Dačić: Podrška SAD dijalogu BG-PR

Izvor: B92, 08.Feb.2013, 18:46   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dačić: Podrška SAD dijalogu BG-PR

Beograd -- SAD su zadovoljne tokom dijaloga Beograd i Prištine i daju apsolutnu podršku nastavku razgovora, izjavio je premijer Srbije Ivica Dačić.

On je, u intervjuu za Radio Slobodna Evropa iz Vašingtona, rekao da i SAD i EU očekuju napredak u dijalogu.

"Napredak >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << koji sigurno ne može da se definiše tako da postoje neki uslovi i šta treba konkretno uraditi, ali je važno i da dogovori koji se postignu budu realizovani na terenu, što je sada slučaj i što zaista SAD visoko cene", rekao je Dačić, koji je u četvorodnevnoj poseti SAD.

Premijer je rekao da Srbija ne može da prizna nezavisnost Kosova, ali da je, s druge strane, dala i određene predloge kako misli da bi život na Kosovu i Metohiji mogao da bude organizovan u tim uslovima, kako da se reši pitanje paralelizma institucija.

"To će biti tema nekih sledećih razgovora u Briselu, koji su već zakazani za 19. februar", rekao je premijer Srbije.

Dačić je rekao da je veoma dobro što je do susreta predsednika Srbije i Kosova, Tomislava Nikolića i Atifete Jahjage, došlo, zato što je to "podrška dijalogu koji se vodi i to je, u stvari, deo dijaloga".

Po rečima premijera, mišljenja Beograda i Prištine o statusu Kosova su i dalje suprotstavljena.

"Ali ako pitanje statusa ostavimo po strani i ako želimo da operativno i praktično rešavamo probleme koji postoje na Kosovu I Metohiji, a naročito taj paralelizam institucija, neophodno je, na osnovu naše platforme i rezolucije, doći do nekih rešenja koja su prihvatljiva i za Prištinu i za Srbe koji žive na Kosovu i Metohiji, i to će biti naš cilj", rekao je Dačić.

Upitan da li ga je neko od američkih sagovornika pitao o susretu sa članom narko-bande Rodoljubom Radulovićem, premijer je kazao da to niko nije pominjao i ponovio da se nikad nije sretao s pripadnicima bilo kakvih organizovanih kriminalnih grupa.

"Srbija je čvrsto opredeljena za nastavak borbe protiv kriminala i korupcije i naravno za hapšenje svih koji treba da se na]u pred licem pravde", rekao je Dačić.

Na pitanje da li su ga sagovornici u SAD pitali da li će u Srbiji možda biti vanrednih izbora, Dačić je rekao da je ta tema aktuelna u Srbiji.

"Mislim da u SAD postoji uverenje da ova vlada (Srbije) treba da nastavi rad, da je postigla značajne rezultate i da oni daju podršku ovoj vladi", rekao je Dačić.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Dačić: SAD zadovoljne dijalogom Beograda i Prištine

Izvor: NoviMagazin.rs, 08.Feb.2013

SAD su zadovoljne tokom dijaloga Beograd i Prištine, i daju apsolutnu podršku nastavaku razgovora, izjavio je premijer Srbije Ivica Dačić.

Nastavak na NoviMagazin.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.