Dačić: Potreban zajednički odgovor na bezbednosne izazove

Izvor: RTS, 09.Sep.2019, 13:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dačić: Potreban zajednički odgovor na bezbednosne izazove

Na Konferenciji Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju u Bratislavi šef srpske diplomatije Ivica Dačić izjavio je da aktuelni bezbednosni izazovi ne poznaju nacionalne granice, te da je prioritet svih zemalja da osmisle zajednički nastup kako bi se suprotstavile fenomenima koji ugrožavaju mir, stabilnost i napredak društava. >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS <<
"Reforma sektora bezbednosti je tema koja sve više dobija na značaju. Rastući bezbednosni izazovi sa kojima se svakodnevno suočavamo, a posebno oni koji su trans-nacionalnog karaktera, zahtevaju sveobuhvatan odgovor bezbednosnog sektora kako na nacionalnom, tako i na regionalnom i globalnom planu", poručio je Dačić na konferenciji OEBS-a u Bratislavi.

Prema njegovim rečima, jačanje sposobnosti nacionalnih bezbednosnih sektora za efikasno reagovanje na izazove poput terorizma i nasilnog ekstremizma, trans-nacionalnog organizovanog kriminala, trgovine ljudima i narkoticima, kao i na izazove na planu sajber bezbednosti, traži posvećenost, upornost i rešenost svih relevantnih aktera društva.
"Preduslov za zajedničke aktivnosti, koje bi doprinele izgradnji mira i stabilnosti na regionalnom i globalnom planu, je na prvom mestu stvaranje efikasnih i pouzdanih nacionalnih bezbednosnih sektora", podvukao je Dačić.
Uveren je da, kaže, OEBS kao regionalna bezbednosna organizacija i platforma za dijalog država učesnica i partnera za saradnju, poseduje ogroman potencijal da obezbedi inkluzivan i holistički pristup procesu upravljanja i reforme sektora bezbednosti.
"Pored principa i obaveza koje su preuzele države učesnice OEBS-a i koji predstavljaju kvalitetan okvir za promociju i sprovođenje koncepta reforme sektora bezbednosti, Organizacija poseduje i komparativnu prednost u vidu misija na terenu, koje pružaju značajnu podršku državama učesnicama u mnogim segmentima reformi, poput reforme policije i pravosuđa, jačanja kapaciteta za borbu protiv terorizma, borbu protiv korupcije i upravljanje granicama", naveo je Dačić.
Dodaje da aktivnosti misija obuhvataju i pomoć državama u procesima kreiranja nacionalnih strategija i politika, unapređenja zakonodavnih okvira, jačanja kontrole rada bezbednosnih struktura, poboljšanja koordinacije rada različitih organa, obrazovanja i obuke kadrova i nadgledanja ostvarenih rezultata.
"Iz dugogodišnjeg iskustva u saradnji sa Misijom OEBS-a u Srbiji, koja traje gotovo dve decenije, smatram da misije OEBS-a na terenu treba da nastave da igraju značajnu ulogu u oblikovanju dugoročno održivog bezbednosnog sektora u državama učesnicama kroz podršku institucijama u reformskom procesu, vodeći pri tome računa o specifičnim potrebama svake države", rekao je Dačić.
U Srbiji, kazao je on, upravljanje i reforma sektora bezbednosti predstavlja važan segment sveobuhvatnih reformskih procesa u društvu.
"Ova reforma za cilj ima uspostavljanje i razvoj bezbednosnog sistema koji omogućava mir, stabilnost i prosperitet naše države i njenih građana i garantuje poštovanje ljudskih prava i vladavinu prava", naveo je ministar.
Podsetio je da je Srbija jedan od osnivača i članica OEBS-ove Grupe prijatelja upravljanja i reforme sektora bezbednosti od njenog osnivanja 2014. godine.
Istakao je i da Srbija pridaje izuzetan značaj učešću u misijama i operacijama UN-a i EU, u kojima pripadnici Ministarstva odbrane, Vojske Srbije i MUP-a dobijaju priznanja.
Kaže i da napori Srbije da poveća svoje učešće u civilnim misijama, kao što je Specijalna posmatračka misija OEBS-a u Ukrajini, potvrđuje spremnost naše zemlje da deli odgovornost i teret u izgradnji mira i stabilnosti svuda gde je to potrebno, poštujući međunarodno pravo i priznate univerzalne standarde.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.