Dačić: Razgraničenje sa Albancima, crkve kao na Svetoj gori

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 14.Avg.2017, 06:07   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dačić: Razgraničenje sa Albancima, crkve kao na Svetoj gori

Prvi potpredsednik Vlade Ivica Dačić kaže da je njegov predlog za Kosovo ideja razgraničenja na ono što je srpsko i albansko, normalizacija odnosa, obezbeđenje srpske pravoslavne baštine stvaranjem samostalnih manastirskih zajednica po atoskom modelu u Grčkoj, Zajednica srpskih opština na jugu i finansijska nadoknada za uzurpiranu imovinu.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << />
"Svima je potrebno trajno rešenje srpsko-albanskog sukoba, a do njega se može doći samo dogovorom Srba i Albanaca, gde će svako ponešto da dobije i izgubi. To je ideja kompromisa istorijskog i etničkog prava", rekao je Dačić za "Novosti".

Prema njegovim rečima, sve je rešivo ako se prihvate temeljna politička načela rešavanja srpsko-albanskih odnosa u ovoj istorijskoj etapi.

"To je moj predlog koji je zasnovan na želji da Srbi nešto dobiju. Ako želimo da Srbi i Srbija nešto dobiju, vremena je sve manje. Za utopijske unapred izgubljene bitke ili za tezu da je Kosovo za Srbe izgubljeno ima vremena koliko hoćete", kaže on.

Prema Dačićevim rečima, njegov predlog je jedino realan, jedino u interesu i Srba i Albanaca , i jedino brzo ostvariv.

"Ne znači da će biti i prihvaćen ali moja je obaveza da o tome govorim dok je to još moguće", rekao je Dačić.

On podseća da su vekovima antagonizovani srpsko-albanski odnosi, a da je posledica toga progon srpskog naroda sa Kosova i Metohije , albansko otcepljenje te matične teritorije srpske nacije i kulture od srpske države u cilju stvaranja "velike Albanije".

Dačić navodi i da srpska državna politika nije priznala današnju realnost kosovskog stanja i nastavila da se bori istorijskim, nacionalnim i državnim pravom, oslanjajući se na Rezoluciju SB UN 1244, kako se pokazalo "fikcijsko međunarodno pravo".

"Za mnoge vlasti posle 2000. godine to je bio samo izgovor da ništa ne čine, dok se iza leđa formira nezavisno Kosovo", kaže Dačić, dodajući da je i politika po kojoj je moguće ne razgovarati o statusu a nastaviti sa politikom dva koloseka doživela potpuni poraz.

"O Kosovu danas postoje uglavnom dve koncepcije. Celo Kosovo je srpsko, ili je sve izgubljeno, mora se priznati nezavisno Kosovo. Obe koncepcije imaju negativne posledice za srpski narod. Ova prva se može ostvariti samo ratom, koji je u ovim istorijskim geopolitičkim uslovima unapred izgubljena bitka", ističe Dačić.

Druga koncpecija je pogubna jer polazi od toga da je sve rešeno.

Ni u jednoj koncepciji Srbi ne dobijaju, samo gube, zaključio je on.

Razgraničenje KiM podržaće Rusija, ako je to naš zvančni stav

Rusija će podržati ideju o razgraničenju Kosova ako ona bude zvaničan stav Srbije, kaže Dačić i dodaje da je izložen stalnim napadima od kada je pomenuo podelu Kosova.

"Nazivaju me izdajnikom, a nisam čuo nikoga da je predložio bilo koje drugo rešenje", rekao je Dačić za "Alo" i dodao da osim njegovog predloga nijedna stranka ili bilo koji drugi politički i društveni činilac nije izašao sa konkretnom idejom.

Otkako je predsednik Srbije Aleksandar Vučić predložio unutrašnji dijalog o Kosovu samo čujem "Ua, Vučiću", "Ua, Dačiću", a niko ništa konkretno da kaže, primećuje Dačić.

Šef srpske diplomatije veruje da će se naći podrška među svetskim silama ukoliko predlog o razgraničenju postane zvaničan stav Srbije.

"Što se tiče podrške velikih sila ovom mom predlogu, jasno je svima da će ići teško, ali podsetiću vas na reči predsednika Rusije Vladimira Putina da je za Moskvu prihvatljivo sve što je i za Srbiju", tako da, kada kažemo to je zvanični stav Srbije, Rusija će biti iz nas, ali i mnoge druge države", uveren je Dačić.

Upitan da li je pitanje Kosova ključno u evropskim integracijama, lider SPS kaže da je vreme da se to pitanje reši, te podseća da je predsednik Vučić izjavio da je Kosovo ključno pitanje i za budućnost evrointegracija Srbije.

"Ja sam pokrenuo to kao jednu od ideja i ne govorim o podeli nego o definisanju onoga što je srpsko i pod znacima navoda albansko", zaključio je on.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.