Dačić: Prilika da razumno branimo interese

Izvor: RTS, 26.Apr.2013, 14:20   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dačić: Prilika da razumno branimo interese

Briselski sporazum prilika da Srbija proba na drugačiji način da brani svoje nacionalne i državne interese, a ne da slavi poraze, rekao premijer Ivica Dačić. Poziva poslanike na jedinstvo. Dačić kaže da će ovu Vladu danas možda neko osuđivati za ono što se radi, ali će je sledeće generacije poštovati zbog hrabosti koju je pokazala u rešavanju kosovskog problema.

Premijer Srbije >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Ivica Dačić rekao je u Skupštini Srbije da briselski sporazum prilika da Srbija proba na drugačiji način da brani svoje nacionalne i državne interese, a ne da slavi poraze.

Dačić poručuje da na taj dokument treba gledati kao na povelju o pravima i slobodama kosmetskih Srba, malu za naše želje, ali veliku za opstanak na Kosovu i Metohiji.

"U istoriji smo imali nekoliko propuštenih prilika, to je bio Dejtonski sporazum, to je bio 5. oktobar i ovo je sada prilika da probamo na drugačiji način da branimo naše nacionalne i državne interese, a ne da nakon svega slavimo naše poraze", rekao je Dačić na početku sednice parlamenta na kojoj poslanici razmatraju izveštaj Vlade o toku pregovaračkog procesa Beograda i Prištine.

Dačić je rekao da su zadati okviri u kome su se pregovori kretali bili najteži politički pregovori o Kosovu i Methiji.

"To su bili prvi pregovori koji su vođeni posle jednostrano proglašene nezavisnosti, prvi pregovori posle činjenice da je jedan značajan broj zemalja priznao tako jednostrano i nelegalno proglašenu nezavisnost Kosova", rekao je Dačić.

Dačić je rekao i da su zadati okviri bili takvi da je posredovanje u dijalogu sa UN prebačeno na EU što je tražila Srbija.

Premijer je pozvao poslanike na jedinstvo bez obzira na različite stavove o sporazumu, za koji je istakao da je najviše što je Srbija mogla da dobije.

"Ovo je najviše što se moglo. Sporazumom je omogućen i nastavak evropskih integracija koje su za naš narod od suštinske važnosti. Otvorili smo prostor da se o Kosovu razgovara na ravnopravnoj osnovi, uz saglasnost predsednika Srbije, i zato je važna i saglasnost parlamenta", rekao je Dačić obrazlažući Izveštaj Vlade Srbije.

U sporazumu nema nezavisnosti Kosova

On je istakao da se u sporazumu ne jednim slovom ne pominje nazavinost Kosova i da bi njegovim neprihvatanjem sledila "kosovska oluja".

Dobacivanjem iz klupa prekidali su ga poslanici DSS-a, na šta je Dačić odgovorio da je nezavisnost Kosova proglašena u vreme Koštuničine Vlade.

"Mogli smo da proteramo strance. Mogli smo da popalimo ambasade i džamije. Mogli smo da topove usmerimo ka Kosovu, mogli smo i da postanemo evropska Severna Koreja i šta bi onda bilo? Pobedili bismo, osvojili bismo Prištinu", upitao je Dačić.

On je naglasio da nema više skrivanja i sakrivanja iza Kosova. "Sami smo na ovoj našoj goloj ledini, i samo od nas zavisi šta će na njoj sutra da bude, fabrike, škole, bolnice, stanovi ili samo nepregledna groblja i suze", rekao je premijer.

Dačić je rekao da je ovo pitanje biti ili ne biti, ali ne samo za sever Kosova, nego i za celu Srbiju.

"Zato danas ne govorimo o pregovorima samo u Briselu, o Kosovu. Biramo kakvu ćemo Srbiju imati sutra. Poniženu u narodnim kuhinjama, ugušenu u suzama, ili jaku, ekonomski razvijenu u kojoj će biti lekova za sve i u kojoj će Srbija biti lek za sve", poručio je Dačić.

Govoreći o mogućim posledicama da Srbija nije potpisala sporazum, predsednik Vlade je rekao da bi Kosovo nastavilo samostalno putem EU, a da bi Srbija ostala skrajnuta i izolovana.

Neko je morao da stavi tačku na prošlost

Dačić je rekao da je "neko morao da stavi tačku na prošlost, bedu i beskonačne poraze". "Znamo da je premalo, ali neko je morao da uradi da se ni iz čega dobije nešto", ukazao je Dačić.

Premijera je prekinuo i poslanik sa liste naprednjaka Miodrag Nikolić, pokazujući slike spaljene kuće na Kosmetu.

Proces rešavanja kosovskog čvora biće dug i težak, reako je Dačić i poručio neistomišljenicima da ne gube snagu na svađu.

"Pozivam sve da, bez obzira kako se izjasne, imaju u vidu interese celog našeg naroda, cele Srbije i, naravno, našeg naroda na Kosovu i Metohiji, da ako se razlikujemo u taktici kako ostvariti naše ciljeve, to ne znači da treba jedni druge da nazivamo neprijateljima i izdajnicima", rekao je Dačić.

On je istakao da bi bio srećan da je mogao da dobije više, i da se boji da Srbija "može izgubiti i ovo što smo dobili".

"Šta je alternativa, blokiramo pregovarački proces i izolujemo zemlju, da se o nama govori bez našeg prisustva. Krajnji rezultat bio bi novi egzodus i nestanak Srba na KiM, dok sedimo za pregovaračkim stolom imamo šansu da poboljšamo našu pregovarački interes", rekao je Dačić.

Premijer je rekao da je "Srbija pretrpela brojene nepravde i da joj je sada data šansa da se bori za bolju budućnost".

"Mali smo mi za toliku količinu nepravde, nama treba život i na severu i na jugu i u celoj Srbiji, ne treba da razmišljamo kako ćemo poginuti za veru i slavu, već kako ćemo živeti u budućnosti", rekao je premijer.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.