Dačić: Očekujem da će sve zemlje EU dati saglasnost za otvaranje novih poglavlja

Izvor: NoviMagazin.rs, 07.Dec.2016, 17:22   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dačić: Očekujem da će sve zemlje EU dati saglasnost za otvaranje novih poglavlja

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić izjavio je danas da očekuje da posle pomaka u dijalogu sa Prištinom sve zemlje daju saglasnost za otvaranje poglavlja 25 i 26 u pregovorima sa Srbijom i ocenio da je "veoma važno" što je Nemačka dala saglasnost za njihovo otvaranje.

"Za poglavlje 5 o javnim nabavkama sve zemlje su dale saglasnost, njih 20 dalo je saglasnost za otvaranje poglavlja 25 o nauci >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << i istraživanju, a 19 zemalja saglasno je da bude otvoreno poglavlje 26 o obrazovanju i kulturi. Očekujem da će sve zemlje EU posle pozitivnog pomaka u dijalogu Beograda i Prištine dati saglasnost za otvaranje poglavlja 25 i 26, a veoma je važno što je Nemačka dala saglasnost za sva tri poglavlja", rekao je Dačić novinarima u Ministarstvu spoljnih poslova u Beogradu, posle potpisivanja Sporazuma o obavljanju plaćenih delatnosti porodica diplomatskih i konzularnih predstavnika sa ambasadorom Nemačke Akselom Ditmanom.

On je dodao da je i Hrvatska među zemljama koje nisu dale saglasnost za otvaranje poglavlja 25 i 26 i da će se na naredne dve sednice Komiteta za proširenje EU videti "da li su sve zemlje zainteresovane da podrže evropske integracije Srbije ili će voditi politiku opstrukcije".

Dačić je naveo da će naredne dve sednice Komiteta pokazati i da li su se stekli uslovi za otvaranje svih poglavlja, ali da tu "klimu" treba iskoristiti kao podsticaj u daljim aktivnostima Srbije na planu evropskih integracija.

On je izrazio zadovoljstvo što je Nemačka značajan promoter evropskih intergracija Srbije i ocenio da su odnosi između Srbije i Nemačke dobri i da ih potvrđuju intenzivna saradnja i kontakti na najvišem nivou, podsetivši da je ove godine potpisano pet značajnih sporazuma i osnovana Nemačko-srpska privredna komora.

Ambasador Ditman rekao je da je otvaranje novih pregovaračkih poglavlja sa Srbijom "važno samo po sebi", ali i za evropske integracije Srbije, koje Nemačka, kako je naveo, prati kao pouzdan partner.

Na pitanje kako će odluka Apelacionog suda o poništenju presude za paljenje zgrade američke ambasade u Beogradu 2008. godine uticati na odnose Srbije i SAD, Dačić je odgovorio da je za Srbiju važno da ima dobre odnose sa Vašingtonom i da pitanja za koja su SAD zainteresovane ne budu sporna.

"Ne znam koja je bila argumentacija suda za poništenje presude, ali Vlada Srbije je uvek isticala da je važno učiniti sve da se delo iz 2008. godine sankcioniše", rekao je Dačić.

Ditman je rekao da su događaji iz 2008. godine "važni jer se odnose i na Nemačku i paljenje njene ambasade" i dodao da očekuje "njhovo potpuno rasvetljavanje i pravosnažnu osudu".

Dačić i Markeš o evrointegracijama i bilateralnoj saradnji

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić sastao se danas u Beogradu sa državnom sekretarkom za evropske poslove u ministarstvu inostranih poslova Portugala Margaridom Markeš. Tokom razgovora razmenjena su mišljenja o aktuelnim pitanjima u vezi sa procesom evrointegracija Srbije, bilateralnom saradnjom, budućnosti Evropske unije, migracijama i regionalnoj saradnji, saopštilo ministarstvo spoljnih poslova Srbije.

U sklopu obeležavanja 135 godina od uspostavljanja diplomatskih odnosa Srbije i Portugala u 2017. su planirane posete najviših zvaničnika.

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić boraviće u poseti Portugalu početkom iduće godine, dok će Dačić posetiti Lisabon u prvom kvartalu 2017. godine.

U razgovoru je naglašena važnost potpisivanja međudržavnih sporazuma, posebno Sporazuma o izbegavanju dvostrukog oporezivanja, kao bazičnog Sporazuma za dalji razvoj ekonomskih odnosa.

Dačić je zahvalio Margaridi Markeš na podršci Portugala ključnim spoljnopolitičkim ciljevima Srbije.

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.