Teške posledice po pomirenje u regionu

Izvor: RTS, 17.Nov.2012, 15:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Teške posledice po pomirenje u regionu

Presudom hrvatskim generalima potvrđeni dvostruki standardi Haškog suda i međunarodne zajednice prema zločinima na području bivše Jugoslavije, kaže premijer Ivica Dačić. Da li je u modernoj Evropi moguće da neko protera 200.000 i ubije više hiljada civila, a da za to niko ne odgovara, upitao je Dačić.

Predsednik Vlade Srbije Ivica Dačić izjavio je da će oslobađajuća haška >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << presuda hrvatskim generalima Anti Gotovini i Mladenu Markaču imati teške posledice po proces pomirenja u regionu i da su njom potvrđeni dvostruki standardi tog suda i međunarodne zajednice u odnosu prema zločinima na području bivše Jugoslavije.

"Ovo će ostaviti teške posledice po proces pomirenja u regionu. Kako neko od nas traži da osudimo sve zločine, a drugi mogu da ne osude zločin prema srpskom narodu? Takođe, ovo će sigurno ostaviti posedice po naš odnos prema Haškom tribunalu. Mi ćemo tu saradnju svesti samo na tehnički nivo", rekao je Dačić.

Prema njegovim rečima, Srbija u stvarima u kojima je u pravu treba da bude čvrsta do kraja, a ne da sav svoj potencijal iscrpljuje u svađama zbog fusnote i zvezdica.

"Ova presuda nije u skladu sa, činilo nam se, opredeljenjem međunarodne zajednice da se objektivno pristupi svim ratnim zločinima i da se kroz proces pomirenja svako suoči sa tim da su zločini počinjeni i da za to neko mora da odgovara", izjavio je Dačić novinarima u Zrenjaninu.

Prema njegovim rečima, Haški sud može da donese bilo kakvu presudu, ali u anale će ući to da su dva veća istog suda donele dve tako oprečne osude.

"Očigledno je da ova presuda ima politički predznak. Ona je imala za cilj da Hrvatsku oslobodi odgovornosti za počinjene zločine nad Srbima. Realnost je potpuno drugačija, više od 200.000 Srba je proterano iz Hrvatske, više hiljada je ubijeno", konstatovao je Dačić.

"Da li je u modernoj Evropi moguće da neko protera 200.000 i ubije više hiljada civila, a da za to niko ne odgovara? Činilo mi se da to nije moguće, ali sada vidimo da jeste", rekao je Dačić.

Prema njegovim rečima, jučerašnja presuda Haškog tribunala nije sramota za Srbiju, već za međunarodnu zajednicu i Ujedinjene nacije.

"Ovde je izgleda legitimizovano pravo: udri po Srbima, Srbe na vrbe, i to može javno da se demonstrira u Hrvatskoj, a ovde u Srbiji mi smo na rentgen aparatima i praktično će nam čitati misli da li neko neko od nas simpatiše nekoga ko je u Hagu ili ne. Ne znam čime je to Srbija zaslužila, i čemu sve ovo vodi", zapitao je Dačić. 

"Biram reči zbog Srbije. Zbog sebe ih ne bih birao. To nema veze sa Hrvatskom i hrvatskim narodom. Mi sa njima treba da gradimo korektne odnose, ali izgradnja dobrih odnosa znači da se iskreno krene dalje u odnosu na ono što je bilo. Ovo će stvoriti osnov da ti odnosi duži niz godina budu narušeni, što nije dobro za region", reko je Dačić.

Srbija je ogorčena

Prema rečima premijera, cela Srbija je ogorčena, ali mora da nastavi da se bori za istinu i da ne kuka nad svojom sudbinom.

"Dok nema jake Srbije ovakve će presude biti moguće, zato nam treba jaka Srbija koja je ponosna i koja veruje u sopstvene snage, a ne Srbija koja će samo da klima glavom i izvršava ono što neko drugi naredi", rekao je Dačić.

To, međutim, kako je naglasio, ne znači da Srbija zbog ljutnje i ogorčenja treba sama sebi da "puca u glavu", već da nastavi politiku koja neće značiti dodatno zaoštravanje odnosa sa bilo kim.

"Ne znam da li ovaj sud posle ovakve presude više treba da postoji. Koju više presudu koju će svi poštovati može da donese, i ko će ga uopšte zvati sudom. To je inkvizicija. Sudije Žalbenog veća po sopstvenim procenama određuju ko je kriv, a ko ne, kao Inkvizicija", istakao je Dačić.

Premijer, koji predstavlja Beograd u političkom dijalogu sa Prištinom, najavio je da će o haškim presudama razgovarati sa visokom predstavnicom EU Ketrin Ešton, posebno ako se imaju u vidu i najave oslobađajuće presude za Ramuša Haradinaja, kako se kostruktivnost Srbije ne bi doživljavala kao slabost.

Povodom predloga u Hrvatskoj da dvojica oslobođenih generala izvedu početni udarac na utakmici fudbalskih reprezentacija Hrvatske i Srbije, Dačić je upitao da li revanš meč treba da otvore Veselin Šljivančanin, Milan Milutinović ili unuk Slobodana Miloševića.

"Nema te sile da Srbija igra takvu utakmicu. Sigurno nijedan reprezentativac Srbije neće igrati u tom slučaju. Hoćemo li sada da politizujemo i fudbal", rekao je Dačić.

"Oni slave svoje generale, a mi svojima ne smemo da pomenemo ni ime na sportskim manifestacijama", konstatovao je Dačić, i zapitao da li dve države treba da se takmiče u slavljenju ljudi koji se dovode u vezu sa ratnim zločinima.

Dačić nije želeo da spekuliše o tome kako će se presuda Gotovini i Markaču odraziti na postupak pred Međunarodnim sudom pravde, kojem je Hrvatska tužila Srbiju za genocid, a Srbija vratila kontratužbom.

Vlada Srbija će, kako je najavio, pružiti logističku podršku udruženjima izbeglica koja su nagovestila da žele da tuže Hrvatsku zbog progona.

Potpredsednica Vlade Srbije Suzana Grubješić je, kako je rekao, ovih dana trabalo da poseti Hrvatsku, ali je ta poseta odložena, jer su teme o kojima je trebalo da razgovara minorne u odnosu na trenutnu situaciju u Hrvatskoj i Srbiji.

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

Dačić: Teške posledice po proces pomirenja u regionu (VIDEO)

Izvor: S media, 17.Nov.2012

Predsednik Vlade Srbije Ivica Dačić izjavio je danas da će oslobađajuća haška presuda hrvatskim generalima Anti Gotovini i Mladenu Markaču imati teške posledice po proces pomirenja u regionu i da su njom potvrđeni dvostruki standardi tog suda i međunarodne zajednice u odnosu prema zločinima...

Nastavak na S media...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.