Dačić: Priština ne želi nastavak dijaloga, želi SAD u dijalogu

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 18.Dec.2018, 00:38   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dačić: Priština ne želi nastavak dijaloga, želi SAD u dijalogu

Ministar spoljnih poslova, Ivica Dačić, izjavio je večeras da ponašanje kosovskog premijera Ramuša Haradinaja danas u Briselu, ukazuje na to da Albanci ne žele nastavak dijaloga, niti žele kompromis.

Ukazujući da je u Briselu danas održan sastanak Haradinaja sa predstavnica EU, koji je, kako je rekao, bio vrlo neprijatan da čak nije održana ni najavljena zajednička konferencija za novinare, >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << Dačić je rekao da je očito Mogerini zaključila da nemaju o čemu da govore pred novinarima.

Na konstataciju novinara da je Haradinaj Briselu danas dostavio "ozbiljne zahteve", Dačić je istakao da to samo govori o tome da oni ne žele nastavak dijaloga, niti postizanje kompromisa.

"Oni žele da situaciju uvedu u jednu novu fazu u kojoj se više neće razgovarati sa Mogerini, jer su oni nezadovoljni Briselom, I traže da se u dijalog uključi SAD", kazao je Dačić u emisiji "Oko" RTS-a.

Ocenivši da je reč o nerealnim zahtevima Prištine, Dačić kaže da od tih zahteva "nema ništa".

"To su zahtevi za one međunarodne institucije koje im nisu nešto isporučile", primetio je Dačić.

Ukazao je da su Albanci isticali ovih dana da je Priština ostvarila dve velike pobede - odluka o vojski i povećanju taksi, ali I o pregovaračkom timu.

To govori o tome da njima fale pobede na širem prostoru, kazao je Dačić I podsetio da već u aprilu I maju stižu prve optužnice za zločine tzv. OVK.

Ministar je primetio da se o tome ne govori tako otvoreno, a da li će neko biti u tim ćelijama, verovatno neće, ako im bude potreban.

"Ali, ako misle da ćemo promeniti našu politiku. Nećemo", jasan je Dačić.

Bilo bi opravdano da besmislene odluke Prištine budu ukinute

Dačić je izjavio  da bi s aspekta međunarodnog prava bilo opravdano da se poništi ova odluka o transformaciji KBS u tzv. Vojsku.

Dačić je istakao da mi ne možemo da pobegnemo iz situacije u kojoj se nalazimo.

"Moramo da budemo svesni političkog trenutka. S aspekta međunarodnog prava bilo bi opravdano da se ova odluka Prištine poništi", rekao je Dačić.

Pošto to, kazao je, neće biti moguće, važno je da se od velikog broja zemalja čuje osuda Prištine, da se zaustavi eskalacija ovakvih incidenata I da se ne dozvoli da dođe do napada na Srbe I druge nealbance na KiM.

"Ovo nije pretnja samo Srbima na KiM, već pretnja regionalnom miru", jasan je Dačić.

On je ponovio da je svima jasno da Srbija neće nastaviti dijalog dok ne budu ukinute ove besmislene odluke o taksama.

A, na njima je, istakao je ministar, da vide kako će dalje.

Podsetio je da će se ove sedmice u Briselu održati sastanak lidera zemalja Zapadnog Balkana sa šeficom evropske diplomatije Federikom Mogerini, na kome će biti prisutni predsednik Vučić I Tači.

Dačić kaže da ne veruje da će na tom sastanku doći do nekog pomaka.

"EU traži neke modalitete kako da Albance sada natera da se stvore uslovi za nastavak dijaloga".

Jasno je, međutim, istakao je šef srpske diplomatije da Albanci ne žele nastavak dijaloga, oni hoće da Srbija ispuni ciljeve koje nam oni postavljaju.

Dačić: Govor Vučića u SB UN oštar i dovoljno diplomatski

Dačić je ocenio da je predsednik Aleksandar Vučić u Savetu bezbednosti UN o Kosovu govorio oštro, ali i, kako je rekao, dovoljno diplomatski da to što je rekao bude prihvatljivo za ovakav način izlaganja.

Vučić je, kazao je Dačić, izneo genezu svih problema sa kojima se Srbija suočava poslednjih 20 godina, izneo je našu spremnost za dijalog i konstruktivni pristup, ali vrlo jasan odnos prema unilateralnom odlukama Prištine.

Dačić kaže da je Vučić u SB govorio argumentovano sa akcentom na sve ono što predstavlja kršenje Rezolucije 1244.

Primećuje da je ovakvu sednicu SB pre svega trebalo da traži Unmik, što se nije dogodilo.

S druge strane, prema Dačiću, Tači je pričao političku priču.

Što se tiče govora ambasadora Ruske Federacije u SB UN, Dačić kaže da je Rusija takođe tražila ovu sednicu.

Ambasador Rusije je, rekao je, uglavnom izneo što je u svom obraćanju izneo I predsednik Vučić, a to je da Priština nije poštovala Rezoluciju 1244 I da treba raspustiti, odnosno demilitarizovati sve oružane formacije, osim Kfora.

"Kao učesnik najmanje 20-tak sednica SB, moram da kažem da u suštini ovde niko ne raspravlja o rezoluciji 1244 osim nas Rusije I Kine. Zapadne zemlje ne žele da se osvrću na to. Oni nastupaju sa pozicije da je to pitanje prevaziđeno I da Unmik treba da ode sa Kosova", rekao je Dačić.

Ukazao je da ambasadori imaju unapred pripremljene govore koje čitaju, da će se nakon što istupe predstavnici svih 15 zemalja članica SB, voditi polemika i u toj polemici će se najbolje čuti koji su argumenti koje će pojedine zemlje izneti u korist Prištine.

Dačić je istakao da je ovde reč o veoma "dubokoj temi" I da je Velika Britanija najnaklonjenija Prištini.

Podsetio da kada je predsedavala SB UN nije stavila na dnevni red redovni tromesečni izveštaj o KiM.

Britanci, ističe Dačić, imaju svoje mišljenje, za njih je Kosovo nezavisna I suverena država.

Ali čak I da jeste, ako je međunarodnim aktom definisano da ne može da ima oružane snage, onda Priština ne može da ih ima.

Stoga je Vučićevo suštinsko pitanje, prema Dačiću, iz kog pravnog akta ili dokumenta Priština crpi to pravo da formiraju oružane snage čak I, kako je rekao, protivno svom ustavu.

Osvrnuvši se na tvrdnju Tačija da su Albanci uvek bile žrtve, Dačić kaže da svi oni koji sede u prištinskoj vlasti nose uniforme I te pozicije su dobili na zločinima nad Srbima I drugim manjinskim zajednicama.

Ne stoji ni priča o 20. 000 hiljada žrtava silovanja.

Kada im je upućen poziv da se prijave žrtve silovanja, prijavilo se, kaže, njih 800, a pravo na odštetu je odobreno za svega njih 100.

Što se obraćanja Tačija tiče, Dačić je rekao da se on obraćao zapadnoj javnosti.

Činjenica je, kazao je Dačić, da su se Albanci uvek ponašali kao da je stvar završena.

Oni, ističe, sve dovode u poziciju svršenog čina, smatraju da nema potrebe da se bilo šta preispituje, ni takse uvećane za 100 odsto, ni odluka o tzv. Vojsci.

Siguran sam da će većina članica osuditi odluku Prištine

Dačić je uveren je da će većina članica SB UN večeras osuditi odluku Prištine o transformaciji KBS u tzv. Vojsku.

Dačić je rekao da će većina zemalja reći da odluka Prištine nje u skladu sa Rezolucijom 1244, ili da nije pravo vreme, ili da nje dobar načina na koji je ta odluka doneta.

Ministar je ocenio da je to veoma važno s obzirom na to da je SB UN najšire telo te međunarodne organizacije, koje I donelo tu rezoluciju.

Veoma je dobro, rekao je, to što je sednica otvorena I što će ceo svet moći da čuje njen tok.

Jer, odlukom Prištine direktno je prekršena Rezolucija 1244, koja predviđa zaustavljanje rata I uspostavljanje mira, zatim demilitarizaciju OVK, kao I da je Kfor jedina oružana snaga.

"Ovde sada raspravljaju oni koji poštuju tu rezoluciju I neke zapadne zemlje koje taj dokument ne poštuju", kazao je Dačić.

Podsetio je da u ovoj rezoluciji nema nijedne tačke koja predviđa da Priština ima pravo da formira oružane snage.

"To znači da su oni ne samo izašli iz okvira Rezolucije 1244, već i iz nekih dogovora koje smo imali sa Prištinom tokom dijaloga, a izlazi iz okvira tzv. Kosovskog ustava", rekao je Dačić.

Ministar je, međutim, ukazao da ne treba očekivati da će biti doneta neka konkretna odluka.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.