Izvor: NoviMagazin.rs, 04.Dec.2018, 11:54   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dačić: Potrebna saradnja u zaštiti životne sredine

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić danas je izjavio da je Srbija prepoznala značaj zaštite životne sredine kako na nacionalnom, tako i na regionalnom i globalnom nivou, čemu, između ostalog, svedoči i formiranje ministarstva za tu oblast.

"Jedan od glavnih principa kojima se vodi Vlada Srbije u kreiranju nacionalne politike u oblasti životne sredine je poštovanje prava javnosti da bude aktivno uključena u ovaj proces", rekao je Dačić u Beogradu na Ministarskoj >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << konferenciji o inovativnim rešenjima za zagađenje u Južnoj i Jugoistočnoj Evropi.

Istakao je da u cilju jačanja učešća civilnog društva, uključujući i nevladine organizacije za zaštitu životne sredine, Vlada u okviru predviđenih budžetskih sredstava obezbeđuje i sufinansiranje projekata organizacija civilnog društva. To, kako je naveo, u velikoj meri doprinosi podizanju svesti o značaju zaštite životne sredine, unapređenju znanja o određenoj temi kroz organizovanje neformalnih vidova obuke, kao i realizaciji projekata koji su usmereni na rešavanje pojedinačnih problema u oblasti zaštite životne sredine.

"U cilju promovisanja i jačanja dijaloga sa predstavnicima civilnog društva, uspostavljeno je pet Arhus centara širom Srbije, kako bi se olakšalo učešće građana u procesu donošenja odluka i obezbedio bolji pristup informacijama o pitanjima iz ove oblasti", rekao je Dačić.

Dodao je da, pored jačanja nacionalnih institucionalnih kapaciteta, Vlada Srbije prepoznaje i značaj unapređenja regionalne saradnje u oblasti zaštite životne sredine, "što pre svega treba posmatrati kroz prizmu doprinosa napretku na polju usklađivanja nacionalnih propisa i praksi zemalja aspiranata za članstvo u EU sa politikom i standardima očuvanja životne sredine zemalja članica Unije".

"Srbija je preduzela odlučne korake na planu ispunjenja uslova sadržanih u Poglavlju 27, u cilju očuvanja prirodnih resursa, promocije zelene ekonomije i brige o javnom zdravlju", kazao je Dačić.

Govoreći o saradnji na globalnom nivou u oblasti životne sredine, on je istakao značaj Ujedinjenih nacija, posebno Programa UN za životnu sredinu (UNEP), kao najznačajnijeg međunarodnog multilateralnog mehanizma za uspostavljanje i razvijanje saradnje u toj oblasti.

Ocenio je da je tokom proteklog perioda UNEP dao veliki doprinos unapređenju globalnih politika zaštite životne sredine, usvajanjem brojnih deklaracija i inicijativa.

"Želeo bih posebno da istaknem važnost daljeg angažovanja ministara država članica u okviru procesa definisanja Ministarske deklaracije i nacrta rezolucija za predstojeće zasedanje Skupštine UNEP, koje će se održati tokom 2019. godine, na temu Inovativna rešenja za izazove u oblasti zaštite životne sredine i održive potrošnje i proizvodnje", kazao je Dačić.

Po njegovim rečima, uspeh sprovođenja planiranih ciljeva umnogome će zavisiti od izvora i mehanizama finansiranja, zbog čega je potrebno obezbediti jednak pristup i globalnim i regionalnim izvorima finansiranja, što će biti jedna od glavnih tema konferencije Beogradu.

"Iznalaženje novih i inovativnih izvora finansiranja, javno-privatna partnerstva, uključujući i podsticajne mere koje države treba da obezbede, neka su od otvorenih pitanja na koja je potrebno pronaći odgovore, pre svega, u okviru sistema UN", kazao je Dačić.
Pogledaj vesti o: Ivica Dačić

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Povezane vesti

Srbija preduzela korake za ispunjenje zahteva poglavlja 27

Izvor: RTS, 04.Dec.2018

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić je istakao da je Srbija preduzela odlučne korake kako bi se ispunili zahtevi iz Poglavlja 27 u pregovorima o pristupanju EU, a u cilju očuvanja resursa, promocije zelene ekomonije i brige o zdravlju stanovništva. ...

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.