Dačić: Ni Komonvelt Dominika više ne priznaje Kosovo

Izvor: RTS, 02.Nov.2018, 19:18   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dačić: Ni Komonvelt Dominika više ne priznaje Kosovo

Komonvelt Dominika, ostrvska država u Karipskom moru, 8. je po redu zemlja koja više ne priznaje Kosovo kao nezavisnu državu, izjavio je za "Tanjug" ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić.
Ivica Dačić je naveo da je dobio i zvaničnu notu od Ministarstva spoljnih poslova Komonvelta Dominika gde se jasno i precizno kaže >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << da je Vlada Komonvelta Dominike preispitala svoju prethodnu odluku i suspendovala je.

"Jasno i precizno piše da Vlada Komonvelta Dominike daje prednost dijalogu, da će poštovati sve ono do čega strane u dijalogu dođu kao rezultat dogovora, da u međuvremenu suspenduje svoju poziciju o priznanju Kosova kao nezavisne države čekajući kraj dijaloga", rekao je Dačić.
Ministar je ocenio da je ovo još jedan veliki uspeh Srbije i naveo da će Srbija nastaviti sa ovim aktivnostima, kao i da hoće strateške odnose i saradnju sa tim zemljama, a ne samo da se priča o pitanju Kosova i Metohije.
"Srbija nastavlja svoje diplomatske aktivnosti kada je reč o Kosovu i Metohiji i razgovara s čitavim nizom zemalja vezano za njihove prethodne odluke o statusu Kosova i Metohije", rekao je ministar spoljnih poslova Srbije.
Dačić je naveo i da je razgovarao s predsednikom Vlade Komonvelta Dominike i s ministarkom spoljnih poslova o sveukupnim odnosima i mogućnostima da se jačaju bilateralni odnosi.
Prema njegovim rečima, potpisan je i Memorandum o prijateljstvu i saradnji dva ministarstva spoljnih poslova, a dogovoreno je i da se pruža međusobna podrška i pomoć.
Pre Komonvelta Dominike, priznavanje kosovske nezavisnosti povukli su Surinam, Liberija, Sao Tome i Principe, Gvineja Bisao, Burundi, Papua Nova Gvineja i Lesoto.
Komonvelt Dominika "suspenduje svoj stav o priznavanju Kosova sve do ishoda dijaloga Beograda i Prištine", navodi se u Memorandumu Ministarstva spoljnih poslova te države, kojim je Ministarstvo spoljnih poslova Srbije obavešteno o promeni njenog stava prema kosovskoj nezavisnosti.
"Nakon detaljnog razmatranja i u svetlu preporuka Generalne skupštine UN i Međunarodnog suda pravde, dogovorili smo se da revidiramo našu ranije zauzetu poziciju u vezi sa priznavanjem Kosova kao nezavisne države", navodi se u Memorandumu u koji je Tanjug imao uvid.
"Vlada Komonvelta Dominike smatra da njena podrška rešenju budućeg statusa Kosova treba da bude podrška dijalogu Beograda i Prištine uz posredovanje EU, a ne definisanje statusa pre okončanja dijaloga. Kada dve strane budu postigle sporazum, Vlada Komonvelta Dominike će dosledno podržati poziciju dogovorenu između dve strane", piše u dokumentu.
"Za sada, Vlada Komonvelta Dominike suspenduje svoj stav o priznavanju Kosova sve do ishoda pomenutog dijaloga", navodi se u Memorandumu sa kojim su premijer i šef diplomatije Komonvelta Dominike, Ruzvelt Skerit i Fransin Baro, upoznali srpskog ministra Ivicu Dačića.
Pogledaj vesti o: Ivica Dačić

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

Dačić: Dominika suspendovala priznanje Kosova do okončanja dijaloga

Izvor: Beta, 02.Nov.2018

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić izjavio je danas da je karipska država Dominika suspendovala priznanje nezavisnosti Kosova do okončanja dijaloga Beograda i Prištine.Posle razgovora s najvišim zvaničnicima Dominike tokom posete toj zemlji, Dačić je rekao da je dobio zvaničnu notu...

Nastavak na Beta...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.