Izvor: NoviMagazin.rs, 09.Jun.2020, 12:58

Dačić: Pupin i Vilson pravi primer srpsko-američke saradnje

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić izjavio je danas da Srbija i SAD treba da ističu pozitivne aspekte zajedničke prošlosti u kojoj su delile zajedničke vrednosti i borile za očuvanje slobodarskih načela i civilizacijskih dostignuća.

"Druga polovina 20. veka donela je velike izazove i značajne nesuglasice u srpsko-američkim odnosima. Zato je važno da iznova ističemo pozitivne aspekte >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << naše zajedničke prošlosti, kako bi danas bile promenjene neke pogrešne percepcije koje smo kreirali jedni o drugima", rekao je Dačić.

Na otvaranju izložbe "Srpski dobrovoljci iz SAD – doprinos Pupina i Vilsona u mobilizaciji i Versajskom miru" i promociji knjige "Кada se vijorila srpska zastava na Beloj kući", Dačić je rekao da ljudi iz dijaspore mogu imati nezamenjivu ulogu u pridobijanju američke podrške za ostvarivanje aktuelnih srpskih interesa.

Dačić je rekao da su "dvojica velikana, profesor Mihajilo Pupin i predsednik Vudro Vilson, pozitivni primeri srpsko-američke saradnje koji su svojim dostignućima, aktivizmom i političkim delovanjem ostavili dubok trag i zadužili ne samo dva naroda - srpski i američki, već i čitavo čovečanstvo".

Kako je prenelo Ministarstvo spoljnh poslova, Dačić je rekao da je Pupin bio integrisan u američko društvo kao naučnik svetskog glasa, ali je postao gotovo jednako poznat i kao elokventan, prepoznatljiv i dosledan predstavnik Кraljevine Srbije, kasnije Кraljevine Jugoslavije i Srba u SAD.

Kao počasni konzul Кraljevine Srbije u SAD sa sedištem u Njujorku od 1912. Pupin je u velikoj meri doprineo uspostavljanju međdržavnih i širih društvenih srpsko-američkih veza. Кao veoma ugledan naučnik i građnin SAD, učinio je mnogo da obezbedi američku podršku Кraljevini Srbiji tokom Prvog svetskog rata, ukazao je Dačić.

Dačić je naveo i da se "Vudro Vilson veoma dugo zalagao za obnovu Srbije kao nezavisne države i njen izlaz na more, što je bio zahtev koji je postao deo i njegovih čuvenih 14 tačaka iz 1918".

"Do koje mere je bio naklonjen Srbiji vidljivo je i u telegramu koji je iste godine uputio predsedniku Vlade Кraljevine Srbije Nikoli Pašiću, a u kojem Vudro Vilson piše da je 'siguran da se pravda za Srbiju nalazi u vrhu prioriteta svakog mislećeg i patriotskog stanovnika Sjedinjenih Država'", rekao je Dačić.

Na prijateljstvo Pupina i Vilsona, ali i na razmere poštovanja koje je ukazano srpskom narodu, prema Dačićevim rečima, podseća verovatno i najdirljiviji momenat u srpsko-američkim odnosima kada se 28. jula 1918. srpska zastava zavijorila na Beloj kući.

"Tog dana je u crkvama širom SAD pročitano, a u svim uticajnim dnevnim novinama i objavljeno, saopštenje američkog predsednika Vilsona koji je, dirnut velikim žrtvama i herojskim delima, izrazio divljenje 'odvažnom srpskom narodu'", podsetio je Dačić.

On je istakao da mu je bila izuzetna čast što je 2018. imao priliku da i u Vašingtonu, u Кongresu SAD i u Beogradu, obeleži ovaj datum, prisećajući se sa američkim partnerima savezništva dva naroda.

Dačić je ukazao i da je razumevanje između Mihajila Pupina i predsednika Vilsona "značajno doprinelo ostvarenju pregovaračkih ciljeva srpske državne delegacije na Pariskoj mirovnoj konferenciji". "Pupinovo prijateljstvo sa predsednikom Vilsonom, kao i činjenica da je lično poznavao vodeće članove američke delegacije, znatno su pomogli predstavnicima Кraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca u pregovorima o nekim od ključnih pitanja", dodao je.

Dačić je rekao da je Pupin bio istaknuti predstavnik tadašnje srpske dijaspore koju su pored njega i Nikole Tesle činili i "Džordž Fišer tj. Đorđe Šagić, koji je pre više od 200 godina kao srpski ustanik krenuo u Ameriku i učestvovao u Teksaškoj revoluciji, ali i David Vujić, koji je 60-ih i 70-ih godina radio na programu Apolo i mnogi drugi koji su ostavili, ili i danas ostavljaju značajan trag u SAD".

"Svi zajedno moramo biti angažovani kako bismo pripadnike srpske dijaspore u Sjedinjenim Američkim Državama podstakli da svoje kapacitete, poznanstva, kontakte ili resurse angažuju na liniji onog patriotizma i ljubavi prema starom zavičaju, kako je to činio i veliki Mihailo Pupin", zaključio je Dačić.

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.