Dačić: Srbija može bez EU

Izvor: RTS, 21.Nov.2011, 17:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dačić: Srbija može bez EU

Ako je cena da se Srbija odrekne Kosova da bi dobila članstvo u Uniji, onda to ne treba nikada prihvatiti, jer postoje nacionalni i državni interesi, kaže Ivica Dačić.

Zamenik premijera i ministar policije Ivica Dačić izjavio je u Trebinju da Srbija ne treba da prihvati uslove kojima se traži da se odrekne Kosova da bi dobila članstvo u Evropskoj uniji.

Dačić je naveo da mnoge >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << zemlje EU postavljaju uslove da Srbija prizna nezavisnost Kosova, ali da to ne treba nikada učiniti, te da su takvi uslovi koji se nameću jednoj zemlji 'neprincipijelni i licemerni', prenosi Tanjug, pozivajući se na medije Republike Srpske.

"Ako je cena da se Srbija odrekne Kosova da bi dobila članstvo u Uniji, onda to ne treba nikada prihvatiti, jer postoje nacionalni i državni interesi, a Srbija može da opstane bez EU", rekao je Dačić i istakao da Srbija ne može da zatvara oči pred napadom na srpski narod.

Govoreći o situaciji na Kosovu, Dačić je naglasio da Srbija treba da bude jaka i velika, ali po jačini reči koja treba da se poštuje i čuje.

"Srbija ne treba da živi u svojim mitovima i o pitanju Kosova, već treba da imamo racionalan pristup koji će zaštititi naš narod koji tamo živi. Ne možemo da očekujemo da će naš nacionalni interes biti zadovoljen time što će celo Kosovo biti deo Srbije", rekao je Dačić, napominjući da to nije realno, jer je istorija dovela do toga da na Kosovu sada živi mali broj Srba.

On je poručio da napad na Srbe na Kosovu i Metohiji predstavlja napad na Srbiju i da ona mora da odgovori, jer "ako neće Vlada, hoće narod".

Prema njegovim rečima, samo dogovorom i mirnim putem može da bude rešeno ono što je vekovima bio problem između Srba i Albanaca.

"Interes Srbije je da vlada mir, da se nikada više ne gine u ratu i da ne nanosimo zlo jedni drugima na Balkanu", poručio je Dačić.

Ministar unutrašnjih poslova Srbije boravi u Trebinju povodom obeležavanja krsne slave Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske - Svetog Arhangela Mihaila.

Dačić je tom prilikom istakao i da Srbija i Republika Srpska imaju interes da sarađuju i da se povezuju, ne samo politički, već infrastrukturno, na ekonomskom, kulturnom, sportskom i svakom drugom planu.

"Moramo da radimo na programu nacionalnog okupljanja koji neće smetati nijednom drugom narodu", istakao je Dačić, preneli su mediji u Republici Srpskoj.
Pogledaj vesti o: Ivica Dačić,   Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.