Dačić: Odgovorićemo istom merom

Izvor: B92, 17.Sep.2011, 16:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dačić: Odgovorićemo istom merom

Pančevo -- Srbija bi mogla, kao recipročnu meru, da blokira prelaze između Kosova i Srbije koje Albanci najviše koriste, kaže ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić.

On je rekao da će Srbija to uraditi "ukoliko postojeća situacija na administrativnim prelazima Jarinje i Brnjak bude potrajala".

Dačić je Tanjugu rekao da Srbija ima plan reagovanja u slučaju pogoršanja situacije na Kosovu >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << i Metohiji i da taj plan ne podrazumeva vojsku i policiju.

"On podrazumeva reagovanje svih drugih državnih organa kako bi se sprečile sve posledice. Mislim na oblast ekonomije, trgovine, prosvete zdravstva..", objasnio je Dačić.

On je dodao da je Srbija spremna za nastavak dijaloga sa Prištinom i da smatra da o režimu koji će važiti na administrativnim prelazima treba da se postigne dogovor.

"Pitanje ko će biti na prelazima i gde će ići sredstva koja se na njima ubiraju nije bilo predmet dijaloga. Mi smo se, shodno tome, obratili EU sa namerom da se ta pitanja raspravljaju odmah, možda već na prvoj narednoj sednici dijaloga", rekao je Dačić.

On je ocenio da je jučerašnja akcija Euleksa bespotrebna, da to veoma komplikuje situaciju na Kosovu i da je dobro što je za sada sačuvana prisebnost kod Srba, budući da je cilj predsednika vlade u Prištini Hašima Tačija da se Srbi sukobe sa Kforom i Euleksom.

Dačić je rekao da je "smešno" što Tači misli da je sa jednim carinikom, koji je helikopterom došao na prelaze, izvršio okupaciju severa Kosova.

Prema njegovim rečima, Srbi treba da nastave sa svojim legitimnim zahtevima, koje im niko ne može osporiti.

Dačić je dodao da je Srbima na Kosovu potrebno jedinstvo i da nije potrebno "da neko odavde ide da se za vikend bori za ljude na Kosovu i da napravi neki incident".

"Srbi na Kosovu imaju dovoljno razuma i snage da se izbore za svoje zahteve", rekao je Dačić, koji je danas u Pančevu prisustvovao puštanju u rad video nadzora u tom gradu i obišao policijske službenike koji učestvuju na Policijadi.
Pogledaj vesti o: Ivica Dačić,   Vojska Srbije,   Brnjak,   Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.