Dačić: Precenjuje se međunarodna pozicija Prištine

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 22.Jun.2018, 21:25   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dačić: Precenjuje se međunarodna pozicija Prištine

Beograd želi kompromis sa Prištinom, ali je apsolutno neprihvatljivo da neko misli da kompromis treba da bude da Srbija prihvati jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova, izjavio je šef srpske diplomatije Ivica Dačić.

"To nijedna zemlja na svetu ne bi prihvatila, pa neće ni Srbija. Apsolutno su neopravdana očekivanja da će Srbija sada da dozvoli članstvo Kosovu u UN. Srbija to nikada neće uraditi", istakao je Dačić u intervjuu za Sputnjik.

On je dodao >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << da Beograd želi potpuno i trajno rešenje problema i da nikakvi separatni dogovori koji ne podrazumevaju trajno rešenje ne dolaze u obzir.

"Sa druge strane, prvo treba da se realizuje Briselski sporazum, pa ćemo onda da razgovaramo dalje", napomenuo je Dačić i ukazao da je da ni posle pet godina nije došlo do realizacije glavnog dela Briselskog sporazuma, a to je formiranje Zajednice Srpskih Opština.

"Sada imate nove neke ideje koje govore da bi Srbija trebalo da prihvati da Kosovo uđe u UN i da će tek tad biti formirana ZSO. Ja mislim da se ovde potcenjuje i precenjuje nekoliko stvari. Prvo, precenjuje se efekat pritiska koji neko može da izvrši na Srbiju. Potcenjuju se hrabrost, smelost i čvrstina Srbije da brani svoje nacionalne i državne interese. Precenjuje se međunarodna pozicija Prištine", naglasio je Dačić.

On je dodao da "neki ljudi dolaze ovde" i kažu: "Ma dajte više, zaboravite to Kosovo", što nije moguće.

"To nije moguće zato što Kosovo nije neki deo teritorije Srbije koji možete da zaboravite. Kosovo je rodno mesto Srbije i sve ono što je bilo u istoriji Srbije se vezuje za Kosovo. Na kraju krajeva, to bi bilo kao kada bismo nekome rekli: 'Zaboravite na Jerusalim'", rekao je Dačić.

S druge strane, dodao je, zašto bi to Srbija jedina uradila u svetu, da sama radi protiv sebe.

"Oni misle da nas ucenjuju time da nećemo ući u EU. Mi želimo da uđemo u EU zato što je to naš nacionalni i državni interes i živimo u takvom okruženju, ali to nije deo nikakvog dogovora niti pregovora da mi sada treba da odustanemo od naših nacionalnih i državnih interesa", kaže Dačić.

Povodom velikoalbanskih pretenzija na delove centralne Srbije, koje su se ovih dana mogle čuti iz Prištine, Dačić postavlja pitanje da li oni sami smišljaju takve ideje, "ili je to taktika nekoga na Zapadu".

"Ako je to taktika nekoga na Zapadu, taj radi sam protiv sebe. I nisu Srbi rušili zgrade u Njujorku ili u Vašingtonu, u terorističkim napadima. Svako ko je napao SAD stvoren je iz onih organizacija koje su stvorile ili podržavale SAD i zapadne zemlje, govoreći o tome da su to oslobodilački pokreti, a videlo se da je reč o Al Kaidi, o 'Islamskoj državi' ili OVK", kaže Dačić.
Pogledaj vesti o: Ivica Dačić

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Dačić za Sputnjik o Kosmetu: Sada imate neke nove ideje...

Izvor: B92, 22.Jun.2018

Beograd želi kompromis sa Prištinom, ali je neprihvatljivo da neko misli da to treba da bude da Srbija prihvati jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova...To je izjavio šef srpske diplomatije Ivica Dačić..."To nijedna zemlja na svetu ne bi prihvatila, pa neće ni Srbija. Apsolutno su neopravdana...

Nastavak na B92...

Dačić o Kosovu i Metohiji: Zapad od Srbije traži ono što im NIKADA nećemo dati

Izvor: SrbijaDanas.com, 22.Jun.2018

On je dodao da Beograd želi potpuno i trajno rešenje problema i da nikakvi separatni dogovori koji ne podrazumevaju trajno rešenje ne dolaze u obzir..Beograd želi kompromis sa Prištinom, ali je apsolutno neprihvatljivo da neko misli da kompromis treba da bude da Srbija prihvati jednostrano proglašenu...

Nastavak na SrbijaDanas.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.