Dačić: Promenićemo najmanje jednog ministra

Izvor: Politika, 15.Jul.2013, 09:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dačić: Promenićemo najmanje jednog ministra

BEOGRAD –Premijer Srbije Ivica Dačić izjavio je večeras da će SPS u rekonstrukciji vlade smeniti najmanje jednog svog ministra i najavio da će krajem predstojeće sedmice stranke vladajuće koalicije izaći sa konačnim predlozima personalnih rešenja, sa kojima će se potom ići pred vladu i skupštinu.

Dačić u „Utisku nedelje” na TV B92 nije želeo da govori o konkretnim imenima, ističući da se o tome prvo mora razgovarati na stranačkim organima, ali je za sutra >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << najavio razgovore sa prvim potpredsednikom vlade i liderom SNS Aleksandrom Vučićem na temu promene nekih ministarstva, resora i razdvajanja nekih resora.

„Promenićemo najmanje jednog ministra, to nije sporno...Svačija funkcija je na ispitu, i Dušana Bajatovića i Slavice Đukić Dejanović, i Milutina Mrkonjića, i Žarka Obradovića i Ivice Dačića...”, rekao je Dačić, odgovarajući na pitanje hoće li na stranačkim organima zatražiti smenu Bajatovića i Obradovića.

„Mi ćemo imati predsedništvo, sednicu glavnog odbora i to će biti završeno u rokovima”, kazao je Dačić, navodeći da će svi oni koji budu promenjeni morati da podnesu ostavke, a da će, ako to ne učine, proceduralno gledano, biti razrešeni.

Govoreći o promeni na premijerskoj poziciji, Dačić je ponovio da je spreman da o tome razgovora i da, ako predsednik Srbije Tomislav Nikolić, koji mu je poverio mandat, ili Vučiće žele da se menja koalicioni sporazum, mogu to da traže i da će se o tome razgvoari.

On je, međutim, naglasio da Vučić nijednom nije tako nešto od njega tražio.

Upitan da li mu je samoinicijativno to ponudio, budući da su se stvari sada promenile i da SNS ima 40 odsto podrške, Dačić je rekao da je „izražavao spremnost da se o tome razgovara, ako je to izlaz”.

„Ja nikada nisam odbijao razgovore na tu temu, ali ne utvrđuje se ko ima koliko glasova prema istraživanju u javnom mnenju, već na izborima”, rekao je Dačić.

On je, međutim, napomenuo da je potpuno čudna situacija to što je aktuelna vlada postigla istorijski uspeh otvaranja pregovora sa EU, a svako malo se priča o izborima.

Dačić je rekao da ne mora ni jednu više političku funkciju da obavlja u budućnosti, a da će opet biti upamćen u istoriji kao premijer vlade koja je otvorila pregovore sa Evropskom unijom, ističući da je je sve te odluke koje su bile presudne donosio u saradnji sa Vučićem.

Odgovarajući na pitanja vezana za odnos sa Vučićem, Dačić je rekao da mnogi ne razumeju šta Vučić i on pokušavaju da postignu.

Premijer je rekao da svi pokušavaju da posmatraju stvari kroz „prizme, ko će ostvariti veći uticaj i rejting”, a da to uopšte nije slučaj.

„Mi smo ovih godinu dana zajedno prošli kroz ovaj težak put. Vučić i ja smo pričali i dogovorili se da želimo da uradimo nešto za Srbiju”, rekao je Dačić.

Premijer je, govoreći o aferi sa testovima za malu maturu, istakao da smatra da svako treba da preuzme odgovornost i da ne želi da brani nikoga ko je grešio, ali da se mora realno utvrditi ko je za šta kriv.

Dačić je naglasio da bruka sa malom maturom nikada ne sme da se ponovi i da odgovorni svakako treba da snose kosekvence.

Upitan hoće li biti smenjen komandant Žandarmerije Bratislav Dikić, Dačić je rekao da Vučić i on nisu na tu temu razgovarali i da, i inače, ima mnogo promena kojima se bave u okviru rekonstrukcije i da smene u MUP-u nisu bile tema razgovora.

„Danas me je Dikić zvao da pita da li je to tačno...Mi nismo razgovarali o promenama u MUP. Tačno se zna način na koji se u policiji postavljaju određeni ljudi, sigurno da direktor ima ovlašćnja i može da predloži promenu ili imenovanje, ali ja do sada nisam dobio takve predloge. Naravno, generalno gledano, ne o Dikiću, i ta tema može da dođe na dnevni red”, kazao je Dačić.

Upitan da prokomentariše kako je razumeo poruku predsednika Srbije Tomislava Nikolića na obeležavanju Dana policije da su do pre godinu dana Srbiju vodili kriminalci i organizovani kriminal, Dačić je rekao da je predsednik u tom periodu bio u opoziciji i da mu je to politički razumljivo.

On je napomenuo da ne želi da interpretira predsednika, ali da ne veruje da je mislio na MUP, već na to da je borba protiv korupcije bila selektivna i da nije obuhvatala sve.

Tanjug

objavljeno: 15.07.2013

Nastavak na Politika...






Povezane vesti

Dačić: Promenićemo najmanje jednog ministra

Izvor: Press, 15.Jul.2013

Dačić u "Utisku nedelje" na TV B92 nije želeo da govori o konkretnim imenima, ističući da se o tome prvo mora razgovarati na stranačkim organima, ali je za sutra najavio razgovore sa prvim potpredsednikom vlade i liderom SNS Aleksandrom Vučićem na temu promene nekih ministarstva, resora i...

Nastavak na Press...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.