Dačić: Pucanj u Euleks je pucanj u Srbiju. Nikolić izjavio saučešće

Izvor: Vesti-online.com, 19.Sep.2013, 17:21   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dačić: Pucanj u Euleks je pucanj u Srbiju. Nikolić izjavio saučešće

Premijer Srbije Ivica Dačić najoštrije je danas osudio ubistvo pripadnika Euleksa na Kosovu i rekao da se radi o činu koji je uperen protiv interesa srpskog naroda i Srbije.

Dačić: Pomoći ćemo Euleksu da nađe počinioca  

 

"Najoštrije osuđujemo ovaj čin koji je uperen protiv državnih i političkih interesa Srbije i srpskog naroda... Ko god da je ovo učinio, učinio je ono što bi naši neprijatelji najviše želeli da >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << učini", rekao je Dačić na konferenciji za novinare nakon razgovora sa šefom češke diplomatije Janom Kohoutom.

 

Nikolić izrazio saučešće 

Predsednik Srbije Tomislav

Nikolić uputio je saučešće porodici i prijateljima pripadnika Euleksa iz Litvanije ubijenog  na severu Kosova. Nikolić je osudio ubistvo, istakavši da je nasilje prema pripadnicima međunarodnih snaga "apsolutno neprihvatljivo". Istakao je da će se lično založiti da krivci budu nađeni i kažnjeni i ukazao da je taj akt pokušaj da se ugroze

napori za stabilizaciju stanja na Kosovu i Metohiji.

 

Dačić je takođe kazao da je Srbija ponudila Euleksu pomoć u pronalaženju počinioca tog zločina.

 

Ivica Dačić i visoka predstavnica Evropske unije Ketrin Ešton telefonom su danas

razgovarali o situaciji posle ubistva pripadnika Euleksa na severu Kosova, rekla je agenciji Beta portparolka visoke predstavnice Maja Kocijančič.

 

Ketrin Ešton je ponovila stav EU da će i dalje "snažno i bez zadrške" nastaviti angažovanje oko dijaloga Beograd-Priština. Ona je zatražila da počinioci ubistva budu izvedeni pred lice pravde i rekla da očekuje da Beograd i Priština nastave angažovanje u dijalogu.

 

Premijer Dačić je izrazio nadu da će u istrazi pored Euleksa učestvovati i Kosovska policija čiji je načelnik na severu Srbin. Dačić je rekao da su upućena saučešća vladi Litvanije,čiji je pripadnik Euleksa ubijen na Kosovu, kao i porodici poginulog.

 

Vlada Srbije osuđuje ubistvo policajca Euleksa

Kancelarija za Kosovo i Metohiju i Vlada Srbije najoštrije osuđuju ubistvo pripadnika Euleksa na severu Kosova i traže da napadači budu pronađeni i kažnjeni, rekao je zamenik direktora vladine Kancelarije Krstimir Pantić.

 

"Mi smo zahtevali od svih pripadnika međunarodnih snaga da učine sve da se vinovnici ovog teškog zločina što pre otkriju i izvedu pred lice pravde", rekao je za Televiziju Most Pantić koji je i kandidata za gradonačelnika Kosovske Mitrovice na kosovskim lokalnim izborima 3. novembra.

 

"Kao znak dobre volje pozvali smo i ponudili pomoć naših stručnih službi iz Beograda i zaista je neophodno da se otkriju počinioci ovog zločina, kako se ne bi unapred osuđivala jedna strana. Mi smo već čuli preko albanskih medija da se Srbi optužuju za ovaj zločin, kao osveta za oslobađajuću presudu Fatmiru Ljimaju", rekao je Pantić i dodao da je "to apsolutno neprihvatljivo".

 

Pantić je pozvao građane da ostanu mirni i ne dozvole da budu isprovocirani i naglasio da "sve ovo što se nažalost dešava u poslednje vreme, ne ide u prilog ni Srbima na Kosovu i Metohiji ni državi Srbiji".

 

 
Pogledaj vesti o: Ivica Dačić,   Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na Vesti-online.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.