Dačić: Odnosi sa Švedskom veoma dobri, iskreni, otvoreni

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 24.Maj.2022, 14:29

Dačić: Odnosi sa Švedskom veoma dobri, iskreni, otvoreni

Predsednik Narodne skupštine Ivica Dačić razgovarao je danas sa ambasadorkom Kraljevine Švedske Anikom Ben David i ocenio da su bilateralni odnosi veoma dobri, a pre svega prijateljski, iskreni i otvoreni, o čemu svedoče uzajamne posete visokih zvaničnika dveju zemalja. Osvrnuo se na uspešnu posetu predsednika švedskog Riksdaga Andreasa Norlena Srbiji u avgustu prošle godine, te izrazio žaljenje što zbog obaveza u zemlji nije bio u prilici da uzvrti posetu.

Istakao >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << je da razumevanju i bliskosti dve zemlje doprinosi i brojna srpska dijaspora u Švedskoj.

Dačić je naveo da postoji prostor za dodatno unapređenje saradnje na najvišem nivou, kroz dalju razmenu poseta i nastavak saradnje parlamentarnih odbora.

Takođe izrazio je zadovoljstvo činjenicom da je veliki broj švedskih investicija prisutan u Srbiji i dodao da je Srbija zainteresovana za proširenje saradnje u oblasti ekonomije.

Dačić je podvukao da je strateški cilj Srbije članstvo u EU i dodao da su nam iskustvo i podrška Švedske na tom putu dragoceni.

S tim u vezi, naveo je da Narodna skupština donošenjem zakonskih akata, usklađuje domaće zakonodavstvo sa pravnim tekovinama Evropske unije.

Govoreći o ciljevima održivog razvoja Dačić je naveo da je Švedska tu među vodećim zemljama u Evropi i izrazio zainteresovanost za razmenu iskustava.

Ambasadorka Ben David saglasila se i rekla da o dobroj saradnji svedoči i činjenica da je ambasada Kraljevine Švedske u Beogradu zapravo njihova druga najveća ambasada u Evropi.

Takođe se složila da dvema zemljama prioritet treba da bude jačanje političkog dijaloga i različitih oblika saradnje, s posebnim naglaskom na ekonomske odnose, s obzirom na veliki broj švedskih kompanija koje već posluju ovde, ali i određen broj privrednika koji su zainteresovani za investicije u Srbiju.

Ona je istakla da će Švedska nastaviti da podržava reforme Srbije i da prostor za saradnju postoji i na nivou parlamentarnih susreta, koje očekuje nakon konstituisanja novog saziva Skupštine i formiranja Grupe prijateljstva sa Švedskom.
Pogledaj vesti o: Ivica Dačić

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.