Dačić: Prilika da razumom branimo interese

Izvor: RTS, 26.Apr.2013, 12:26   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dačić: Prilika da razumom branimo interese

Briselski sporazum prilika da Srbija proba na drugačiji način da brani svoje nacionalne i državne interese, a ne da slavi poraze, rekao premijer Ivica Dačić. Poziva poslanike na jedinstvo. Dačić kaže da će ovu vladu danas možda neko osuđivati za ono što se radi, ali će je sledeće generacije poštovati zbog hrabosti koju je pokazala u rešavanju kosovskog problema

Premijer Srbije Ivica Dačić rekao je u Skupštini Srbije da briselski sporazum prilika >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << da Srbija proba na drugačiji način da brani svoje nacionalne i državne interese, a ne da slavi poraze.

"U istoriji smo imali nekoliko propuštenih prilika, to je bio Dejtonski sporazum, to je bio 5. oktobar i ovo je sada prilika da probamo na drugačiji način da branimo naše nacionalne i državne interese, a ne da nakon svega slavimo naše poraze", rekao je Dačić na početku sednice parlamenta na kome poslanici razmatraju izveštaj Vlade o toku pregovaračkog procesa Beograda i Prištine.

Dačić je rekao da su zadati okviru u kome su se pregovori kretali bili najteži politički pregovori o Kosovu i Methiji.

"To su bili prvi pregovori koji su vođeni posle jednostrano proglašene nezavisnosti, prvi pregovori posle činjenice da je jedan značajan broj zemalja priznao tako jednostrano i nelegalno proglašenu nezavisnost Kosova", rekao je Dačić.

Dačić je dodao da su zadati okviri bili takvi da je posredovanje u dijalogu sa UN prebačeno na EU što je tražila Srbija.

Premijer je pozvao poslanike na jedinstvo bez obzira na različite stavove o sporazumu, za koji je istakao da je najviše što je Srbija mogla da dobije.

"Ovo je najviše što se moglo. Sporazumom je omogućen i nastavak evropskih integracija koje su za naš narod od suštinske važnosti. Otvorili smo prostor da se o Kosovu razgovara na ravnopravnoj osnovi, uz saglasnost predsednika Srbije, i zato je važna i saglasnost parlamenta", rekao je Dačić obrazlažući Izveštaj Vlade Srbije.

On je istakao da se u sporazumu ne jednim slovom ne pominje nazavinost Kosova i da bi njegovim ne prihvatanjem sledila "kosovska oluja".

"Pitanje je biti ili ne biti, zato mi danas ne govorimo samo o pregovorima u Briselu, biramo kakvu ćemo Srbiju imati sutra - poniženu, u narodnim kuhinjama, ili jaku i razvijenu u kojoj će biti lekova za sve i koja će biti lek za sve", istakao je Dačić.

Neko je morao da stavi tačku na prošlost

Govoreći o mogućim posledicama da Srbija nije potpisala sporazum, predsednik Vlade je rekao da bi Kosovo nastavilo samostalno putem EU, a da bi Srbija ostala skrajnuta i izolovana.

"Neko je morao da stavi tačku na prošlost, bedu i beskonačne poraze. Znamo da je premalo, ali neko je morao da uradi da se iz ničega dobije nešto", ukazao je premijer.

"Pozivam vas da branimo zajedno interese našeg naroda, Srbije i Srba na Kosovu i Metohiju, i ako se razlikujemo u nekoj tački, ne treba da se nazivamo izdajnicima. Opasno je deliti narod", rekao je Dačić.

On je istakao da bi bio srećan da je mogao da dobije više, i da se boji da Srbija "može izgubiti i ovo što smo dobili".

"Šta je alternativa, blokiramo pregovarački proces i izolujemo zemlju, da se o nama govori bez našeg prisustva. Krajnji rezultat bio bi novi egzodus i nestanak Srba na KiM, dok sedimo za pregovaračkim stolom imamo šansu da poboljšamo našu pregovarački interes", rekao je Dačić.

Premijer je rekao da je "Srbija pretrpela brojene nepravde i da joj je sada data šansa da se bori za bolju budućnost".

"Mali smo mi za toliku količinu nepravde, nama treba život i na severu i na jugu i u celoj Srbiji, ne treba da razmišljamo kako ćemo poginuti za veru i slavu, već kako ćemo živeti u budućnosti", kazao je premijer.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

SKUPŠTINA SRBIJE: Većina najavila podršku sporazuma

Izvor: Telegraf.rs, 26.Apr.2013

Premijer na posebnoj sednici Skupštine kazao da je sporazum s Prištinom prilika da Srbija proba na drugačiji način da brani svoje nacionalne i državne interese. Dačićevo izlaganje praćeno negodovanjem poslanika DSS

Nastavak na Telegraf.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.