Dačić: Rat u Libiji počeo još 2011. godine

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 02.Mar.2016, 15:34   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dačić: Rat u Libiji počeo još 2011. godine

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić izjavio je danas da je rat u Libiji počeo još 2011. godine i da su oni koji su tada vodili Vladu Srbije i Ministarstvo spoljnih poslova imali priliku da zatvore tamošnju Ambasadu Srbije.

"Ako je neko hteo da zatvara ambasadu u Libiji imao je priliku da to uradi dok je bio na vlasti. Umesto toga, oni koji su vodili Ministarstvo spoljnih poslova su ambasadoru Potežici dali blanko ovlašćenje da može bez mog odobrenja >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << da napušta Tripoli. Sve je to urađeno za vreme vlade Mirka Cvetkovića, odnosno kada su Vuk Jeremić i Borko Stefanović vodili ovo ministarstvo", rekao je Dačić u Skupštini Srbije i napomenuo da ne beži od svoje odgovornosti.

Prethodno ga je poslanik Nove stranke Zoran Živković upitao šta je sa istragom o odgovornosti za smrt dvoje službenika u Libiji i ko ih je doveo u situaciju da budu na mestu gde je svima bilo jasno da je njihova bezbednost bila maksimalno ugrožena.

Dačić je objasnio i da je na inicijativu BIA još u avgustu poslao zahtev našoj ambasadi da se hitno izjasni o okolnostima i merama koje treba preduzeti, a da mu je odgovoreno da je opasnost manja nego 2011. godine i da nema potrebe za zatvaranjem ambasade.

"Ja apsolutno stojim pri odluci i smatram da Srbija treba da ima otvorene ambasade, bez obzira da li su u glavnom gradu ili su izmeštene, ali ne treba da zatvaramo u prijateljskim zemljama koje su imale otvorene ambasade u vreme bombardovanja u Srbiji", rekao je Dačić.

Dodao je i da je pre tri meseca u Libiji bilo 250 naših državljana, a da ih je danas više od 300, kao i da je više puta pozivao naše građane da napuste tu zemlju.

Dačić je napomenuo da Srbija ima ambasade i u Siriji, Tunisu i Iraku, kao i da iz Iraka svaki treći dan stižu informacije od tamošnje ambasade da se nalaze u nebezbednoj zoni.

Ministar je zahvalio svim ljudima koji rade u diplomatiji, jer rade na mestima na kojima niko drugi neće, navodeći da je Slađana Stanković tražila premeštaj više godina unazad, da joj je on uvažio želju i našao zamenu, ali da se desilo to što se desilo.

Sa Libijom, prema njegovim rečima, nije bilo saradnje u oblasti trgovine oružjem, niti u oblasti vojne saradnje.

Dvoje službenika Ambasade Srbije u Libiji Slađana Stanković i Jovica Stepić, koji su bili oteti u novembru, poginuli su u američkom vazdušnom napadu na baze Islamske države u libijskom gradu Sabrata u noći između petka 19. februara i subote 20. februara.
Pogledaj vesti o: Ivica Dačić,   Libija

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.