Dačić: Posledice po pomirenje

Izvor: B92, 17.Nov.2012, 15:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dačić: Posledice po pomirenje

Zrenjanin -- Premijer Ivica Dačić kaže da će oslobađajuća haška presuda generalima Anti Gotovini i Mladenu Markaču imati teške posledice po proces pomirenja u regionu.

Dačić kaže da su njom potvrđeni dvostruki standardi tog suda i međunarodne zajednice u odnosu prema zločinima na području bivše Jugoslavije.

"Ovo će ostaviti teške >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << posledice po proces pomirenja u regionu. Kako neko od nas traži da osudimo sve zločine, a drugi mogu da ne osude zločin prema srpskom narodu? Takođe, ovo će sigurno ostaviti posedice po naš odnos prema Haškom tribunalu. Mi ćemo tu saradnju svesti samo na tehnički nivo", rekao je Dačić.

Hrvatski generali Ante Gotovina i Mladen Markač oslobođeni u Haškom tribunalu skoro svih tačaka optužnice za zločine u Oluji. Stigli su oko 16h u Zagreb.

Ovom odlukom iznenađena je javnost u Srbiji, ali i bivša glavna tužiteljka Haškog tribunala Karla del Ponte.

Prema njegovim rečima, Srbija u stvarima u kojima je u pravu treba da bude čvrsta do kraja, a ne da sav svoj potencijal iscrpljuje u svađama zbog fusnote i zvezdica.

"Ova presuda nije u skladu sa, činilo nam se, opredeljenjem međunarodne zajednice da se objektivno pristupi svim ratnim zločinima i da se kroz proces pomirenja svako suoči sa tim da su zločini počinjeni i da za to neko mora da odgovara", izjavio je Dačić novinarima u Zrenjaninu.

Prema njegovim rečima, Haški sud može da donese bilo kakvu presudu, ali u anale će ući to da su dva veća istog suda donele dve tako oprečne osude.

"Očigledno je da ova presuda ima politički predznak. Ona je imala za cilj da Hrvatsku oslobodi odgovornosti za počinjene zločine nad Srbima. Realnost je potpuno drugačija, više od 200.000 Srba je proterano iz Hrvatske, više hiljada je ubijeno", konsatovao je Dačić.

"Da li je u modernoj Evropi moguće da neko protera 200.000 i ubije više hiljada civila a da za to niko ne odgovara? Činilo mi se da to nije moguće, ali sada vidimo da je i to moguće", rekao je Dačić.

Predsednik Vlade Srbije Ivica Dačić primio je danas mitropolita volokolamskog i vikara ruskog patrijarha i tom prilikom izrazio uverenje da će sledeće godine doći do susreta patrijarha dveju zemalja.

Mitropolit Ilarion, koji je i predsednik Odeljenja za spoljne crkvene veze Moskovske patrijaršije, preneo je premijeru Dačiću pozdrave ruskog patrijarha Kirila, saopšteno je iz vlade.

On je izrazio uverenje da Vlada Srbije svesrdno radi na unapređenju dobrih odnosa između Srbije i Rusije i naglasio važnost kako duhovne i kulturne, tako i ekonomske saradnje dve zemlje.

Premijer Dačić je izrazio uverenje da će "u sledećoj godini doći do susreta patrijarha dveju zemalja, što će biti veliki doprinos daljem unapređenju sveukupne saradnje Srbije i Rusije", navodi se u saopštenju.

Dačić je zahvalio ruskoj crkvi za humanitarnu pomoć koju pruža Srbima na Kosovu i Metohiji, kao i na pomoći koju pruža na unutrašnjem uređenju Hrama Svetog Save u Beogradu.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Teške posledice po pomirenje u regionu

Izvor: RTS, 17.Nov.2012

Presudom hrvatskim generalima potvrđeni dvostruki standardi Haškog suda i međunarodne zajednice prema zločinima na području bivše Jugoslavije, kaže premijer Ivica Dačić. Da li je u modernoj Evropi moguće da neko protera 200.000 i ubije više hiljada civila, a da za to niko ne odgovara, upitao...

Nastavak na RTS...

Dačić: Teške posledice po pomirenje u regionu

Izvor: NaDlanu.com, 17.Nov.2012

"Da li je u modernoj Evropi moguće da neko protera 200.000 i ubije više hiljada civila a da za to niko ne odgovara? Činilo mi se da to nije moguće, ali sada vidimo da je i to moguće", rekao je Dačić...On je istakao i da će ovakva odluka Tribunala ostaviti teške posledice na proces pomirenja...

Nastavak na NaDlanu.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.