Dačić: Nisam siguran da i druga strana želi kompromis

Izvor: RTS, 31.Avg.2018, 12:06   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dačić: Nisam siguran da i druga strana želi kompromis

Srbija je posvećena pronalaženju kompromisa Beograda i Prištine za rešenje pitanja Kosova, ali je još rano govoriti kada će to biti i da li će do toga doći, rekao je Ivica Dačić u Beču.
Kompromisno rešenje bi bilo u najboljem interesu i srpskog i albanskog naroda, rekao je Dačić dolazeći na neformalni sastanak ministara spoljnih poslova EU, kojima su se u Beču pridružili i šefovi diplomatija >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << zemalja kandidata.

"To bi doprinelo stabilnosti čitavog regiona i otvorilo put u smislu članstva u EU", poručio je ministar spoljnih poslova.
Međutim, sumnja u namere prištinske strane. "Još je rano govoriti o tome kada će to biti i da li će doći do kompromisnog rešenja, jer nisam siguran da i druga strana to želi", smatra Dačić.
Ministri EU i Zapadnog Balkana razgovaraju o efikasnom multilateralizmu i pravnom globalnom poretku kao ključnim prioritetima Evropske zajedničke spoljne i bezbednosne politike.
Satanku pristvuju i komesar za pregovore o proširenju Johanes Han i izvestilac za Srbiju Evropskog parlamenta Dejvid Makalister.
"Jednostrane odluke pretnja nestabilnosti"
U svom obraćanju na neformalnom ministarskom sastanku zemalja članica i kandidata za članstvo u EU, Dačić je poručio da smo danas svedoci da jednostrane odluke u međunarodnim okolnostima dovode do opasne nestabilnosti i stvaranju čitavog niza kolateralnih šteta.
Zato je, rekao je Dačić, i multilateralni pristup rešavanju problema upravo instrument da se izbegne arbitrarno delovanje, koje može imati dugoročne posledice.
Istakao je da Srbija računa na snagu multilateralizma kao tekovinu savremenog društva, duboko verujući u dijalog i pronalaženje kompromisa i u najtežim situacijama.
"Za Srbiju je jednostrano proglašena nezavisnost Kosova i Metohije i situacija u Pokrajini najveći bezbednosni izazov, imajući u vidu diskriminaciju i nasilje kojem su izloženi pripadnici srpske zajednice na KiM, kao i ugroženost naše kulturne i istorijske baštine", rekao je Dačić obraćajući se kolegama.
Podsetio je da je postizanje Briselskog sporazuma bilo motivisano težnjom za iznalaženjem mogućnosti za sistematsku, institucionalnu zaštitu srpske i druge nealbanske zajednice u Pokrajini, usled nepostojanja adekvatnih institucionalnih mehanizama.
Shodno dogovoru, taj zadatak je trebalo da izvršava Zajednica srpskih opština, koja nije formirana ni nakon pet godina i zato je podrška međunarodne zajednice ključna za uspeh dijaloga, dodao je Dačić.
"Očekujem da svi učesnici procesa budu angažovani na uspostavljanju poverenja jer bez poverenja neće biti nimalo lako, a ni moguće, izgraditi bolju budućnost. Moramo da nastavimo dijalog u dobroj veri, jer je on nužan preduslov za stabilnost i bezbednost našeg regiona", naveo je ministar.
Upravo se iz primera naše južne pokrajine, naveo je Dačić, vidi značaj poverenja u multilateralizam i njegove institucije, bilo da je to UN, kao najveći ili neki drugi regionalni multilateralni format, jer svi treba da radimo na tome da se obezbedi jačanje poverenja među građanima, svejedno koje su etničke pripadnosti.
"Ukoliko toga nema, onda ni multilateralizam nema svrhu", ukazao je Dačić.
Poziv članicama EU da podrže otvaranje novih poglavlja
Uz zahvalnost domaćinima na pozivu da prisustvuje ovom skupu, Dačić je poručio da Srbija želi da austrijsko predsedavanje Evropskom unijom bude zapamćeno kao period kada je Srbija otvorila veći broj poglavlja u pregovorima o članstvu.
Pozvao je sve zemlje članice EU da podrže otvaranje novih poglavlja.
Podsetio je da Strategija proširenja EK definiše 2025. godinu kao okvirni vremenski rok pristupanja Srbije Evropskoj uniji i prepoznavanje naše zemlje, uz Crnu Goru, da je najviše odmakla u ovom procesu.
Ponovio je još jednom da Srbija članstvo u Evropskoj uniji vidi kao glavno strateško opredeljenje.
Veruje, istakao je, i da Unija ima strateško opredeljenje da Srbija i region budu njen deo, kako bi kontinent učinili bezbednijim, i zajedničkim snagama nastupali na međunarodnoj sceni, upravo zalažući se za efektivni multilateralizam.
Prateći izuzetno dinamična dešavanja na globalnoj političkoj sceni, dodoa je Dačić, Srbija vidi povratak moći u međunarodnim odnosima i urušavanje normi i principa kao opomenu svima.
"Efektivni multilateralizam je jedan od strateških ciljeva koje je EU promovisala u Evropskoj bezbednosnoj strategiji iz 2003. godine i u Globalnoj strategiji iz 2016. godine, kao odgovor na unilateralizam, i podrazumeva poverenje u međunarodne institucije, pravila i partnerstva i podelu tereta među svim akterima", rekao je ministar.
Srbija, istakao je, deli ovakav pristup i svojim aktivnostima u međunarodnim i regionalnim organizacijama i inicijativama, imajući u vidu i svoje buduće članstvo u EU, želi da doprinese jačanju mira i stabilnosti i ekonomskog napretka.
"Neophodno proširiti multilateralne aranžmane"
Smatra da je neophodno proširiti multilateralne aranžmane van okvira trgovine i bezbednosti na razoružanje, kontrolu naoružanja i međunarodno krivično pravo.
Takođe, smatra da je saradnja na multilateralnoj ravni sa ostalim akterima na međunarodnoj sceni od suštinske važnosti.
"Naše je duboko uverenje da je ovo jedini put napred u svetu rastuće međuzavisnosti i kompleksnosti u kome zajednički izazovi zahtevaju i zajednička rešenja", rekao je Dačić.
Dodao je da je Srbija svesna izazova sa kojima se suočava - višegodišnjih ekonomskih problema, migrantske krize, terorizma, postizanja dogovora u vezi sa klimatskim promenama i reformom Saveta bezbednosti UN, kao i liberalizacije trgovine u okviru Svetske trgovinske organizacije.
"Ovi izazovi su razlog za naše zajedništvo i traže spremnost za koordinisane odgovore i saradnju. Srbija je svesna koliko je multilateralna saradnja važna, ali i koliko je takav vid saradnje izazovan. O tome najbolje svedoči i naše iskustvo iz ne tako daleke prošlosti", zaključio je Dačić.
Pogledaj vesti o: Ivica Dačić

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

Dačić: Kompromis je u najboljem interesu Srba i Albanaca, ali nisam siguran da ga druga strana želi

Izvor: Blic, 31.Avg.2018

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić izjavio je danas u Beču da je kompromisno rešenje dve strane po pitanju Kosova i Metohije u najboljem interesu srpskog i albanskog naroda i stabilnosti regiona.

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.