Dačić: Srbija u dijalogu nema skrivenu agendu

Izvor: RTS, 03.Apr.2018, 12:22   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dačić: Srbija u dijalogu nema "skrivenu agendu"

Beograd je opredeljen za iskren i konstruktivan dijalog sa Prištinom, ali on ne daje očekivane rezultate, rekao je ministar spoljnih poslova Ivica Dačić na otvaranju novog graničnog prelaza između Srbije i Mađarske.
Srbija dijalogu u Briselu pristupa iskreno i bez "skrivene agende", poručio je ministar spoljnih poslova Ivica >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Dačić

Naša opredeljenost za iskren i konstruktivan dijalog sa Privremenim institucijama samouprave u Prištini, uz posredovanje EU, nažalost ne daje očekivane rezultate, rekao je Dačić.
"Ponavljam da je Srbija dijalogu u Briselu pristupila iskreno i bez 'skrivene agende', dok Priština dobro smišljenim provokacijama i opstrukcijama, uz očiglednu podršku nekih stranih sila, prolongira izvršavanje svog dela obaveza iz Briselskog sporazuma, obesmišljava dijalog i time direktno ugrožava stabilnost regiona", rekao je Dačić.
Dačić je, na otvaranju novog graničnog prelaza između Srbije i Mađarske, naveo da Srbija od Mađarske očekuje razumevanje za poziciju u kojoj se nalazi, a koja je bazirana na očuvanju zajedničkih hrišćanskih i evropskih vrednosti. 
Posebno je zahvalio ministru spoljnih poslova Mađrske Peteru Sijartu koji je "dosledan i glasan zagovornik nastavka politike proširenja".
"On kao prvu sledeću članicu vidi Srbiju, po našem mišljenju sa punim pravom", rekao je Dačić.
"Odnosi Srbije i Mađarske na istorijskom vrhuncu"
Ministar Dačić rekao je da su bilateralni odnosi dve države dostigli istorijski vrhunac.  

"U vreme u kome živimo, a to je vreme velikih ekonomskih izazova, ovakav vid povezivanja posebno doprinosi približavanju privreda. U tom smislu sam uveren da će ovaj prelaz otvoriti nove mogućnosti za dalji razvoj saradnje na obostranu korist", rekao je Dačić.
Otvaranje novog graničnog prelaza pokazuje viziju i odlučnost Srbije i Mađarske da udruženo deluju u interesu građana, istakao je Dačić.
On je naveo da je "duboko uveren da je ovim dat novi podsticaj daljem razvoju političkih, ekonomskih, kulturnih i svih ostalih - a u svakom slučaju, prvenstveno, prijateljskih veza između Republike Srbije i Mađarske".
Dačić je istakao podršku Mađarske na putu Srbije ka EU i dodao da Srbija trpi pritiske i čini ogroman napor kako bi zauzela svoje "zaluženo mesto u zajednici evropskih naroda".
Srpski šef diplomatije rekao je da je pokazatelj čvrstih odnosa između dve zemlje i redovno održavanje sednica dve vlade, kao i unapređenje položaja naconalnih manjina.
"Važno je istaći da postoji opredeljenje dve države da zajedničkim naporima obezbede poboljšanje i unapređenje položaja srpske nacionalne manjine u Mađarskoj i mađarske nacionalne manjine u Srbiji", rekao je Dačić.
Isitiče, da Srbija ostaje dosledna svom stavu da temelj uspešne spoljne politike predstavlja postojanje i stalno unapređivanje kvalitetnih i svestranih dobrosusedskih odnosa, ispunjenih međusobnim uvažavanjem.

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

Dačić: Sijarto najveći Srbin u međunarodnim odnosima

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 03.Apr.2018

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić zahvalio je danas, prilikom otvaranja novog graničnog prelaza između Srbije i Mađarske, toj zemlji na podršci koju pruža Srbiji na putu ka EU, a posebno šefu diplomatije Peteru Sijartu, koji je, kaže, "trenutno najveći Srbin u međunarodnim odnosima" jer...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.