Linta: Odgovornost za tehnički vakuum na Hrvatskoj

Izvor: Blic, 02.Jul.2014, 11:43   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Linta: Odgovornost za "tehnički vakuum" na Hrvatskoj

Beograd - Predsednik Koalicije udruženja izbeglica Miodrag Linta ocenio je danas da odgovornost za "tehnički vakuum" u odnosima Srbije i Hrvatske leži na hrvatskoj strani.

Linta je to saopštio reagujući na izjavu hrvatskog predsednika Iva Josipovića koji je rekao da u srpsko-hrvatskim odnosima postoji "tehnički vakuum", jer se niz bilateralnih komisija koje se bave važnim i osetljivim temama uopšte ili retko sastaju.

Linta ocenjuje da je odgovornost za to na >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << hrvatskoj strani i da se to najbolje vidi iz dosadašnjeg rada sedam medjudržavnih komisija ili radnih grupa čiji je zadatak da doprinesu rešavanju otvorenih pitanja između dve države.

On navodi da je mešovita komisija za pripremu i razmenu popisa optuženih ili osuđenih za ratne zločine na poslednjem sastanku u julu 2013. dostavila Srbiji novi popis s imenima 1.577 lica protiv kojih se vodi istraga ili su podignute optužbe, ali, kako Linta navodi, nije poštovala popis nego je nastavila sa hapšenjima Srba koji se ne nalaze na njemu.

Linta, takođe, navodi da je zakazivanje narednog sastanka mešovite srpsko-hrvatske komisija za nestala lica, koja se poslednji put sastala 2010. obaveze Hrvatske, kao i da se tri godine čeka da hrvatska strana zakaže idući sastanak odbora za nacionalne manjine.

Radna grupa za penzije je, prema njegovim rečima, na poslednjem sastanku u novembru prošle godine dogovorila da hrvatska strana predloži izmene Sporazuma o socijalnom osiguranju do februara da bi se stvorio zakonski osnov za isplatu dospelih, a neisplaćenih penzija za preko 50.000 srpskih penzionera, ali to još nisu učinili.

Takođe, Linta navodi da je komisija za povraćaj kulturnih dobara održala je poslednji sastanak u novembru prošle godine i ističe da srpska strana stoji na stanovištu da nije moguće vraćanje kulturnog blaga sa spiska dok se ne obezbede konzervatorski i bezbednosni uslovi u Hrvatskoj.

Međudržavna komisija za pitanje granice održala je poslednji sastanak pre više od četiri godine, navodi Linta, dok se Jugoslovensko-hrvatska komisija, koja bi trebalo da radi na naknadi štete za uništenu, nestalu i oštećenu imovinu, nije sastala od početka bombardovanja Jugoslavije 1999. godine.

Najčitanije SADA:

Nastavak na Blic...






Povezane vesti

Dačić:SRB i HR da rešavaju probleme

Izvor: B92, 02.Jul.2014

Beograd -- Povodom ocene hrvatskog predsednika da u odnosima Srbije i Hrvatske postoji tehnički vakuum, Dačić je izjavio da treba da se rešavaju problemi iz prošlosti...On je dodao da je to u interesu obe zemlje...Šef srpske diplomatije Ivica Dačić je rekao da se izjava Josipovića odnosi na...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.