Dačić: Razgraničenje za kraj bajke

Izvor: B92, 16.Maj.2011, 14:55   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dačić: Razgraničenje za kraj bajke

Beograd -- Vicepremijer Ivica Dačić rekao da se ne zalaže za podelu Kosova, već za razgraničenje kao istorijski kompromis. Milorad Dodik: Opcija koju treba razmotriti.

On je rekao da je nužno brzo i realno rešenje za Kosovo kao postizanje kompromisa između Srba i Albanaca.

"Nikad nisam upotrebio reč podela... Ideja o razgraničenju bi mogla da bude rešenje o kome bi trebalo da se izjasne građani", >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << rekao je Dačić.

Dačić je naveo da bi, ako bude takvog predloga, građani morali o njemu da se izjasne. "To bi podrazumevalo promenu ustava, a to je jedna procedura", rekao je.

Na pitanje da li je time izneo svoj lični stav ili stav Vlade Srbije Dačić je istakao da je on izneo predlog "kao čovek koji se rodio i živeo na Kosovu".

"Ja sam predsednik političke partije, ja nisam činovnik vlade. Neće valjda meni predsednik vlade određivati koji je program moje političke partije. Ja ne napadam nikog u vladi", rekao je Dačić.

Na opasku novinra da se to kosi sa kodeksom vlade Dačić je rekao: "Neka me isključe iz vlade! Pa šta?! Najbolje da niko ništa ne sme da kaže, da svi zalepimo flastere preko usta".

Dačić je rekao da je samo izneo mišljenje većine građana i da je on to predlagao još Slobodanu Miloševiću. "Da se pitanje bivše Jugoslavije rešilo na ovaj način, ne bi bilo ratova", dodao je.

Po Dačićevim rečima, kompromis je nužan, jer bi u suprotnom, pošto "Srbija smatra da je celo Kosovo deo Srbije, što nijedan albanski političar neće prihvatiti, Beograd, da bi realizovao svoje ideje ako pregovori ne uspeju, trebalo da upotrebi vojna sredstva".

Dačić je rekao da je slična situacija i na albanskoj strani, te bi u tom slučaju takvi stavovi doveli do novog rata.

"Ne želim da menjam politiku oko Kosova. Meni niko ne može da zameri da nisam na sve načine branio Kosovo. Mi iz SPS-a smo Kosovo oružjem branili, za razliku od nekih u Beogradu, koji su samo teoretisali", dodao je.

On je naveo da su protiv predloga o razgraničenju i EU i SAD i Priština i Srbija.

"Kad su svi protiv, voleo bih da mi neko kaže šta je onda rešenje za Kosovo... Moj posao nije da pričam građanima Srbije bajke za laku noć, nego da vidimo kako će Srbija da živi dalje", naveo je Dačić.

Ko je sve govorio o podeli Kosova, a ko je protiv

Od nezvaničnih ideja do potvrde državnih zvaničnika da se o razmišlja o podeli Kosova, stiglo se za samo nekoliko nedelja. Prvi ju je javno pokrenuo Borko Stefanović, šef srpskog pregovaračkog tima što je odmah izazvalo veoma oštre reakcije, posebno u redovima radikala i DSS-a. Posle malog zatišja od nekoliko dana, oživeo ju je Ivica Dačić.

Ipak, otac ove ideje je akademik Dobrica Ćosić koji je o podeli Kosova govorio još 90-tih koji je čak i iscrtavao mape. Desetak godina kasnije ali ne tako konkretno, o povlačenju granica govorio je i Zoran Đinđić ali i Milorad Dodik.

Lična ideja, predlog za razmišljanje, tako danas govori Ivica Dačič na pitanje šta stoji iza aktuelizovanja ideje o podeli kosova. Kritike je, kaže, dobio sa svih strana, ali navodi da je rekao ono što misli i većina građana Srbije.

Za ministra spoljnih poslova Vuka Jeremića postoji samo jedna politika, državna, zasnovana je na ustavu.

Kritike stižu sa severa Kosova. Predsednik Srpskog nacionalnog veća Milan Ivanović kaže da je protiv podele Kosova, jer je ta ideja protivustavna.

Naprednjaci veruju da vlast pričom o podeli pokušava skrene pažnju sa ekonomskih problema. Ipak, na pitanje kako bi se oni izjasnili kada bi podela bila na stolu ne daju direktan odgovor.

Demokratska stranka Srbije smatra da je ideja o podeli Kosova nedopustiva i neustavna, kao i da time vlast u Srbiji koja je, prema oceni te stranke, već priznala lažnu državu Kosovo.

O novim srpskim granicama se priča ali niko ne zna ili barem ne otkriva kako bi eventualno izgledala nova mapa. Ako se ikada i uđe u pregovore o podeli teritorije, kako će to izgledati? Gde će se povući crta? I da li će se, kako je iscrtano na ekranu iza mene, država deliti u odnosu na većinski srpsko tj. albansko stanovništvo?

Dodik: Opcija koju treba razmotriti

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je povodom ideje o podeli Kosova, da je to opcija koju treba razmotriti i postići konsenzus po tom pitanju u okviru Srbije.

Dodik je, kazao da treba naći najracionalnije rešenje za Kosovo i da to ne sme da bude tema o kojoj će se raspravljati decenijama.

"Ukoliko bi se došlo do situacije gde sever Kosova pripada Srbiji, i manastiri i druga područja gde žive Srbi dobili međunarodni status, to je opcija koju treba razmotriti i postići konsenzus o tome u Srbiji", naveo je Dodik.

On je, međutim, dodao da on nije deo pregovaračkog tima i da može da govori samo u svoje lično ime, a ne u ime vlasti.
Pogledaj vesti o: Ivica Dačić

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.