Dačić: Pitanje izbeglica traži vreme i posvećenost

Izvor: RTS, 08.Mar.2018, 01:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dačić: Pitanje izbeglica traži vreme i posvećenost

Prvi potpredsednik vlade i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić u beogradskom naselju Ovča prisustvovao je svečanoj dodeli ključeva za 235 stanova namenjenih izbeglicama iz BiH i Hrvatske i rekao da je za rešavanje pitanja izbeglica potrebno vreme i iskrena posvećenost.
Ivica Dačić je podsetio da je izgradnja stanova >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << pocela u septembru 2016. godine i da je u svakom trenutku na gradilištu bilo nešto više od 100 radnika koji su za kratko vreme omogućili da veliki broj ljudi dobije priliku za započinjanje "nove i rasterećenije faze žvivota".

Dačić je naveo da je vrednost projekta 9,8 miliona evra, a da su ta sredstva obezbedili donatorski fond Regionalnog stambenog programa, Banka za razvoj Saveta Evrope i Grad Beograd.
Prema njegovim rečima, iskustvo pokazuje da pružanje pomoći žrtvama rata i progona "na duže staze podstiče prosperitet novih naraštaja i stabilnost u svim sferama društva".
"Treći potprojekat Regionalnog stambenog programa, koji se odnosi na korisnike sa prebivalištem na teritoriji grada Beograda, vredan je 13,6 miliona evra namenjenih za više od 700 stambenih rešenja za izbegličke porodice sa teritorije Beograda", naveo je Dačić.
On je rekao i da je u junu 2016. godine uručeno 69 ugovora za otkup seoskih domaćinstava, a u septembru 2017. godine 302 ugovora za pakete građevinskog materijala.
Kako kaže, to je pokazatelje da se u Beogradu, kao i u Srbiji intenzivno gradi.
"Sredinom novembra prošle godine počela je i gradnja novih 270 stanova u zemunskom naselju Kamendin", ističe Dačić.
Ministar je rekao da je Srbija svesna činjenice da je za rešavanje "ovako teških pitanja" potrebno vreme i iskrena posvećenost, te da je neophodna saradnja država porekla i prihvata.
"Polazeći od potreba izbeglica, pre svega neophodnosti ostvarenja i zaštite njihovih prava, istrajavali smo u naporima da Sarajevski proces održimo u životu i da istrajemo u pronalaženju održivih rešenja, svesni da je praktična pomoć, ona koja rešava životno važna pitanja, ujedno i najefikasnija", kazao je Dačić.
Izrazio je zahvalnost domaćim institucijama na čelu sa Komesarijatom za izbeglice i migracije Srbije, kao i međunarodnim partnerima EU, UNHCR-u, OEBS-u i drugim donatorima.
Cucić: Do sada zbrinuto oko 1.800 porodica
Komesar za izbeglice i migracije Srbije Vladimir Cucić rekao je da je 1.700 porodica u Beogradu konkurisalo za 235 stanova i da će porodice koje danas nisu dobile svoj krov nad glavom biti zbrinute u narednom periodu.

Kako je naveo, u zemunskom naselju Kamendin zida se 275 stanova, a sredinom godine počeće izgradnja i 130 stanova u naselju "Dr Ivan Ribar". 
Prema njegovim rečima, za više od 300 porodica obezbeđen je građevinski materijal, a oko 90 porodica dobiće montažne kuće.
"Za 7.000 porodica treba da se reši stambeno pitanje do 2020. Sa današnjom dodelom ključeva od 2016. godine zbrinuli smo oko 1.800 porodica i mislimo da je to dobra dinamika", rekao je Cucić.
"To je 143 miliona evra nepovratih para,  što je veoma vazno, ovo nikoga u Srbiji neće koštati ni žuti dinar", dodao je Cucić.
Napomenuo je da će za 4.000 porodica koje nisu ušle u program RSP-a, stambeno pitanje biti rešavano sredstvima iz republičkog budžeta.
Gradska sekretarka za socijalnu zaštitu Nataša Stanisavljević istakla je da je izgradnja stanova za izbeglice u Ovči primer saradnje donatora, Komesarijata i Grada Beograda koji je obezbedio zemljište i infrastrukturne priključke.
Stanisavljevićeva je istakla da su stanovi izgrađeni za nepunih 14 meseci i da će Grad nastaviti da učestvuje u sličnim projektima i u narednom periodu.
"Trenutno je izgradnja 270 stanova u Kamendinu čije se useljenje očekuje u januaru 2019. godine. Mi na svaka dva meseca objavljujemo po javni poziv koji se tiče ili stambenog zbrinjavanja kada su u pitanju dodela građevinskog materijala ili kuća sa okućnicom", objasnila je Stanisavljevićeva. 
Zamenica šefa Delegacije EU u Srbiji Matea Norčić naglasila je da EU zajedno sa Srbijom aktivno pomaže da se obezbedi trajno stambeno rešenje za izbeglice nakon rata u bivšoj Jugoslaviji.
"Srbija jakoj dobro napreduje u sprovođenju ovog programa. Preko 1.500 porodica je već dobilo pomoć za trajno stambeno zbrinjavanje i bolje uslove zivota. U naredne dve godine nekoliko hiljada novih stambenih jedinica bi trebalo da bude izgrađeno", rekla je Norčićeva i posebno zahvalila lokalnim vlastima koje su, kaže, najvažnije u integraciji izbeglica.
Zamenik ambasadora SAD Kurt Doneli naveo je da su SAD ponosne što su pomogle ovaj projekat.
"Ceremonija uručenja ključeva samo 18 meseci od polaganja kamena temeljca čini me sigurnim da je regionalni stambeni program, uprkos početnim teškoćama, na pravom putu da ostvari cilj, a to je pružanje održivog stambenog rešenja najugroženijim izbeglim licima. SAD su ponosne što su do sada izdvojile 30 miliona dolara za ovaj program koji zaista vredi svaki dinar", naglasio je Doneli.
U ime 235 porodica obratila se Aleksandra Strilja, koja je izbegla iz sela Zagrada u Hrvatskoj u avgustu 1995. godine.
"Dok smo bežali u Srbiju poginuli su moj otac i deda, a moja majka je dve nedelje kasnije umrla na porođaju. Mlađa sestra i ja od tada živimo u Barajevu sa ujakom i ujnom. Konačno dobijamo svoj krov nad glavom, zahvaljujem u ime svih porodica na novom početku koji nam je omogućen", naglasila je Strilja. 

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.