao je da je saglasan s ocenom šefice evropske diplomatije Ketrin Ešton "da smo blizu dogovora", ali dodaje da je to upravo zbog toga "što smo saglasni da je zajednica srpskih opština pravo rešenje".

"Međutim, i dalje smo veoma daleko od pronalaženja dogovora kada je reč o suštini. Otuda i ne znam da li će sastanak 4. marta zaista biti dan D, pošto će u sledećim danima i mesecima biti još važnih datuma, pošto bi Ketrin Ešton sredinom aprila trebalo da podnese svoj izveštaj Evropskom savetu, a ideja je da bi do tada trebalo da imamo neku vrstu dogovora i plana implementacije onoga što se dogovorimo", naglasio je on.

Kritikujući praksu iz poslednjih decenija kada je pritisak vršen uglavnom na srpsku stranu, Dačić je izrazio nedoumicu da li je to bila posledica, kako je rekao, istorijskog nasleđa ili pak "negativnog iskustva evropskih zvaničnika sa prethodnim srpskim pregovaračima koji su jedno potpisivali, a drugo radili".

Premijer je zato zaključio da logika da je datum za Srbiju toliko važan ne može da donese uspeh.

"Za svaki kompromis su, ipak, potrebne dve strane i zbog toga je i neophodno da se isti pritisak kakav trpi Srbija, uputi i ka Prištini", objasnio je Dačić.

On je ponovio da se pregovori u Briselu ne vode o statusu pokrajine, te da Srbija neće priznati nezavisnost Kosova, a ukoliko dođe do dogovora, ta rešenja, kako je naveo, rešićemo ustavnim zakonom kojim će se neka ovlašćenja preneti na kosovsku Skupštinu, a samim tim i na zajednicu srpskih opština.

"Kada sam razgovarao sa američkim predstavnicima, jedan od zvaničnika Stejt departmenta mi je rekao da su oni svesni da i kod Srba i kod Albanaca postoji alergija na dva A. Kod Srba je to alergija na Ahtisari, a kod Albanaca na autonomija. Međutim, ne smatram da je bitno kako se šta zove, već kako će funkcionisati", kazao je Dačić.

On smatra da je takođe važno da je srpska strana pokazala da želi da da je spremna da izvrši transformaciju institucija Srba na Kosovu, ali tako da ona bude u skladu sa Rezolucijom 1244.

"To ne može da se uradi dok ne postignemo dogovor u šta će se te institucije transformisati. Zato je možda bitno da naglasim da svi ustupci na koje smo spremni, neće ni važiti ukoliko se dogovor ne postigne u celini", dodao je Dačić.

Srbija je spremna, kazao je premijer, da sve srpske institucije, a to znači i pravosuđe, budu uključene u kosovski sistem i dodao da će te institucije svoja ovlašćenja crpsti iz Ustavnog zakona Srbije.

"I na taj način mi ne priznajemo da je Kosovo nezavisna država. Ali to nije moguće realizovati ukoliko ne bude postojala zajednica srpskih opština", naglasio je Dačić.
Pogledaj vesti o: Ivica Dačić,   Kandidatura Srbije

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Dačić: Nedobijanje datuma bilo bi loše, ali ne i smak sveta

Izvor: S media, 01.Mar.2013

Predsednik Vlade Srbije Ivica Dačić u intervjuu za frankfurtske "Vesti" kaže da bi bilo loše za Srbiju da ne dobije datum za početak pregovora za članstvo u EU i poručio da će Beograd učiniti sve da dođe do kompromisa sa Prištinom, a kao najoptimalnije rešenje naveo je formiranje zajednice...

Nastavak na S media...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.