Dačić: Srbija i Hrvatska da rešavaju probleme iz prošlosti!

Izvor: BKTV News, 02.Jul.2014, 17:21   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dačić: Srbija i Hrvatska da rešavaju probleme iz prošlosti!

 
            Beograd – Šef srpske diplomatije Ivica Dačić izjavio je danas, povodom ocene hrvatskog predsednika Ive Josipovića da u odnosima dve zemlje postoji tehnički vakuum, da je u interesu obe zemlje da se rešavaju problemi iz prošlosti.

On je rekao da se izjava Josipovića odnosi na razna radna tela koja su formirana u vreme prethodne vlade i dodao da ne zna “dokle se stiglo sa tim”.
- Naši odnosi su redovni u smislu >> Pročitaj celu vest na sajtu BKTV News << komunikacije između ministarstava spoljnih poslova Hrvatske i Srbije - rekao je Dačić i naglasio da “između dve zemlje postoje dve korpe problema – prva se odnosi na ono što je ostalo iz prošlosti, a druga na ono što je vezano za budućnost”.
Dačić je naveo i da će na predstojećem Kroacija forumu u Dubrovniku od 10. do 12. jula razgovarati sa šeficom hrvatske diplomatije Vesnom Pusić što će biti, kako je ocenio, prilika da se razgovara o bilateralnim odnosima.
Kako je najavio, i predsednik Srbije Tomislav Nikolić će učestvovati u radu tog skupa.
 
- Ja ne tražim niti mi očekujemo da razvijamo emotivna osećanja jedni prema drugima, već da tragamo za zajedničkim interesom ako ga imamo, a Srbija će biti na čelu u traženju zajedničkog jezika za međusobno uvažavanje u regionu - poručio je Dačić.
Govoreći o odnosima sa Srbijom Josipović je juče u intervjuu Hini ocenio da su dve zemlje uspele da nadju dovoljno snage i razuma da bilateralne odnose konačno postave u jedan racionalni kontekst.
 
- Ne mislim da o teškim stvarima treba ćutati i mislim da je istina bitna. Ali razgovor o teškim stvarima ne sme da bude prepreka za dijalog o razvoju odnosa – rekao je hrvatski predsednik.
 
On je ukazao da, međutim, u tim odnosima postoji ” tehnički vakuum”, jer niz  bilateralnih komisija koje se bave nestalima, graničnim problemima, i drugim  važnim i osetljivim temama, uopšte ili se retko sastaju.
- Nadam se da će se s novom vladom u Srbiji napokon početi rešavati preostala pitanja - naglasio je Josipović napomenuvši da je za rešavanje najtežih pitanja potrebna hrabrost i sposobnost za nalaženje kompromisnih rešenja.
 
Izvor:Blic
Pogledaj vesti o: Ivica Dačić

Nastavak na BKTV News...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Dačić: Imena 10 ambasadora postoje, ali nisu za objavljivanje

Izvor: Blic, 02.Jul.2014

Šef srpske diplomatije Ivica Dačić izjavio je danas da očekuje da će Vlada Srbije do kraja meseca imenovati ambasadore u 10 zemalja gde su ta mesta upražnjena. Dačić: Moj cilj je da do kraja ovog meseca na Vladi donesemo odluke o imenovanju ambasadora u 10 zemalja.."Procedure za imenovanje ambasadora...

Nastavak na Blic...

"Bugari i Srbi susedi i prijatelji"

Izvor: B92, 03.Jul.2014, 14:48

Beograd -- Šef bugarske diplomatije Kristrijan Vigenin izjavio da su Bugarska i Srbija dobri susedi i prijatelji i da su odnosi poslednjih godina bolji nego ikada..Šef srpske diplomatije Ivica Dačić poručio je da je zajedničko opredeljenje da ti odnosi budu još bliži..."Bugarska i Srbija su dobri...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta BKTV News. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta BKTV News. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.