Dačić: Novi cilj - brže ka EU

Izvor: B92, 07.Jul.2013, 14:43   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dačić: Novi cilj - brže ka EU

Novi Paraz, Golija -- Premijer Ivica Dačić izjavio je da su prilikom rekonstrukcije Vlade važni novi ciljevi i strateški interesi Srbije, a to su brži i uspešniji pregovori sa EU.

Uz pregovore, kako navodi Dačić, to su i primena sprorazuma sa Prištinom i razvoj odnosa u regionu.

"Na rekonstrukciju Vlade ne treba gledati pojednostavljeno, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << jer je važnije definisanje strateških interesa Srbije, novih ciljeva", kazao je Dačić uoči današnjeg sastanka s prvim potpredsednikom Vlade Aleksandrom Vučićem i ministrom finansija i privrede Mlađanom Dinkićem, a povodom najavljene rekonstrukcije Vlade.

Premijer je, osvrnuvši se na razgovore o rekonstrukciji rekao da oni neće biti gotovi danas već će potrajati.

U vezi sa briselskim sporazumom Dačić je istakao da Srbija radi sve što je neophodno, a na pitanje da li je sporazum ugrožen neusvajenjem kosovskog zakona o amnestiji i formiranjem takozvane "privremene skupštine" srpskih opština na Kosovu, premijer je rekao da ne vidi drugi način, osim sprovođenja onoga što je definisano njegovim aprilskim sporazumom sa premijerom Kosova Hašimom Tačijem.

Dačić je izjavio da Beograd radi sve što je u njegovoj moći da briselski sporazum sa Prištinom bude implementiran.

Istakavši da Beograd ne potpisuje sporazume da ih ne bi sprovodio, Dačić je naveo da će sutra u Briselu sa kosovskim premijerom Hašimom Tačijem i visokom predstavnicom EU Ketrin Ešton nastaviti razgovor o primeni tog sporazuma, kao i u utorak sa Eštonovom u Beogradu.

"Moramo da budemo svesni toga da je implementacija briselskog sporazuma nešto preko čega će međunarodna zajednica ceniti ozbiljnost i kredibilitet države", rekao je Dačić novinarima na Goliji.

On smatra da je taj sporazum u najvišem interesu i građana Srbije koji žive na Kosovu i Metohije i cele Srbije.

Prema Dačićevim rečima, zahvaljujući briselskom sproazumu "Srbi su postali faktor koji je međunarodno priznat".

"Uložićemo maksimalan napor da Srbi iskoriste priliku koja se pruža briselskim sporazumom da na takav način brane naše nacionalne državne interese i svoju bezbednost", rekao je on.

Sve do sada što je rađeno tumačeno kao ilegalno a od sada (potpisivanja briselskog sporazuma) to je potpuno legalan put uz pomoć kojeg se može čuti šta misli srpski narod na KIM, rekao je on.

Dačić je danas na planini Golija, kod Novog Pazara, položio kamen temeljac za izgradnju objekta za smeštaj i obuku policijskih jedinica.

On je istakao da će vlada posvetiti punu pažnju nerazvijenim poručjima i smanjenju nezaposlenosti.

Kako prenosi Radio televizija Srbije, Dačić je rekao da je Golija strateški važna za Srbiju i da izgradnju objekta MUP-a ne treba shvatati kao pretnju bilo kome u Srbiji.

U ime predsednika Srbije Tomislava Nikolića svečanosti je prisustvovao njegov izaslanik Milorad Simović.

U poruci Nikolića, pročitanoj na skupu, navodi se da Golija treba da bude simbol razvoja i da je najbitnije dovesti investitore da bi i mladi ostali da žive na ovom području.

Svečanosti su prisustvovali direktor polcije Milorad Veljović, načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Ljubiša Diković i mnogobrojni građani.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Dačić: Novi cilj - brže ka EU

Izvor: medio.rs, 07.Jul.2013

Novi Paraz -- Premijer Ivica Dačić izjavio je da su prilikom rekonstrukcije Vlade važni novi ciljevi i strateški interesi Srbije, a to su brži i uspešniji pregovori sa EU.

Nastavak na medio.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.