Dačić: Poslanici 8.juna razmatraju pitanje promene Ustava

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 19.Maj.2021, 13:18

Dačić: Poslanici 8.juna razmatraju pitanje promene Ustava

Narodna skupština će na plenarnoj sednici 8. juna razmatrati pitanje promene Ustava, odnosno predlog odluke da se pokrene procedura ustavnih promena, izjavio je danas na javnom slušanju na temu promene Ustava u oblasti pravosuđa predsednik parlamenta Ivica Dačić.

"Nakon toga naš Odbor za ustavna pitanja trebalo bi da utvrdi predlog teksta ustavnih promena o kojem će ponovo odlučivati Narodna skupština, posle čega će uslediti referendum na kojem će se o predlozima >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << izjasniti svi građani", objasnio je Dačić.

Dačić je kazao da je namera, imajući u vidu značaj promena, da se u širokim konsultacijama, i sa kao najkompetentnijim predstavnicima pravne struke, dođe do širokog konsenzusa, a samim tim i do rešenja koja će biti dugoročna, efikasna i pravična.

Predsednik parlamenta je podsetio da se danas održava drugo javno slušanje i da se već sada ulazi u niz otvorenih debata koje će biti organizovane ne samo u Beogradu, već i u Novom Sadu, Nišu i Kragujevcu.

"Ponoviću da je predmet naše pažnje izmena onih odredbi Ustava koje se tiču pravosuđa, odnosno načina izbora pravosudnih funkcija, tako da o drugim promenama neće biti reči", istakao je Dačić.

Kaže da su promene jednim delom obaveza koja proističe iz procesa pristupanja Evropskoj uniji, ali da je većim delom to naša potreba da ustavni sistem omogući maksimalnu zaštitu i jednakost građana pred zakonom, pri čemu će snažna garancija tih prava biti i novi, moderniji način izbora nosilaca pravosudnih funkcija.

U Skupštini Srbije danas su na javno slušanje došli predstavnici pravnih fakulteta u Beogradu, Kragujevcu, Nišu i Novom Sadu, zatim Pravosudne akademije, advokatskih komora, međunarodnih organizacija, pravosudnih institucija i stručnih asocijacija.

U narednim krugovima javnih slušanja planirano je učešće i predstavnika civilnog sektora, kao i svih drugih zainteresovanih strana za ovo veoma važno pitanje.

Sastanak sa premijerkom i ministarkom pravde

Dačić je održao  danas koordinacioni sastanak sa predsednicom Vlade Srbije Anom Brnabić i ministarkom pravde Majom Popović, u vezi sa promenom Ustava, saopšteno je iz parlamenta.

Odbor za ustavna pitanja i zakonodavstvo prethodno je usvojio Predlog Vlade Srbije za promenu Ustava Republike Srbije.

Na koordinacionom sastanku razgovaralo se o daljim aktivnostima u vezi sa promenom Ustava.

Dačić je rekao da je planirano da Narodna skupština, na sednici koja će se održati 8. juna, razmatra i izjasni se o predlogu.

Na sednici je planirano prisustvo predsednice Vlade i ministarke pravde, kao predlagača.

U međuvremenu, nastavljaju se planirana javna slušanja koja uključuju i javna slušanja sa predstavnicima stručne javnosti, sa organizacijama civilnog društva i predstavnicima međunarodnih organizacija.
Pogledaj vesti o: Ivica Dačić

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

Dačić: Poslanici 8. juna razmatraju pitanje promene Ustava

Izvor: RTS, 19.Maj.2021

Predsednik Skupštine Srbije Ivica Dačić kaže da će parlament na sednici 8. juna razmatrati pitanje promene Ustava, odnosno predlog odluke da se pokrene procedura ustavnih promena. . Na javnom slušanju na temu promene Ustava u oblasti pravosuđa Ivica Dačić je objasnio...

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.