Dačić: Radimo na strateškom partnerstvu sa Mađarskom

Izvor: RTS, 17.Jun.2020, 12:46

Dačić: Radimo na strateškom partnerstvu sa Mađarskom

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić rekao je da su Beograd i Budimpešta sada posvećeni organizovanju zajedničke sednice vlada Srbije i Mađarske i potpisivanju sporazuma o strateškom partnerstvu.
Ivica Dačić je na konferenciji za medije istakao >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << da je ministar spoljnih poslova i trgovine Mađarske Peter Sijarto uvek drag gost u Srbiji, a da je i najveći advokat i zastupnik stavova Srbije na svim sastancima EU.

"To govori o visokom izgrađenom odnosu dve zemlje koji su izgradili predsednik Srbije Aleksandar Vučić i mađarski premijer Viktor Orban", naglasio je Dačić i dodao da se to pokazalo i tokom pandemije. 
Dačić je izrazio zahvalnost za podršku koja je pružila Mađarska Srbiji i kada je reč o donacijama, a takođe i u procesu evakuacije srpskih državljana tokom pandemije.
"Sa zadovoljstvom mogu da kažem da smo prvi rešili pitanje otvaranja naših granica i naši građani mogu da putuju opušteno iz jedne u drugu zemlju", kazao je Dačić.
Kazao je da je današnja tema sastanka sa Sijartom bila šta posle pandemije, organizovanje zajedničke sednice vlada i spozum o strateškom partnerstvu.
Takođe bilo je reči i o pružanju međusobne podrške u državama u kojima dve zemlje nemaju istovremeno diplomatska predstavništva.
"Srećni smo što smo uspeli da izgradimo tako dobre odnose. Naša dobra saradnja sa predstavnicima Mađara u Srbiji ali i sa Ištvanom Pastorom nadam se da će se nastaviti i posle izbora", zaključio je Dačić.
Jačanje odnosa tokom pandemije Šef mađarske diplomatije Peter Sijarto rekao je da je period tokom pandemije pokazao da su Srbi i Mađari u EU, te da su u uspeli i u tom periodu jačaju odnose, da pomažu jedni drugima u povratku državljana koji su se zatekli u inostranstvu i da su u najbržem mogućem roku otvoreni granični prelazi između Mađarske i Srbije, iako Srbija nije država članica EU.

"Imali smo uspešnu saradnju tokom pandemije a sada ćemo jačate ekonomske odnose. Jačanje ekonomskih odnosa će biti i interesu jedne i druge zemlje. Pokazao se značaj strateškog položaja naših zemalja i kada smo otvorili granici svi su se zaprepastili i pitali šta će biti sada", rekao je Sijarto.
Veoma je važno što povezujemo Zapad sa Istokom. Možemo da profitiramo od toga i treba da se fokusiramo na velike infrastrukturne projekte i profitiramo od našeg geostrateškog položaja, naveo je on.
Sijarto je podsetio na izgradnju železničke pruge Budimpešta-Beograd i naglasio da je veoma značajno što će se Mađarska snabdevati sa gasom koji dolazi iz Turske preko Srbije, te da će kapaciteti tog gasovoda biti šest milijarde kubnih metara, ali i da će dostići deset milijardi kubnih metara.
Razmena 2,5 milijarde evra Kako je naglasio, za Mađarsku je takođe uspeh to što je Srbija što uspešnija i dodao da je prošlogodišnja razmena između dve zemlje iznosila 2,5 milijarde evra.
Kazao je da su mađarske kompanije investirale u Srbiju devet milijarde forinti u oblastima poljoprivrede i prehrambene industrije, ali i to da je Mađarska omogućila fond mađarskim kompanijama sa budžetom od 25 milijarde forinti za investiranje u inostranstvu, uključujući i Srbiju.
"Praktično ćemo pokriti 60 odsto investicija za one mađarske kompanije koji žele da investiraju u Srbiju", dodao je Sijarto.
Komentarišući predstojeće izbore u Srbiji, Sijarto je kazao da oni ne mogu da se mešaju u unutrašnje stvari ali da imaju pravo da navijaju za aktuelnu vladajuću koaliciju sa kojom, kako je rekao, imaju dobru saradnju.
Naglasio je takođe da je aktuelna koalicija za njih bitna zato što je i Savez vojvođanskih Mađara deo nje, ali takođe, kako je zaključio, zato što je Mađarska sa aktuelnom vladom Srbije uspela da izgradi snažne prijateljske odnose što je u interesu i i jedne i druge zemlje.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Dačić i Sijarto: Beograd i Budimpešta posvećeni potpisivanju sporazuma o strateškom partnerstvu

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 17.Jun.2020

Beograd i Budimpešta sada su posvećeni organizovanju zajedničke sednice vlada Srbije i Mađarske i potpisivanju sporazuma o strateškom partnerstvu, izjavio je srpski šef diplomatije Ivica Dačić nakon susreta sa ministrom spoljnih poslova i spoljne trgovine Mađarske Peterom Sijartom. "Srećni...

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...

Dačić: Sijarto je najbolji i najveći zastupnik Srbije u EU

Izvor: Beta Video, 17.Jun.2020

BEOGRAD – Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić je zahvalio madjarskom ministru spoljnih poslova i trgovine Peteru Sijartu jer je ``najbolji i najveći zastupnik Srbije u EU`` te dodao da to govori o visokom nivou bilateralnih i prijateljkih odnosa. (CH1) Beta/MSP

Kliknite na sliku da bi video krenuo.

Realizovano uz pomoć www.beta-video.tv

Nastavak na Beta Video...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.