Dačić: Platićemo troškove azilanata

Izvor: Kurir, 15.Okt.2012, 14:56   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dačić: Platićemo troškove azilanata

BEOGRAD - Premijer Srbije Ivica Dačić izjavio je danas u Beogradu da bi ponovno uvođenje viza ostavilo teške posledice za Srbiju, ali i Evropsku uniju i predložio da Srbija plati troškove za 10.000 azilanata koji su u Evropi.

"Reč je o manje od 10.000 azilanata u celoj Evropi... Mi ćemo za tih 10.000 platiti troškove jer bi to bila manja šteta za Srbiju nego ukidanje viza", rekao je Dačić >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << novinarima u pauzi skupa o trgovini ljudima u jugoistočnoj Evropi. On je istakao da je vizna liberalizacija jedina konkretna stvar EU koji su građani Srbije videli u poslednjih nekoliko godina. Dačić je rekao da među azilantima koji odlaze u Evropu najviše ima Roma i Albanaca i da je potrebno promeniti sredinu u kojoj oni žive, što je drugoročan proces.

"Da izbacujemo Rome i Albance iz autobusa, to ne bi odborila Evropska unija", rekao je Dačić i dodao da je Srbija zatržila spisak imena ljudi koji su otišli u Evropu da traže azil. Premijer je istakao da će učiniti sve da ne bude ukinuta vizna liberalizacija i da će to biti tema svih njegovih razgovora sa EU. Dačić je rekao da bi u utorak ili sredu trebalo da se sastane sa radnom grupom za pitanja lažnih azilanata.

"Dosta smo uradili zajedničkog (Srbija i EU) i ne znam zašto bi neko koristio Srbiju i Makedoniju kao primer za države kojima treba da se ukinu vize. Ambasador Belgije u Beograd Alen Kundicki rekao je da je ta država za slobodni vizni režim Srbije. "Mi želimo da Srbija bude deo evropskog sistema i mi volimo da idemo u Srbiju bez viza", rekao je Kundicki. On je kazao da je Srbija napravila pozitivan pomak u rešavanju problema lažnih azilanata, ali da taj problem još nije rešen. "Premijer Srbije se skoro sreo sa zvaničnicima Belgije i tada smo rekli da cenimo napore koje je Srbija učinila", rekao je Kundicki i dodao da se odogovornost za lažne azilante ne prebacuje na zemlje kao što je Srbija. "Istina je da imigranti opterećuju imigracione službe evropskih zemalja. To je težak slučaj i želimo da se to reši", rekao je belgijski ambasador. On je ocenio da se Srbiji nalazi na listi zemlja "u kojima je život bezbedan" i da misli da u Srbiji nisu ugrožena ljudska prava.
Pogledaj vesti o: Ivica Dačić,   Evropska Unija

Nastavak na Kurir...






Povezane vesti

"Srbija će platiti troškove azilanata"

Izvor: Deutsche Welle, 15.Okt.2012

Premijer Srbije Ivica Dačić izjavio je u Beogradu da bi ponovno uvođenje viza ostavilo teške posledice za Srbiju, ali i Evropsku uniju i predložio da Srbija plati troškove za 10.000 azilanata koji su u Evropi.

Nastavak na Deutsche Welle...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.