Dačić: Poglavlje 35 nije zamena za dijalog u Briselu

Izvor: Blic, 12.Okt.2015, 18:45   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dačić: Poglavlje 35 nije zamena za dijalog u Briselu

Srbija nema ništa protiv da pregovori o članstvu u EU počnu otvaranjem poglavlja 35, ali smatra da ono ne može da zameni Briselski dijalog, rekao je danas prvi potpredsednik vlade i ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić.

- Dijalog u Briselu će postojati, a neće se tim poglavljem definisati sada neki novi uslovi - rekao je Dačić gostujući u emisiji "Pravi ugao" na RTV.

Upitan da li će Srbija, da bi mogla da razgovara u okviru poglavlja >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << 35 koje se odnosi na Kosovo, pristati da nastavak razgovora vodi između "Srbije i Kosova", kako navodno stoji u predlogu od 36 tačaka iz poglavlja 35, Dačić kaže da je reč o "radnom dokumentu koji nama nije prihvatljiv".

- Do decembra će se o njemu raspravljati, države članice će se izjašnjavati, Srbija takodje ima velike primedbe, a uostalom to će svakako biti tema razgovora sa visokom predstavnicom EU Federikom Mogerini - rekao je Dačić.

On je objasnio da pri otvaranju svakog poglavlja EU izlazi sa svojom pregovaračkom pozicijom, a Srbija sa svojom i to će se dešavati na drugoj medjuvladinoj konferenciji, koja će se, kako očekuje, ako sve bude u redu, održati u decembru kada bi trebalo da budu otvorena dva poglavlja - 32 i 35.

Dačić je naglasio da je dijalog u Briselu uvek vodjen statusno neutralno i da sve što izlazi iz tih okvira nikada neće biti prihvatljivo za Srbiju.

On je istakao da EU zna šta je za Srbiju prihvatljivo a šta ne, i da "Mogerini zna dokle može da ide, a dokle ne".
Pogledaj vesti o: Ivica Dačić,   Evropska Unija

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.